Süsivesikud ei ole alati halvad! Siin on 10 parimat heade süsivesikute allikat, milleta tervislik toitumine mõeldavgi pole

 (9)

triibuline-punapeet-(2)
Triibuline punapeetFoto: Astrid Lepik

Süsivesikud on põhjendatult äärmiselt vastuolulised toitained. Kuidas muidu seletada seda, et ühte tüüpi süsivesikud on üldjuhul süüdi kogu maailma rahvastiku rasvumises, teised seevastu täiesti sobilikud iga tervisefänni taldrikule?

Ühte tüüpi süsivesikud jätavad su nälga, tekitavad isusid ning põhjustavad energialangust, teised jällegi vastupidi, aitavad võidelda isudega ning omavad muid äärmiselt tähtsaid elukvaliteeti parandavaid funktsioone.

Mõned põhjused lihtsüsivesikute eemaldamiseks sinu toidulaualt:

nad on energiarikkad, ent nende toitaineväärtus on madal;
neis ei ole kiudaineid;
nad imenduvad ülikiiresti, kõigutades veresuhkrutaset ning insuliini eritumist;
suurendavad diabeedi riski;
petavad sinu aju ära, mistõttu sööd rohkem, kui sa vajaksid.

Kui süsivesikud on nii halvad, kas tasub need siis täielikult oma toidulaualt eemaldada?

Ei, sest:

komplekssüsivesikud sisaldavad antioksüdante ja hoiavad põletikud kehast eemal;
kiudained komplekssüsivesikutes toetavad sinu seedimist;
vähendavad vähi, diabeedi ja südamehaiguste riski;
aitavad sul paremini magada vähendades stressihormoon kortisooli taset;
aitavad treenijatel taastada lihaste energiavarud;
aitavad kaasa mõnuhormoon serotoniini produktsioonile, mistõttu on sul parem tuju.

Seotud lood:

TOP 10 süsivesikud

#1: Kartul ja maguskartul (bataat)

Loe veel

Kartulid ja maguskartulidInimesed Jaapanis Okinawa saarel on üks kõige pikema elueaga rahvas maailmas. Teadlased on seisukohal, et selle üheks põhjuseks on nende unikaalne toitumine. Nimelt tuleb ligi 70 % nende päevasest toiduenergiast just bataatidest. Need ereoranžid juurviljad on täis antioksüdante, kiudaineid ning vitamiine.

Eesti kontekstis võib kohata üsna sageli arvamust, et kartul on äärmiselt ebatervislik. Ollakse veendumusel, et amps kartulit pakib ennast hetkega sinu puusadele ning reitele. Tegelikult see kindlasti nii ei ole.

Kartul on väga kasulik toiduaine ja see sobib ideaalselt ka kaalu langetamiseks.

Kuigi erinevalt kartulist pole meie bataadisöömine nii laialt levinud, kogub ka see trend vaikselt tuure. Kui sa pole bataati varem söönud, proovi see kindlasti ära.

Ühe suussulava bataadiga retsepti leiad meie aasta alguses välja antud raamatust, mille saad endale soetada siit.

#2: Kinoa

Kinoa on samuti suhteliselt uudne täiendus meie toidulaual. Kinoas on toitainete koostis lausa fantastiline.
Teraviljades üldiselt pole väga palju valku ega rasva, ent kinoas seevastu on saja grammi kohta lausa 13 grammi valku ning 5 grammi rasva. Ja see on väga hea tulemus ühe teravilja kohta.

Maitselt on kinoa selline mõnus mahe. Universaalne toiduaine, sobides kokku peaaegu kõigega. Kinoast tehakse isegi pannkooke.

On leitud, et kinoa söömine teeb palju head sinu ajule ning rakumembraanide tervisele.

Hea uudis ka gluteenitalumatutele. Kinoa on täiesti gluteenivaba. Samuti sisaldab kinoa ohtralt mineraale-vitamiine alustades magneesiumist, rauast ja kaltsiumist, lõpetades vase, tsingi, fosfori, B12 vitamiini ning E-vitamiiniga.

#3: Läätsed ja teised kaunviljad

LäätsedLäätsed ja oad on ühed tervislikumad komplekssüsivesikute allikad. Nendes on meeletult kiudaineid ning nende väga hea toitainete sisaldus aitab võidelda näljaga.

On ju nälg kaalu langetamise ajal käega löömise peasüüdlane.

Läätsedes on kaunviljadest suurim fütototainete sisaldus, mis aitavad vähendada stressist tingitud haiguste nagu südamehaigused, kõrge vererõhk ja põletike esinemissagedust.

Infoks. Fütotoitained on sellised omamoodi ained, mis pole meie kehale küll esmavajalikud, ent sellegipoolest teevad meie tervisele palju head.

#4: Kabatšokid ja suvikõrvitsad

Kabatšokid ja suvikõrvitsad (ja ka teised kõrvitsalised) on suhteliselt madala süsivesikusisaldusega, ent täis kasulikke toitaineid ning kiudaineid. Need pakivad sinu kõhu kenasti täis ja eneselegi üllatuseks ei ole sul mingit vajadust üle süüa.

Nendest saab valmistada palju imelisi toite, ent eriliselt soovitan järgi proovida pikkade suvikõrvitsaspagettide voolimist.

Kes ütles, et pastarooga saab ainult makaronidega teha?

#5: Banaanid ja teised puuviljad ning marjad

Puuviljad on täis eespoolgi mainitud fütotoitaineid ning neil on väga palju tervist parandavaid omadusi.

Mustikad näiteks vähendavad põletikke ja kaitsevad terve rea haiguste eest, alustades südamehaigustega, lõpetades vähiga.

Madal kalorisisaldus aitab loomulikult ka kehakaalu langetamist lihtsustada.

Kui teed ka hoogsalt trenni, tulevad appi ananassid, arbuusid ja banaanid.

Banaanidel on võime tõsta unehormoon melatoniini taset (magad paremini) ja tõsta vere antioksüdantide taset. Lisaks kõigele sellele sisaldavad banaanid probiootikume, mis omakorda teevad sinu kõhule “pai”.

#6: Hirss ja tatar

Tatrast ja selle ääretust tervislikkusest on ilmselt kõik kuulnud. Kuidas on lood aga hirsiga? Pean tunnistama, et enda toidulauale tõin selle unustusse vajunud teravilja alles hiljuti. Hirss on gluteenivaba ning mis peamine, äärmiselt toitev.

Kõrge kiudainete ja antioksüdantide sisaldus ei lase sinu veresuhkrutasemel muutuda Ameerika mägedeks.

Kui päriselus sulle sellised üles-alla atraktsioonid meeldivad, siis sinu kehale (eriti kaalu langetamise ajal) selline asi kasuks ei tule.

#7: Kaer

KaerahelbepuderKaer (mille toodetest tuntuim on ilmselt kaerahelbed) sisaldab beta glükaani nimelist kiudainet, mis teadaolevalt vähendab veresuhkrutaset ja kolesterooli sisaldust.

Kui soovid hommikuti süüa kaerahelbeputru, siis järgi seda 4 nõuannet:

-tee putru alati piimaga (sealt saad lisaks süsivesikutele valke ja rasvu);
-võimalusel kasuta täisterakaerahelbeid;
-söö kõrvale midagi valgurohket (kas kohupiima või kodujuustu);
-rasvade saamiseks lisa pähkleid.

#8: Riis

Riisil on meeletult erinevaid variatsioone. Kiirelt loetledes- valge riis, pruun riis, punane riis, must riis, basmati riis, jasmiini riis, metsik riis jne.

Oleme soovitanud tarvitada pigem vähemtöödeldud riisisorte. Neis on rohkelt kiudained ja antioksüdante, mis täidavad kõhu pikaks ajaks.

#9: Lehtköögiviljad

Värskeid rohelisi lehtköögiivilju võid süüa praktiliselt lõpmatuseni. Nende kalorisisaldus on peaaegu olematu. Enne lähed ilmselt lõhki, kui neist üle süüa suudad.

Ja see on meile hea uudis. Mis saaks hea vormi tagaajajale olla kõrvupaitavam kui lause “söö palju tahad”?

Sõltuvalt sordist on neil palju erinevaid kasulikke omadusi- sisaldavad ohtralt antioksüdante, kiudained, nitraati (aitab kaasa sinu vastupidavusele) jms.

Võimalusel lisa neid igale toidukorrale.

#10: Värvilised köögiviljad

Paprikad, peedid, porgandid, punased kapsad, artitšokid, sparglid- kõik need imeilusad köögiviljade värvid tähendavad, et nendest köögiviljadest saad terve rea keha ja tervist parandavaid antioksüdante, mida seostatakse stabiilsema veresuhkrutaseme, väiksema hulga põletike, tervema naha ja nägemisega.

Valik missugune, eks?

Nagu näed, tervislike süsivesikuallikate valik on väga suur. Ja rõhutan veel, kõik need imemaitsvad toiduained sobivad sinu menüüsse kenasti kehakaalu langetamise ajal.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare