1. Mõtle, kuidas magusaisu sinu elu mõjutab

Takistab see sind teatud asju tegemast? Mitu tundi päevas kulutad mõtlemisele, mida süüa teha? Kas sööd laste maiustused ära? Kuidas ennast tunned? Millised haigused sind seetõttu ohustavad? Kas see on seda väärt?

2. Otsusta, et soovid end hästi tunda!

Mis tunne oleks elada, kui sinu elu ei piiraks sinu magusaisu ning söömisprobleemid? Mida sellega võidaksid? Kas sinu suhe endasse ja teistesse muutuks paremaks? Otsusta muutuse kasuks, sinu enese pärast!

3. Saa iseendast aru

Loe materjale suhkrusõltuvuse kohta, see aitab sul aru saada, mida läbi elad ning annab jõudu muutuste tegemiseks.

4. Leia endale toetajad

Kindlusta endale toetajad, kes sinu murest aru saavad ning sind toetavad. Üksik inimene ei ole tugev, sul on vaja kellegagi rääkida, kui tunned, et olukord muutub raskeks. Otsi kontakti sarnase probleemiga inimestega.

5. Hüvasti, ebatervislik toit!

Eemalda oma toidusedelist kõik, mis võib suhkrusõltuvuse uuesti käivitada ning sind sõltlasena hoida. Võta ühendust toitumisspetsialistiga, kes teeks sulle individuaalse toidukava. Või alusta toidupäeviku täitmist. Kõik, mis sisaldab kiireid süsivesikuid, nagu maiustused, koogid, saiakesed, jäätis, moos, sai, hommikuhelbed ning modifitseeritud tärklis on soovitav oma menüüst välja jätta. Ülejäänud asjade puhul kirjuta üles, kuidas tunned end enne, söömise ajal ja pärast söömist. Nii õpid ise märkama, mida saad süüa, mida mitte. Mõnele inimesele ei sobi õun või pirn, kuid näiteks marjade vastu pole neil midagi.

6. Peagi läheb paremaks!

Sõltuvusest vabanemine on raske, kuid pea meeles, et iga algus on raske. Sul võib esineda söömishäireid, meeleolumuutusi, paistetust või halba enesetunnet. Pea vastu, 4-8 päeva pärast on kõige hullem möödas.

7. Proovi leida tasakaal

Oluline on aidata kehal leida tasakaal, parim viis selleks on regulaarne söömine. Planeeri korralikult oma menüü ning lisa söömise aeg, jälgides, et kõik vajalik kodus ka olemas oleks. Nii väldid veresuhkru langemist liiga madalale, mis võib põhjustada nii tugevat magusaisu, et kogu senine vaev luhta läheb.

8. Liikuma!

Liikudes vabaneb keha jääkainetest, muutes sind erksamaks ja rõõmsamaks. Pärast aastatepikkust jo-jo dieeditamist ning suhkrulisa võid tunda end vana roostes autona, kuid peagi muutub olukord paremaks. Alusta jalutuskäikudega — oluline pole, et liikudes higiseks muutuksid, vaid et ennast üleüldse liigutaksid.

9. Mõtle positiivseid mõtteid

Ära mõtle, et sinu elu algab siis, kui oled kaalust alla võtnud. Alusta elu nautimist kohe! Tegele nende tegevustega, mis sinu enesetundele hästi mõjuvad. Mis paneks sind naerma, tundma elujanu või aitab lõõgastuda? Kestev enesetunde parandamine mängib olulist rolli suhkrusõltuvusest vabanemisel.

10. Leia sisemine rahu

Sa oled harjunud saama kohest rahuldust söömisest ning söögilauast tõustes võid tunda seesmist tühjust. Sul on vaja leida endas sisemine rahu ning jõud, et suudaksid magusaisule vastu panna. Proovi end kokku võtta ning otsi endaga konktakti.

11. Nutmine on A ja naermine on O

Söömine on takistanud sinu head suhet iseenda (ja teistega). Kui sa enam oma tundeid toiduga ei sureta, võib nende tugevus esmalt hirmutav tunduda. Lase oma tunnetel möllata, räägi sellest oma lähedastega, sest nii on lihtsam. Julge enda ja oma sõltuvuse üle naerda. Kui vabaneme oma süütundest, on meil lihtsam oma vana elustiiliga lõpparve teha.

12. Ära muretse tagasilanguse pärast!

On loomulik, et sa ei suuda mõnikord vastu panna ning murdud. Ära tee sellest suurt numbrit, alusta lihtsalt uuesti. Suhkrusõltuvusest vabanemine on elukestev protsess. Mõtle sellele, et kehal kulub umbes aasta, keemilise tasakaalu saavutamiseks ning seejärel väheneb magusaisu kordades. Korraliku toidu ning õige mõtteviisi abil saad sa sellega hakkama!

Sobiv toit magusasõltlastele:

Parimad on muna, kana, kala, mereannid, liha, hapupiim, hapukoor, koor, kookospiim ja –rasv, oliivõli, või.

Tarbima pead ka süsivesikuid, et keha end hästi tunneks, kuid vali madala glükeemilise indeksiga süsivesikud nagu salat, porgand, kapsas, brokoli, herned, sibul, tomat, oad, paprika, avokaado, marjad, toorriis, hirss, tatar.

Allikas: mabra.se