1. Suur toiteväärtus

Süües ühe klaasitäie jagu spinatit päevas, katad sa sellega juba 20 protsenti oma päevasest kiudainete ja A- ning K-vitamiini vajadusest. Lisaks sellele saad sa ka sellest rohelisest imeviljast hea annuse magneesiumi, mangaani, valku, kaltsiumit, C-vitamiini, E-vitamiini, tsinki, kaaliumit ja seleeni.

2. Väike kalorsus

Spinati vähene kalorihulk teeb temast ideaalse lisandi nii salatitesse, pirukatesse kui supidesse.

3. Hea kõrge vererõhu vastu

Kui sind kimbutab kõrge vererõhk, siis peaksid kohe kindlasti oma söögilauale rohkem spinatit tooma. Kuna tegemist on hea magneesiumiallikaga, siis aitab ta edukalt vererõhku langetada.

4. Pai immuunsüsteemile

Positiivne omadus on ka see, et spinat aitab haiguseid eemale hoida ning nende vastu võidelda. A-vitamiin hoiab valged verelibled tervena, mis omakorda kõiksugu põletike blokeerivad.

5. Vähivastane

Tegemist on tõelise imeviljaga — temas sisalduvad osakesed muutuvad lausa vähi vastu võitlevateks antioksüdantideks. Head isu!

6. Terved silmad

Tumedad lehelised köögiviljad sisaldavad endas kemikaale, mis meie silmad korras hoida aitavad. Nii ka spinat.

7. Terve nahk

Spinatis leiduv A-vitamiin on meie nahale lausa hädavajalik. See aitab hoida seda loomulikult niisutatuna ning elastsena. Nii ei pääse akne ega vistrikud löögile!

8. Parem kui kofeiin

Lisaks kõigele muule tõstab spinat ka meie energiataset. Hommikuse kohvi asemel vali hoopis üks värske roheline smuuti!

9. Põletikuvastane

Liigesed valutavad? Söös spinatit, see aitab selliste põletikuliste protsesside vastu võidelda.

10. Võitleb kõrge kolesteroolitaseme vastu

Kui su arst on teinud sulle märkuse, et keha kolesteroolitase kipub liiga kõrgeks tõusma, siis on aeg peenrale või poodi spinati järgi minna. See aitab näitajad kontrolli all hoida.

Kuidas spinatit säilitada?

Tuletame meelde ajakirja Maret õpetused eelmisest aastast.

Spinatit saab säilitada nii soolates kui külmutades. Seda võib külmutada nii värskelt kui ka püreena — mõlemad variandid säilivad kaua. Soolamiseks tuleks spinatit ilma veeta kuumutada, kuni lehed on kokku vajunud, teha väikesed pallikesed ja laduda kihiti soolaga purki. Esimene ja viimane kiht peaks olema sool.

Allikad: Allwomenstalk ja Ajakiri Maret