Seedimise soodustamiseks söö iga päev kimbuke sibulapealseid või murulauku.

Need taimed korrastavad seedimist:

harilik köömen, aedtill, linaseemned, harilik leesputk, aedseller, aedpetersell, harilik raudrohi, liht-naistepuna, paakspuukoor (tugeva lahtistava toimega), palderjan, põdrasammal, kõrvenõges, harilik nurmenukk, hanijalg, harilik võilill (juur), kirikakar, harilik leesikas, aedkoriander, saialill, harilik pune, piparmünt, koirohi, teekummel, mustikas, kukerpuumarjad, pihlaka- ja kibuvitsamarjad, astelpajumarjad (kõhukinnisus).

Harilik lina (Linum usitatissimum)

  • Ravimina kasutatakse seemneid, mis on ka väärtuslik toiduaine.
  • Sisaldab väärtuslikke küllastamata rasvhappeid (oomega-3 ja oomega-6), lima- ja antikantserogeenseid aineid, ensüüme, glükosiid limariini, kiudaineid, vitamiine (A, B, E, D, PP), mineraalaineid jt.
  • Hoiab korras seedimist, parandab kolesterooli ainevahetust, vähendab veresoonte lubjastumist ja vähiriski, ergutab neerude filtreerivat toimet, viib organismist välja mürkaineid, soodustab kudede paranemist.
  • Ravib kõhukinnisust, haavandtõbe, gastriiti, kõrvetisi, pärasoolepõletikke, hemorroide, kusepõie- ja neerupõletikku, nahahaigusi jm.
  • Vastunäidustatud soolesulguse, ägeda soolepõletiku ja reflukshaiguse korral.
  • Valmistame linaseemnetõmmist sissevõtmiseks ja kompressiks, seemnepulbrit toiduks.

Tõmmis

2 sl purustatud seemneid vala üle 1 kl keeva veega, lase soojas2 tundi seista, sega aeg-ajalt. Võta 0,5 kl tõmmist koos seemnetega 2 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik köömen, aedtilli seemned.

Saialill (Calendula officinalis)

  • Kasvab aedades ilu- ja ravimtaimena, on üks parimaid ravimtaimi. Ravimiks korjame õisi suve jooksul ning sügisel näpistame ka ülemise 3 cm pikkuse rao ning ülemised noored lehed.
  • Leiab laialdast kasutamist farmaatsiatööstuses ja rahvameditsiinis tänu biokeemilisele kooslusele: karotenoidid, flavonoidid, kumariinid, eeterlikud õlid, suhkrud, orgaanilised happed (salitsüül- ja õunhape), mõruained, ensüümid, fütontsiidid, C-vitamiin, mineraalained.
  • Toimib seedimist korrastavalt, põletikuvastaselt, kudesid taastavalt, sapinõristust soodustavalt, mikroobivastaselt, organismi puhastavalt, ainevahetust korrastavalt, valu vaigistavalt, und soodustavalt, vähiriski vähendavalt.
  • Ravib kõhulahtisust, kõhuvalu, soolestiku käärimisprotsesse, mao- ja soolepõletikku, haavandtõbe, neeru- ja neeruvaagnapõletikku, hemorroide, mädanevaid ja halvasti paranevaid haavu (välispidiselt), veenipõletikku (salv), igemepõletikku (tõmmis loputuseks), lamatised (salv, õli, tõmmis), herpes (salv, tinktuur), nahahaigused (salv, tõmmis).
  • Vastunäidustatud raseduse ja imetamise ajal.
  • Valmistame teed, vesi- ja õlitõmmist, tinktuuri, salvi.

Tee

1 sl peenestatud kuiva/toorest ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 45 min või keeda aeglasel tulel 10 min, kurna jahtumisel, joo 0,5 kl 3-4 korda päevas 20 min enne sööki.

Samamoodi valmista ja tarvita: harilik leesputk, aedseller, aedpetersell, harilik leesikas (ei sobi rasedatele ja imetavatele emadele ning alla 12 a lastele), aedkoriander (seemned), hanijalg, kirikakar.

NB! Hariliku raudrohu (ei sobi, kui veri „paks“), hariliku nurmenuku, hariliku pune (ei sobi rasedatele), piparmündi, kõrvenõgese teed lase tõmmata 25 minutit. Marjateesid valmista termoses üle öö hoidmisega

Segutee

Kuivatatud peenestatud taimed võrdses koguses: teekummel, liht-naistepuna, piparmünt, saialill, suur teeleht.

1 sl segu vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 20-30 min, kurna.

Joo 0,5 kl 4 korda päevas 15 min enne sööki gastriidi, puhituste ja seedimisprobleemide korral.

Toidutaimed, mis aitavad korrastada seedimist:

Punane peet, porgand, kapsas, kartul, kõrvits, kurk, leeskputk, aedseller, aedpetersell, sibul, õunad, ploomid, kirsid, põldmarjad, vaarikad, mustad sõstrad, karusmarjad (kõhukinnisus), kaalikas (kõhukinnisus), hapuoblikas (kõhukinnisus), rabarber (kõhukinnisus), mustad ploomid (kõhukinnisus), mustikad (kõhulahtisus), jõhvikad (ei sobi mao ülihappesusega), mesi ja õietolm, kartulimahl (ülihappesusega gastriit), kapsa- ja astelpajumahl (alahappesusega gastriit), kaer, oder, linaseemned/õli, köömned (kõhugaasid).

Teekummel (Matricaria recutita)

  • Teekummel on aias kasvav kultuurtaim, kuid on veel ka metsikult kasvav lõhnav kummel veidi nõrgema toimega — raviks mõlemal juhul õied või ürt.
  • Õied sisaldavad eeterlikku õli, flavonoide, karotenoide, kumariine, salitsüülhapet, vitamiine (C, E, K, B-gupp).
  • Teekummel ergutab ja korrastab seedimist, mõjub antiseptiliselt, rahustavalt, stimuleerib uriini- ja sapieritust.
  • Ravib kõrvetisi, kõhugaase, haavandtõbe, alahappesusega gastriiti, kõhuvalu, seedeelundite põletikku, mao- ja soolespasme, külmetushaigusi (köha, bronhiit), neeru- ja põiepõletikku, liigestehaigusi, nahahaigusi (kompress), silmapõletikku (kompress) jm.
  • Temast valmistame peamiselt teed, tõmmist (kompressiks) ja tinktuuri, kuid ka pulbrit (võtta 0,5 tl koos veega kõhuvaluga ja -lahtisusega).

Tee

1 sl peenestatud kuiva või 2 sl toorest ürti vala üle 1 kl keeva veega, lase tõmmata 40 min või keeda 15 min aeglasel tulel, kurna. Joo 1 kl enne sööki 3 korda päevas.

Samamoodi valmista ja tarvita: liht-naistepuna (ei sobi rasedatele ja väikelastele, ei sobi pikka aega kõrge vererõhuga), põdrasammal, koirohi, palderjanijuur (ei sobi pikka aega järjest), harilik võilill (juur).

Aktiivne rabarber

Kui kõhukinnisusega on probleeme, siis nüüd on küll paras aeg süüa rabarbrit, mis on aktiivne kõhukorrastaja. Varajases rabarbris on ka suhteliselt vähe oblikhapet, seega võime iga päev süüa ühe varre. Kõrvetiste tekke korral sööme teda kuumtöödeldult.

Karulauk puhastab neere

Kel oma aed, on lihtne süüa iga päev väike kimbuke talisibulapealseid või murulauku, need soodustavad seedimist.

Kui karulaugu korjekoht metsas teada, toome seda koju rohkem, sest see taim on universaalne seedimise korrastaja, neerude ja põie puhastaja. Kinnises kilekotis külmiku köögiviljasahtlis seisab karulauk ilus ja karge veel tervelt nädalajagu. On neidki, kes seda taime oma aias kasvatavad (ka seemned on müügil) ja pealegi saab teda turult osta.

Karulaugu omadused kattuvad paljuski küüslauguga, kuid karulauk on suurema ravitoimega. Kasutada võib karulauku salatites koos spinatiga, nõgesega või murulauguga. Samuti võib karulauku lisada toitudele kui maitserohelist ja süüa nagu köögivilja kõikides toitudes.

Sooja ilmaga helbi kama ja hapupiima

Kiudainerikkad toiduained peavad meil iga päev toidus olema. Kuigi sööme värskeid lehtköögivilju, ei tohi unustada ka täisteraviljatooteid. Soojade ilmade saabudes on parim toit seedimise korrastamiseks kamajahu koos hapendatud piimaga (pett, jogurt, keefir jt).

Seedehäireid aitavad korrastada hapendatud piimatooted, mis eriti hästi sobivad hommikul ja lõunatoitude juurde.

Kui mõni kannatab kõhulahtisuse all, tuleb välja selgitada põhjus ja vähendada soola ja vürtside tarbimist. Nüüd on paras aeg nendest võõrutamiseks, sest aseainena on olemas rohelised maitsetaimed ja lehtköögiviljad.

Seedimine algab suus

Seedimine algab suus ja haarab kogu meie siseorganid (magu, peensool, kõhunääre, maks, sapp, jämesool jt). Seedeprotsessist võtavad osa mikroobid, ensüümid, vitamiinid, mineraalained jm. Söömisel vallanduvad seedekulglas bioloogiliselt aktiivsed ained igaühel erimoodi ja seega toitki mõjub inimestele isemoodi.

Iga inimene reageerib toidule individuaalselt, põhjuseks on tema ainevahetuse iseärasused. Need omakorda sõltuvad nii pärilikest omadustest kui ka toitumistavadest.

Toiduga saab mõjutada seedimisprotsessi ja toidusse tuleb suhtuda kui ravimisse. Hästi toimiv seedimine hoiab ära paljud tervisega seotud probleemid, eeskätt kroonilise kõhukinnisuse. Kuidas kõht läbi käib, sõltub palju meist endist, näiteks liikumisest, töö iseloomust, toitumisest, east jne.

Vananedes seedetegevus aeglustub, mis võib kaasa tuua kõhukinnisuse. Ei tohi unustada, et loodus oma ravimtaimedega on parim abiline seedeprotsessi korrastamises. Need, kes hädas kõhukinnisusega, peaks iga päev sööma täisteraviljatooteid, köögivilju (eriti punapeeti!), musti ploome, rabarberit, õunu, linaseemneid jm kiudainerikast toitu.

Normaalset seedimist soodustavad ka kindlad söögiajad, soovitatavalt 4 korda päevas.

Artikkel pärineb Naisteka arhiivist