Taldrikumudel on jagatud kolme ossa:

Eimene osa on kartul, pasta, riis, teravili ja leib. Eelistama peaks täisteravariante. Täida 1/3 taldrikust nende toiduainetega. Inimesed, kelle keha füüsilise aktiivsuse tõttu kulutab palju energiat, võivad seda osa suurendada. Need, kes soovivad kaalust alla võtta, võivad seda osa vähendada.
Teine osa koosneb köögiviljadest, juurviljadest ja puuviljadest. Oma mahult peaks haarama enda alla sama suure osa kui esimene osa. Ülekaalulised inimesed võivad seda osa suurendada kuni pooleni taldriku pinnast.

Väikseim osa on mõeldud lihale, kalale, munale või kaunviljadele. Siia mahuvad ka kastmed.
Taldrikumudel näitab vaid nende kolme osa vahelist proportsiooni. Olenemata sellest, kas sööd vähem või rohkem, peaksid proportsioonid jääma samaks. Taldrikumudel ei kirjuta ette toidu kogust, vaid see peaks lähtuma energiavajadusest.

Tavaline kriitika taldrikumudeli kohta on liiga suur süsivesikute osakaal. Süsivesikud täidavad grammi kohta vähem kõhtu võrreldes valguga, millel on taldrikumudelis üsna väike osa. Siinjuures ei tohi ära unustada, et valk ei ole vaid liha, kala, muna ning kaunviljad, vaid ka leib, pasta ning teraviljad sisaldavad valke. See ei ole küll kõige parema kvaliteediga, kuid koos peamiste valkudega (aminohapped), muutuvad ka taimeriigi valgud täisväärtuslikuks. Valgupuudus on Lääne-Euroopas väga harva esinev probleem ning riskialas on kõige rohkem vanurid.

On vale arvamus, et taldrikumudel toetab kiireid süsivesikuid ning tühju kcal ehk toitaineid, mis annavad energiat, kuid ei sisalda vitamiine ja mineraale. Oluline on meeles pidada, et saia ei ole võimalik võrrelda täisteraleivaga ega valget riisi metsiku riisiga. Põhjamaade toitumissoovitused soovitavad tarbida süsivesikutena täisteratooteid ning toovad ka välja, et inimesed, kes soovivad kaalus alla võtta, peaks vähendama tärkliserikaste toiduainete söömist.

Aktiivsete inimeste puhul, kes tegelevad vastupidavustreeninguga, on taldrikumudel kõige parem toitumiskava, aidates planeerida toitumist ning portsjonite jaotuvust.

Kui soovid parandada oma tervist, sobib ka siin väga hästi taldrikumudeli järgimine, sest suur osa taldriku pinnast peaksid võtma enda alla köögiviljad ning täisteratooted. Mudel on ka rahakoti- ning keskkonnasõbralik. Nimelt taimne toit on keskkonnale vähem koormav kui liha tootmine. Lisaks aitab lihatoodete koguste vähendamine vähendada jämesoolevähi teket.

Ainuke asi, millele taldrikumudelis rohkem tähelepanu peaks pöörama on kasulikud rasvad õlidest, pähklitest ning seemnetest.

Taldrikumudeli järgmine igapäevases toitumises aitab muutab tervise parandamise lihtsamaks.

Allikas: Jogg.se