Kui miski selles süsteemis ei funktsioneeri enam nii nagu peab — on probleem siis haiges seedetraktis, koormatud maksas või nõrgenenud neerudes — käib organismi võimekus imendada, omastada, ainevahetuse jääkide ning väljaspoolt tulevate toksiinidega toime tulla tasapisi maha ning ajapikku tekivad haigused. Organism võib probleemidest aastaid märku anda vaid mõnede suhteliselt kergete ilmingutega. Selleks võib olla nii laialt levinud väsimus, aga ka üle-või alakaalu teke. Samuti võivad märgutuleks olla halb hingeõhk, nahaprobleemid, premenstruaalne sündroom, seedehäired, valulikud liigesed, mõtteselguse puudus jmt. Kui oma elustiili ja harjumusi analüüsides märkate, et see ei ole aastaid olnud tervist säästev (alkohol, suitsetamine, ravimid, antibeebipillid, passiivne eluviis, palju vaimset stressi, vähe puhkust, halvad toitumisharjumused, pidev kokkupuude toksiliste ainetega, elukoht saastunud keskkonnas jne), vaid pigem tervist võttev, on aeg  muutusteks küps.

Võtame ohjad enda kätte

Olete 20 aastat oma keha kurnanud, arvestage vähemalt 2 aastat tema taastamiseks. Keha kohaneb muutustega aeglaselt, ka nendega, mis tegelikult meie arvates on head. Kiire kaalulanguski on halb seetõttu, et toksiinid armastavad rasva ning rasva kadudes võib maksa võimekus vabanevate toksiinide neutraliseerimisega ületatud saada. Siis tõesti mürgitate end sõna otseses mõttes. Niigi löögi all olev maks saab veelgi suurema koormuse.
Detoksi kese — maks
Kesksel kohal puhastumisfunktsioonis troonib 1,2-1,4 kg kaaluv maks (mitte alahinnates samas neerude ja lümfi ning iga üksiku raku võimet detoksifikatsiooniga tegeleda!). See imeline elund filtreerib, eraldab, talletab ja jaotab kõik, mis portaalveeni kaudu seedetraktist ja põrnast tuleb. Maksas leidub ka erilise ehitusega Kupfferi rakke, mis suudavad hävitada verega tulnud baktereid ja teisi haigustekitajaid. Spetsialiseerunud maksarakud tegelevad imendunud toitainete kogumise ja ebavajalike ainete neutraliseerimisega, mis eritatakse neerude või sapi kaudu. Minutis filtreeritakse maksast läbi kuni 1800 ml verd!

Organismi taastamine pole võidujooks iseendaga. Puhastumise otsus olema mõttelaadi muutmise otsus, mitte efekti taotlus. Üks klistiir, maksa-sapi loputus, kord aastas tehtav paast ei muuda midagi  kui mitte muuta igapäevaselt korduvaid ebatervislikke harjumusi. Tehke vanadest (toitumis)harjumustest nimekiri ning tehke tervist soosiv asendus:

Kohv: vähem kohvi, rohkem vett ja taimeteed

Liha: liha harvem, rohkem kala, kaunvilju, pähkleid

Kommid, muu magus: veidi tumedat šokolaadi, puuvilju, pähkleid

Alkohol, suits: algul koguseid otsustavalt vähendada, siis tuua ellu sisse rohkem sporti või muid rõõmu pakkuvaid tegevusi. Tee iga päev midagi, mis tõstaks pooleks tunniks pulssi. Kõnni kiirelt või spordi, võta regulaarselt kuiva leili ning massaaži, hõõru keha kareda rätiku ja harjaga. Keha temperatuur tõuseb, mikrotsirkulatsioon paraneb, jääkainete eliminatsioon intensiivistub. Tõsta otsustavalt köögiviljade osakaalu menüüs. Ilma nendeta tervis ei tule. Madala kalorsusega, veerikas ja kõige mikrotoitaineterikkam seltskond on taimne. Köögi-ja puuviljades leiduvad bioaktiivsed ühendid ja kiudained suudavad mõjutada detoksifikatsioonis osalevaid ensüüme, stimuleerida immuunsüsteemi, muuta kolesterooli ja hormoonide ainevahetust, nad omavad antibakteriaalset ja antiviraalset aktiivsust, reguleerivad vererõhku jmt. Eelnev on ettevalmistus selleks, et üldse võiksite intensiivsemat puhastust turvaliselt teha. Detoksdieedi või paastu tegemine vanade kahjulike harjumuste pealt võib teha palju kahju ning halb enesetunne panna suisa pikali.

Detoksdieet paastu asemel

Rohkem teatakse veega peetavatest ravipaastudest, mida tehakse reeglina grupis arsti järelvalve all. Turvaliselt oma koduseinte vahel võib läbi viia aga kerge toitumise nädalaid, mis on toitaineterikkad ja maksasõbralikud. Parim oleks, kui enne 3-, 5- või 7-päevasele toortoidu- või mahlapaastule minekut oleks end harjutatud paastupäevaga kord nädalas, et oma organismi reaktsioone paremini tundma õppida.

Detoksdieetide toiduainete nimistu leiame olevat tavaliselt täiesti taimse, sest nende koostis toetab kõige paremini maksa detoksifikatsiooniteede toimimist. Puhastavaid dieete leiab eri raskusastmetest alates tavalisest veganmenüüst kuni mahlapaastuni välja. Taimset eelistatakse detoksdieetides lihtsalt nende kõrge antioksüdantide sisalduse ja kerge seeditavuse pärast (vähe ebasoovitavaid jääke). Vajalikud aminohapped (valkude koosseisus) saadakse selliste dieetide puhul kätte pigem pähklitest-seemnetest ning kaunviljadest. Loomulikult on sel ajal keelatud kasutada suhkrut, kohvi, musta teed, alkoholi, suitsetatud ja marineeritud tooteid, sünteetilisi magustajaid, piimatooteid, mune ja sageli ka soja (kõrge allergeensuse tõttu). Vältida tuleb kõiki talumatust tekitavaid toiduaineid, tooraine on soovitatavalt mahe. Lisanduvad ka hooajalised taimed. Näiteks kevadel on soovitav korjata kõike värsket loodusest: alates kuusevõrsetest, kasemahlast, jänesekapsast ja nurmenukkudest naadini välja. Võib teha nõgese-, nurmekuku ja võililleteed. Lisanditest on soovitav juurde võtta maksa tervist toetavaid supertaimi piimohakat ja artišokki.

Sammuke edasi on mõnepäevaste mahla-ja köögiviljapuljongi paastude tegemine. Mahl pressitakse värskelt, soovitavalt nii puu-kui köögiviljast ja juuakse kohe. Köögiviljapuljongi võib teha klassikalise, aga soovitavalt soolata. Orgaanilist naatriumi saab piisavalt nii mahlast kui puljongist naturaalselt, eriti kui kasutada naatriumirikast varssellerit, tomatit, brokolit, kapsast, sibulat, lehtsalatit mahlade ja puljongi koosseisus (vt lähemalt mahla-ja toortoiduga puhastumisest „Toidupaus” 

Mahlapaastust väljumine, samuti nagu sinna sisenemine, olgu aeglane ja organismi säästev. Kogemus näitab, et organism läheb paastu käigus režiimile, mis ise-enesest käivitab mitmeks nädalaks isu ainult tervisliku toidu ja lihtsate maitsete järele. Esimeste päevade kogused on tavapärasest väiksemad, toit tuleb ülihoolikalt närida, hoiduda vürtsikast ja teravast ning loomsest toidust ja muidugi alkoholist-kohvist. Muidugi saab meel varsti signaale ka vanade isude rahuldamiseks, paljusid tabab peale paastu söömahoog, millele ei suudeta piiri panna. Seetõttu peabki tegema aeglase tasakaalustava ettevalmistuse ning motivatsiooni ja elustiili muutuse hoolega läbi mõtlema. Miks ja mille nimel seda kõike üldse tehakse.

Mahlapaastuks sobivaid retsepte (Lasta läbi mahlapressi, juua kohe. Üks portsjon 200ml, võib veega lahjendada):

Peet on maksa sõber

1 väike peet

2 porgandit

2 hapukat õuna

Stressivastane kokteil

50g varssellerit

50g apteegitilli e. fenkolit

125g Romaani salatit

175g ananassi

Energiabooster

25g lehtkapsast

100g nisuorast

1tl. spirulinat

1 suurem magushapu õun (maitse taluvamaks tegemiseks)

Veresuhkru hoidmiseks

125g spinatit

100g kollast paprikat

2 keskmist õuna

kaneeli

Tõeline puhastus

3 pirni

125g kapsast

paar varsselleri vart

*mahla kogus sõltub köögi-ja puuviljade mahlakusest ja st. võivad mahlakogused antud retsepetidega varieeruda.

Minutoit.ee on portaal kõigile neile, kelle tähelepanu toitumise teema veidikegi köidab. Portaali loojate, Angelika Erini ja Ülle Hõbemägi, sõnul ei pea toiduvalikutes langema äärmustesse, et saavutada olulist muutust tervises või kaaluprobleemile lahendust otsides.