Kuidas eristada neitsioliiviõli teistest õlidest?

Tegu on keerulise probleemiga, sest ükski eristamise viis ei ole 100% kindel. Üldiselt muutub neitsioliiviõli külmas seistes paksemaks, kuid sama teevad ka mõned odavad õlid. Teiseks suudab neitsioliiviõli hoida põlemas õlilambi leeki, aga jällegi saab väita, et sama teevad ka mõned odavamad õlid. Kõige parem garantii on osta neitsioliiviõli kohalikult väiketootjalt, keda ise tunnete ja kelle jaoks on tema poolt müüdava õli kvaliteet auasi.

Paraku ei ole Eestis käepärast kohalikke väiketootjaid ning kui Itaaliast õli toomise võimalus puudub, tasuks eelistada kontrollitud mahepõllumajandusest pärinevaid õlisid, kuna selles sektoris on kontroll palju rangem.

Millest võib järeldada, et õli on võltsitud?

Kõige suurem võimalus on osta võltsitud õli, kui maksate väga vähe. Itaalia neitsioliiviõli hind edasimüüjale või tootjale on minimaalselt 5-6 €/liiter, seega ei saa poed kvaliteetset õli müüa alla 12 €/liiter. Samuti on kahtlased suurtootjate suured partiid, mille korral ostetakse õli suurtes kogustes erinevatelt tootjatelt sisse ja segatakse omavahel — see teeb võimatuks nende kontrollimise.

Nõuded orgaanilisele oliiviõlile

ICEA sertifikaadiga mahepõllumajandusest pärinevat oliiviõli toodetakse ilma keemiliste väetiste ja pestitsiidideta. Mahedat neitsioliiviõli tohib valmistada vaid külmpressimise meetodil. Mahepõllumajanduses kasutatakse oliivikahjurite vastu alternatiivmeetodeid, näiteks mehhaanilised lõkse ja vedelsööta. Samuti ei kasutata umbrohutõrjeks keemilisi vahendeid, vaid ainult kündmist. Oliivid kasvavad looduspuhastel aladel, kooskõlas looduse normaalse rütmiga.

Itaalia võitleb oliiviõli kvaliteedi eest

Kõikide ekspertide hinnangul on just Itaalia neitsioliiviõli maailma parim. Seetõttu on vastu võetud Itaalia oliiviõli kaitsemise seadus, mis sätestab, et Itaalia õlidel peab olema pudeli peal nähtavalt Itaalia lipp või kirjas õli päritolumaa. Kahjuks leidub turul palju võltsitud õli. Näiteks kirjutatakse etiketile, et õli on toodetud Itaalias, kuid jäetakse märkimata oliivide päritolumaa või võltsitakse kogu etikett, andes eksitavat infot nii tootjamaa kui oliivide päritolumaa kohta. Vahel segatakse Itaalia ja muude maade õli ning pannakse etiketile eksitav märge. Mõnikord minnakse aga eriti kavalaks ning paigutatakse etiketile Itaaliale viitav nimi, Itaalia lipuvärvid või muud taolist, samas on sildil imepisike kiri, et tegu on Euroopa Liidu oliiviõliga. Nii peab tarbija olema erakordselt tähelepanelik. Reageerinud on ka seadusandik võim, võttes vastu reeglistiku Itaalia neitsioliiviõli tähistamise ja müügi kohta.

Kuidas päästa Itaalia oliiviõli?

2013. aastal Itaalias kinnitatud “oliiviõli päästmise seadus” muudab rangemaks nõuded oliiviõli etiketile. Sellega loodetakse võltsitud õlide osakaalu vähendada, kuid ilmselt ei suudeta õlide võltsimist kunagi päriselt kontrolli alla saada.

Seaduses sisalduvad järgmised punktid:

  • Oliivide päritolumaa peab olema etiketil selgelt määratletud. Erinevate päritolumaadega õlide segamisel peab pakendil leiduma nähtaval kohal etiketi üldisest värvist erineva värvitooniga märge, mis näitab, et õli on segatud.
  • Kindlalt on määratletud etiketil olev kirjasuurus.
  • Itaalia oliiviõlidel on spetsiaalne kork, mis aitab vältida teise kvaliteediga õli valamist taaskasutatud Itaalia märgistusega pudelisse.
  • Pudelile peab olema märgitud nii valmistamise aasta kui ka minimaalne säilivusaeg.
  • Kõik juhud, kus extra virgin Itaalia oliiviõli müüakse alla paika pandud miinimumhinna, tuleb registreerida kohalikus linnavalitsuses. Alla selle hinna võib oliiviõli müüa üks kord aastas, vahetult enne säilivusaja lõppu, ja see tuleb eelnevalt registreerida.
  • Alküülestrite sisalduse piirmäärad.

Mis on alküülestrid ja mida piirmäärad sätestavad?

Alküülestrid tekivad õlis leiduvate vabade rasvhapete reageerimisel metüül- ning etüülalkoholiga. Kõrge alküülestrite hulk oliiviõlis viitab selle madalale kvaliteedile või vigadele tootmisprotsessis. Näiteks tõuseb etüülalkoholi sisaldus õlis juhul, kui kasutatakse valesti säilitatud oliive ning meetüülalkoholi sisaldus kõrgeneb siis, kui kasutatakse üliküpseid oliive.

Euroopa Liidu direktiiv n° 61/2011 on pannud paika lubatud alküülestrite sisalduse neitsioliiviõlis. Vastavalt sellele seadusele peaks Euroopa Liidu päritolu neitsioliiviõlis olema alküülestrite sisaldus väiksem kui 75mg/kg õli kohta. Kuna Itaalia neitsioliiviõli valmistamiseks kasutatakse käsitsi korjatud oliive, mis 24 tunni jooksul pressitakse, siis on oliiviõli kaitsmise seadusega paika pandud Itaalia-sisene piirang 30mg/kg õli kohta. Enne seaduse jõustumist oli üks võltsinguviisidest Itaalia õli segamine teiste õlidega nii, et alküülestrite tase ei tõusnud üle normi. Praegu rakendatakse täiendavaid kontrollmeetmeid — kui sildil on kirjas päritolumaa Itaalia, aga alküülestrite tase on rohkem kui 30mg/kg, siis esitatakse tootjafirmale järelepärimine, kuidas toimus tootmine, kust pärinevad oliivid ja miks on alküülestrite sisaldus tõusnud siseriiklikust normist kõrgemale.

Paraku on pettusi avastatud palju. Üllataval kombel on pettustesse sageli segatud just suurfirmad. Alles hiljuti konfiskeeriti Livorno sadamas Tuneesiast pärit külmutatud oliiviõli, mis oli Itaaliasse toimetatud läbi Hispaania ning mida villiti pudelitesse suure õlitehase teadmisel Itaalia neitsioliiviõli sildi all. 2014. aastal Itaalia oliivisalusid tabanud kahjurite rünnakud ja ebasoodne kliima on kindlasti andnud oma panuse selleks, et 2015. aastal ei olnud võimalik hankida Itaalia neitsioliiviõli eriti soodsa hinnaga.

Allikas: Bioblogi