Teadlased on välja arvutanud, et orgaanilise toidu eelistamine pikendab eluiga meestel keskmiselt 25 ja naistel 17 päeva, kuid mõned õnnelikud võivad “rohelise energia” abil oma eluiga koguni kuid ja isegi aastaid pikendada. Uuringu kohaselt on maksimumpikkus lausa viis aastat.

Newcastle’i ülikooli uuring väidab, et orgaanilise toidu kasutegur on võrreldav Suurbritannias läbiviidavate rinnavähi kontrolli programmidega. Samas uurimuses tõdeti, et kuna orgaaniline toit sisaldab aineid, mis panevad meie keha aktiivselt rasvu põletama, siis parandavad värsked puu- ja köögiviljad ka üldist tervislikku seisundit. Viimasest faktist peaksid eriti suurt kasu lõikama kaalujälgijad. Kunstväetiseta kasvatatud puu- ja juurviljad sisaldavad rohkem vajalikke toitaineid, muuhulgas näiteks C-vitamiini.

Teadlaste järeldused esitavad väljakutse Suurbritannia toiduametile (Food Standards Agency), mis on orgaanilise toidu kasutegureid pikka aega maha salanud. Orgaanilise toidu propageerijad on aga omakorda rõõmsad, sest lisaks puhta toidu tervislikkusele, väärtustatakse seda kaudu ka mahepõllumeeste pingutusi säästliku põllumajanduse ning loomade heaolu tagamise toetamisel.

Puhas toit kaitseb

Newcastle’i põllumajandusülikooli teadlased uurisid orgaanilistes puu-ja juurviljades sisalduvaid toitaineid. Tulemustest selgus, et orgaaniline toit sisaldab rohkelt väärtuslikke toitaineid nagu C-vitamiin ja sekundaarsed metaboliidid (fenoolid, parkhape, P-vitamiinid jt). Viimased on ained, mis tugevdavad meie immuunsüsteemi ja kaitsevad organismi rakke kahjustavate vabade radikaalide eest.
Varasemad uuringud on näidanud, et värskete köögiviljade sekundaarse metaboliidi tase on 12% üle normi, C-vitamiini tase oli 6% keskmisest suurem. Teadlased kasutasid neid andmeid, et arvutada välja orgaanilise toiduga kaasnev eluea pikenemine.

Uurimistulemusi kommenteerinud doktor Kirsten Brandti, kes on ühtlasi vanemteadur toidukvaliteedi ja tervise alal, väitel on tegu üksnes saadaoleva informatsiooni põhjal tehtud parima võimaliku hinnanguga. Tema sõnul ei pruugi enamik orgaanilise toidu sööjatest sugugi kauem elada, samas kui mõni teine võib just seetõttu kuni viis aastat oma elueale juurde lisada.

Resveratroolid on tuntud selle poolest, et need “eksitavad” meie keha rohkem rasvu põletama. Ühe pikema eluea põhjusena toodigi ära kaalulangus või selle kasvu pidurdumine.