Pead süsivesikud välja teenima
Muide, see on lihtsam, kui sa arvad. Sa ei pea tegema muud, kui pidama kinni oma toitumiskavast. Loomulikult ei tohi unustada ka füüsilist liikumist. Kuigi kaalu saab langetada ka trennita, soovitame leida nädalas vähemal kolm võimalust naha “märjaks tegemiseks”. Nõnda suureneb su lihasmass ja paraneb insuliinitundlikkus. Kõik see aitab sinu kehal muutuda tõsiseks kaloripõletusahjuks.

Aga süsivesikuid ei pea viima nulli — neist võiks tulla ligi 35 protsenti toiduenergiast. Niimoodi peaks tarbima keskmine naine 130 grammi süsivesikuid päevas. Piisav, et hoida aju rahuldatuna, samas hoida insuliini- ja veresuhkrutase stabiilsena. Jäta meelde, et kõikuv veresuhkrutase põhjustab ülekaalu.

Vali süsivesikuid targalt
Tahame, et süsivesikud, mida sööd, oleksid tõhusad kõhutäitjad. Kahjuks pole seda maiustused, limonaadid ega küpsetised. Üks suurimaid vigu süsivesikute puhul ongi pelgalt kalorite lugemine. See ei toimi, loeb kvaliteet.

Süsivesikud mõjutavad sinu hormoone
Nende kaudu saad hoida kontrolli all oma insuliinieritumist. Lihtsalt öeldes põhjustavad kehvad süsivesikud sinu veres insuliinisööste. Kõik see päädib veresuhkrutaseme kõikumistega.

Teiseks aitavad süsivesikud tõsta sinu serotoniini- ehk õnnehormoonitaset. Kui sul on tuju kogu aeg halb, oled ehk süsivesikud viinud liiga madalale. Muide, see mõjutab ka sinu und. Kui sul on raskusi uinumisega, vaata üle süsivesikute tarbimine.

Kehva kvaliteediga süsivesikud tühendavad mikrotoitainevarud
On loogiline, et kehva kvaliteediga süsivesikud saavad hukatuslikuks sinu keha mikrotoitainete varudele. Ilmselt ei pea väga pikalt põhjendama, et marjadest ja köögiviljadest saad rohkem toitaineid kui limonaadist või kommidest.

Süsivesikud pärast trenni
Treenides tühjenevad sinu keha süsivesikuvarud. Tühjaks kurnatud keha omakorda hakkab streikima ja sa ei arene enam nii kiiresti.

Siiski jälgi, et see varude täiendamine ei muutuks söömisorgiaks. Tavainimesele on kõige lihtsam meelde jätta mõte, et pärast trenni tuleb süüa. Piisab täiesti tavalisest toidukorrast, kus on sees nii süsivesikud, rasvad kui ka valgud. Valgupulbri- ja suhkruvesi ei ole iseenesest vajalikud.

Allikas: Fitlap