Petersell tõstab silelihaskonna toonust emakas, soolestikus, kusepõies, sobib menstruatsioonihäirete korral. Petersellil on meeste eesnäärme põletikuvastane toime, uriinieritust soodustav tursete puhul, sobib põiepõletiku, neerukivitõve puhul, uriinierituse häiretel. Nii tavaline, kui käharpetersell on looduslik diureetikum, aidates kehast liigset vett välja viia. See aitab tasakaalustada veresuhkrut ning kaitseb maksa ja veresooni, vähendab põletikke ja vähiriski, tugevdab immuunsüsteemi ja võitleb haigustega.

Petersellitee pigmendilaikude vastu

Peterselli on tõhusalt kasutatud nahale tekkivate pigmendilaikude ja raviks. Samuti aitab see siis, kui on probleeme kuiva ja ketendava nahaga põskedel ja otsmikul — see võib viidata kergele A-vitamiini puudusele. Pigmendilaigud võivad olla märk sellest, et maks ei toimi piisavalt tõhusalt ning petersell aitab efektiivselt maksa ja neerusid toksiinidest puhastada. Petersellis sisalduvad A-, K- ja C-vitamiin on tugevad antioksüdandid, mis kaitsevad nahka väliskeskkonna mõjude eest, toidavad seda ning stimuleerivad kollageeni tootmist, mis aitab pigmendilaikudel ja armkoel taanduda ja paraneda. Peterselli võib hõõruda ka nahalaikude ja tedretähnide peale välispidiselt — see aitab neid pleegitada. Ning sääse- või muu putukahammustuse puhul haara ürdipeenrast veidi peterselli ja hõõru sellega hammustuse kohta, see võtab valu ja sügelust vähemaks.

Selleks, et peterselli abil nahakahjustusi vähendada, valmista värskest petersellist tee. Vala petersellilehtedele kuum vesi, lase sellel 5-6 minutit tõmmata ning kui soovid, võid sinna pigistada veidi värsket sidrunimahla. Joo seda teed vähemalt kaks korda päevas vähemalt kuu aega järjest ning sel moel läbid suurepärase kevadise keha puhastava ning maksa, neerude ja naha olukorda parandava kuuri. Lisaks võib see aidata vabaneda liigsest kehakaalust. Peterselliteed ei sobi tarbida raseduse ajal, kuna see tõstab emaka toonust ja võib isegi liigsel tarbimisel esile kutsuda enneaegse sünnituse.

Abi akne vastu

Petersellis sisalduvad eeterlikud õlid on bakterite ja seente vastase toimega ning seetõttu aitab värske petersell ka infektsioonide ja akne vastu nii teena, toidus, kui naha peale petersellimahla hõõrudes. Akne puhul võid proovida peterselli-mee maski. Hõõru lusika abil kausipõhjas petersellilehti katki, nii et mahl välja pääseb ja lisa sinna veidi mett. Sega, kuni mesi muutub roheliseks ning määri seda siis näonahale, lastes mõjuda umbes 10 minutit ning loputa siis maha. Mesi on nahka niisutava, toitva ja antibakteriaalse toimega, nii et see täiendab peterselli mõju suurepäraselt. Kui värsket peterselli pole käepärast, siis võib valmistada kuivanud petersellist tõmmise ning kasutada seda näoveena. Kuid värske mahedalt peenras kasvanud petersell on parim variant.

Allikas: Telegram