Üledoseerimine

Fakt: 13% ameeriklaste päevasest kalorinormist pärineb suhkrulisanditest. Aastas teeb see umbes 60 kilo! Jagades see päevade vahel ära, näeme, et igasugune piir on ületatud, s.o 22 teelusikat suhkrulisandeid päevas. Ameerika Südameliit on päevaseks piirmääraks naistel seadnud kuus teelusikat ja meestel üheksa.

Kõiges ei ole süüdi kiirtoidutööstus. Hiljutine uuring kinnitas, et suurem osa suhkrutarbimisest — 67 protsenti — leiab aset koduses keskkonnas.
Kus suhkur ennast peidab? Salatikatted ei pruugi alati maitsvad olla, kuid toidutööstus lisab tihti vähese rasvaga versioonidele suhkrut, et muuta nad tarbijale vastuvõetavamaks. Poest ostetud salatikaste asemel eelista äädikat või oliiviõli. Sisseoste tehes vali oliiviõli, mille komponentide hulka ei kuulu suhkur.

Su aju teeb trikke

Fakt: Suhkru liigtarbimine ajab tänu suhkrus ja kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupis sisalduvale fruktoosile näljahormoonid pöördesse. Sõnumid, mis muidu annaksid sinu ajule märku, et söögiisu on rahuldatud, ei pääse soovitult valla, seletab endokrinoloog Robert Lustig.
Kus suhkur ennast peidab? See võib tulla üllatusena, kuid leivatoodetes, sh mitte üksnes saias. Mitmevilja ja täistera leivad sisaldavad ühe kääru kohta umbes 2 grammi suhkrut.

Kiirendab vananemist

Fakt: Lustig nimetab suhkrut peamiseks vananemisprotsessile kaasa aitavaks faktoriks. Fruktoos, mis on suhkrus sisalduv magusamolekul, ühineb hapnikuradikaalidega, põhjustades rakukahjustusi ja surma. See on üheks krooniliste haiguste põhjustajaks nagu 2. tüübi diabeet ja erinevad südamehaigused. Niisiis kiirendab suhkur üldiselt vananemisprotsessi.

Kus suhkur ennast peidab? Kes oleks seda uskunud, et tomatipasta võiks olla suhkru peidupaigaks? Lustig nimetab ühe probleemina ka seda, et riiklikud terviseorganisatsioonid pole USAs suutnud määrata maksimaalset päevast suhkruhulka. „See annab toiduainetetööstusele võimaluse lisada suhkrut ükskõik millisesse tootesse ja ükskõik kui suures koguses,“ selgitab Lustig. Kuna päevanorm pole reguleeritud, siis ei tea inimene, kas ta on selle juba ületanud või mitte.

„Pruunistab“ kudesid

Fakt: Võib öelda, et vananedes läheme tõepoolest rooste. Oksüdatiivne stress muudab meie koed „pruuniks“ — seda tuntakse Maillardi reaktsiooni nime all. „Pruunistumise“ protsessi kiirendab pidev suhkru liigtarbimine.

Kus suhkur ennast peidab? Enamikes töödeldud toitudes. Kaubanduskettides leiduvatest toodetest on ligi 80% sellised, millele on lisatud suhkrut, väidab doktor Lustig. Karastusjoogid, mahlad ja magustoidud moodustavad sellest üksnes poole.

Maks rasvub

Fakt: Maksas asuva mitokondri suhkruga üledoseerimine ei jäta sinu siseorganile muud võimalust, kui muuta ülejääk rasvaks. Osa sellest rasvast jääb igavesti maksapiirkonda, mis tekitab maksa alkoholitõvele sarnanevat maksa rasvumist. Nii peab pankreas tootma lisainsuliini, et kahjustatud maks saaks täita oma ülesandeid.

Seejuures pole siseorganitesse kogunevat rasva alati võimalik välise vaatluse kaudu tuvastada. 2012. aastal ajakirjas Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus, mille osalised sõid 1000 lisakalorit, avastati, et kehamass kasvas selle tulemusel 2 protsenti, kuid rasvahulk maksas koguni 27 protsenti.

Kus suhkur ennast peidab? Kontrolli kindlasti jogurti suhkrusisaldust — mõned jogurtid on sisaldavad šokolaaditahvliga võrreldavas koguses suhkrut! Suhkrusisaldus jogurtis ei tohiks ületada 10 grammi toidukorra kohta.

Satud sõltuvusse

Fakt: Dopamiin on sinu kehas hea tuju anduriks. Fruktoosi liigtarbimine häirib positiivseid signaale, mida sinu keha saadab, mistõttu tuleb sul rahulolu saavutamiseks üha rohkem ja rohkem suhkrut tarbida.

Kus suhkur ennast peidab? Ole ettevaatlik pakendatud smuutidega, mille suhkrusisaldus võib olla võrreldav jäätisega. Lahendus on lihtne — valmista smuutisid kodus!

See hävitab su arterid

Faktid: Aja jooksul hakkab üleliigne suhkur ärritama sinu endoteeli, s.o spetsiaalsetest rakkudest koosnev kest veresoonte sees. Glükoos koguneb rakkude sensitiivsetele osadele, mis mõjutab siseelunditesse saadetava hapniku hulka.

Kus suhkur ennast peidab? Isegi külmutatud lihatooted pole ohutud. Külmutatud toidu asemel valmista nädalavahetusel kõik otsast lõpuni ise, nii et saaksid kogu nädala jooksul midagi tervislikku süüa, mis aitab sul vältida ebameeldivat suhkrut.

Allikas: Kaaluabi