Kuidas käituda kodus?

Kui sa elad koos inimestega, kes söövad liha, katsu lauale tuua nende selliseid lemmiksööke, mis iseenesest juba ongi taimetoidud, näiteks makaronid Marinara kastmega, tomatisupp grilljuustuga või köögiviljavokk.

Ära kaota sidet oma pere lemmikretseptidega! Kalliks peetud kokakunstitraditsioone alal hoides ja kohandades saad suurepäraselt näidata austust vanemate pereliikmete vastu, kes võivad sinu taimetoitlust pidada protestinoodiks. Püüa kindlasti varasemast ajast alles hoida nii palju, kui suudad.

Kui sul on mittetaimetoitlasest abikaasa või elukaaslane, tehke kindlaks lihavabad toidud, mis teile mõlemale maitsevad (ja valmistage neid koos!). Kaalu mõningate põhireeglite kehtestamist — näiteks koju te liha ei osta, kuid on täiesti vastuvõetav, et sinu kaasa sööb liha restoranis — ja ära unusta paindlik olla.

Kuidas käituda tööl?

Aeg antud propageerida taimetoitlust ja aeg antud lasta asjadel omasoodu minna, eriti kui kaalul on sinu töökoht. Töövälisel ajal levita oma vaateid, kui sa seda soovid, aga kui oled tööl, siis ära muutu tüütuks „jutlustajaks”.

Kui töökaaslased sind taimetoitluse pärast aasivad või sinu dieedi vastu lihtsalt uudishimu tunnevad, pole mõtet sellest numbrit teha. Vasta sulle esitatud küsimustele lihtsalt ja viisakalt. „See on kinoa- ja kikerhernesalat. Kas tahaksid maitsta?” sobib palju paremini kui: „See on minu taimetoidulõuna, sest minu meelest on lihasööjad mõrtsukad.” (Sina võid ju nii mõelda, kuid igal inimesel on omaenda arusaamad!)

Paki kaasa lõuna, mida saad süüa, kasutades töökohas olevaid köögiriistu ja -seadmeid. Värsked salatid ja mõne eelmise söögikorra ülejäägid, mis muidu kiiresti rikneksid, sobivad suurepäraselt, kui saad neid hoida külmikus, aga kui töö juures on ainult mikrolaineahi ja konserviavaja, siis võta kaasa oasupikonserv. Pähklivõileivad säilivad toatemperatuuril mõne tunni.

Kuidas käituda peol?

Pidulikul lõunasöögil. Kui saad kutse, räägi võõrustajale, et sa oled taimetoitlane ja tahaksid kaasa võtta mõne roa, mida teistega jagada. Nii on sul endal vähemalt midagigi süüa!

Piknikul. Kui grillile pannakse liha ja sina ei taha, et sinu toit sama pinnaga kokku puutuks, mässi mõned marinaadis seisnud köögiviljad ja tofukuubikud fooliumpakikesse, ja kui on aeg süüa teha, aseta pakike grillile.

Võõrustajana. Kui sa oled taimetoitlane eetilistel põhjustel, ei ole sul kohustust pakkuda roogi, mis on vastuolus sinu põhimõtetega …, kuid hea võõrustajana on sul kohustus pakkuda roogi, mis su külalistele maitsevad! Mitmed levinud peosuupisted kuuluvad taime­toitude hulka: soolakringlikesed, popkorn, šokolaad, pähklisegud, juust ja kreekerid, hummus ja aedviljad, krõpsud ja dipid ning palju muud. Aga kahtlemata armastab nii mõnigi su külaline lasanjet, salateid, pitsat ja chilli con carne’t maisileivaga. Uuri välja oma külaliste lemmiktoidud ja -maitsed. Või kaalu hoopis temaatilise peo korraldamist, kuhu külalised oma toidud kaasa toovad:

  • Takobaar — pane lauale valik takodele sobivaid täidised või anna igale sõbrale ülesandeks üks täidis kaasa võtta ja vali siis välja see, kes segab kokku parima maitsekombinatsiooni.
  • Sušiõhtu — valmista suur kogus suširiisi ja palu igaühel kaasa tuua mõni taimetoidust makitäidis. Hangi mõned rullimismatid ja noad. Keeda ka potitäis misosuppi, mida pakkuda ajal, kui kõik tegelevad rullimise ja lõikamisega.
  • Pitsapidu — sina varud põhjad ja kastme, külalised toovad erinevad kattematerjalid ning igaüks valmistab omaenda isikliku pitsa.
  • Kokaraamatuoleng — kutsu kokku sõbrad, kellele kõikidele meeldib üks ja sama kokaraamat, kuid sinul oleks liiga kulukas (või keeruline) kõik söögid üksinda valmis teha. Valmistage sõpradega kokaraamatu abil road ja korraldage üks uhke söömapidu.