CAPRI STIILIS TOMATI-MOZZARELLASALAT ehk CAPRESE SALAT

  • 200-300g kirsstomateid
  • 4 mozzarellat 
  • 4 ploomtomateid
  • 2 punti rucola salatit
  • 1 punt basiilikut
  • 3 dl seedrimänni (pinja) seemneid
  • head oliivõli, näpuotsaga soola ja maitse järgi värskelt purustatud musta pipart

Poolita kirsstomatid, lao need ahjuplaadile ning kuivata 90-kraadises kuumuses (pöörleva õhuga ahjus või ahju-uks pisut avatud) kokku neli tundi, kuni tomatid on parajalt kuivanud. Rösti praepannil seemned. Rebi salat ja ürdid sobivateks tükkideks ja lõika ploomtomatid sektoriteks. Rebi ka mozzarella parajateks ribadeks ning aseta kõik kenasti vaagnale. Raputa seemned ja kuivatatud tomatid kõige peale. Maitsesta oliivõli, sool ja pipraga.

KRÕMPSUV SELLERISALAT KAHELE

  • 3-4 sellerivart
  • 1 pisem apelsin
  • 100 g kohupiima (vähese rasvasisaldusega)
  • 1 spl riivitud piprajuurt
  • soola, pipart
  • 1 spl päevalilleseemneid

Pese ja puhasta sellerivarred ning lõika viiludeks. Kirbe maitsega lehed tõsta kõrvale. Lõika pestud apelsin pooleks - pressi ühest poolikust mahl välja, teine koori ära nii, et viljalihale ei jää üldse valget koort. Lõika apelsin sektoriteks. Sega omavahel piprajuuresegu ja kohupiim, lisa apelsini mahl ja sektorid. Rösti seemned, maitsesta samal ajal kogu kupatus soola ja pipraga. Nüüd jaga kõik koostisained kahele taldrikule: kõige alla seller, seejärel piprajuure-apelsini-kohupiimamass. Kaunista seemnetega, soovi korral ka sellerilehtedega.

SUVINE SALAT kahele

  • 300 g väikseid hernekaunu või 100 g külmutatud herneid
  • 100 g suhkruherneid
  • 250 g rohelist sparglit
  • 3 spl ürdiveiniäädikat
  • 5 mündilehte purustatuna (uhmris soovitavalt)
  • näpuotsaga soola ja pipart
  • 1 spl oliiviõli

Lõigu kaunad, puhasta suhkruherned, koori spargel ja lõigu umbes 2 sõrme jämedusteks tükkideks. Keeda spargleid pool minutit soolaga maitsestatud vees, lisa korraks hulka ka kõik herned. PEA MEELES: keeda vaid 30 sekundit. Seejärel vala poti sisu sõelale, nõruta ja uhu kohe külma veega üle. Nüüd valmista marinaad: sega veiniäädikas, purustatud münt ja õli. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Sega salat kokku ja naudi!

MAASIKA-VESIKRESSISALAT kahele

  • 250 g maasikaid
  • 100 g mungoaidusid vmt idandeid
  • 1 kimp vesikressi
  • 3 spl valge veini äädikat (ka õuna või siidriäädikas sobib)
  • 1 tl fariinsuhkrut
  • soola ja pipart
  • 1 spl rapsiõli

Loputa marjad, eemalda leheosa, viiluta. Tõsta koos idandite ja puhastatud-pestud-peenestatud vesikressiga kaussi. Kastme tarvis sega veiniäädikas, suhkur, sool ja pipar. Lõpuks lisa hulka ka õli ja nüüd sega eriti tugevasti. Vala kaste salatile ja lase jahedas (võimalusel toidukile all) veerand tundi maitsestuda.

MAGUS KAPSASALAT neljale

  • 250g kapsast õhukeseks lõigatuna
  • 2 porgandit suure riiviga riivitult
  • 1 sibul

KASTE:

  • 2 dl rasvatut maitsestamata jogurtit
  • 1 rkl valge veini äädikat (ka õuna või siidriäädikas sobib)
  • tabascot

Sega kokku riivitud kapsas, porgand ja sibul. Valmista kaste ja serveeri.

ÜRDINE KARTULISALAT neljale

  • 10 keedetud kartulit ehk umbes 600 g kuubikutena
  • 1 sibul tükeldatuna
  • 1 õun tükeldatuna

KASTE:

  • 2 dl rasvatut ja naturaalset jogurtit
  • 1 spl sinepit
  • 1 spl suhkrut  
  • 1 spl valget või punast veiniäädikat
  • 1 tl jahvatatud murulauku või peoga värsket
  • 1/2 dl peenestatud peterselli või tilli vastavalt maitsele

Sega ained kokku, lisa salatile kast, sega uuesti. Anna jahedas nö tõmmata vähemalt tunnike ja serveeri siis.

VÄRSKE KANASALAT neljale

  • 2 apelsini sektoritena
  • 150 g küpsetatud kanafileed tükeldatuna
  • erinevaid salatilehti vastavalt maitsele

KASTE:

  • 1 dl rasvata naturaalset jogurtit
  • poole apelsini mahl
  • 1 tl sinepit
  • 2 tl murulauku

Tee esmalt valmis kaste ja lase maitsestuda. Tõsta salatilehetedest osa taldrikule, seejärel lisa apelsin ja kana, kata kõik ülejäänud salatilehtedega. Kõige lõpuks vala kaste salatile ja serveeri kohe.

PORGANDISALAT GUJERADI KOMBEL ehk INDIAPÄRANE AMPS neljale

  • 2 spl musti sinepiseemneid või mooniseemneid
  • 3 suurt porgandit riivituna
  • 1 sidruni mahl
  • 0,5 tl soola

Rösti seemneid kuumal pannil minuti jagu, kuni need plõksudes paisuvad. Seejärel vala need kohe pannilt taldrikule või kaussi. Sega riivitud porganditega, sega soola ja sidrunimahlaga läbi ja serveeri. Sobib niisama söömiseks või siis mis tahes hea toidu seltsi võtmiseks