Miski, millest räägitakse aina enam. Igaüks soovib jagada oma nõuandeid, omades justkui lõplikku tõde. Kel on olnud aega süveneda pikkadesse vähem või rohkem teaduslikesse artiklitesse, suudavad ehk eristada juba „tõele“ lähemal olevaid väiteid. Nagu on öelnud Hippocrates: "Las sinu toit olla sinu ravim ja sinu ravim olla sinu toit."

Igapäevasest elutempost ja kohustustest koormatuna ei ole aega süveneda kõigesse ning omada kogu maailma teadmisi, et langetada alati tervislikke otsuseid. Samas oleme enesele märkamatult jõudnud ameerikalikku tarbimiskultuuri, kus elutempo on nii kiire, et aina vähem aega jääb koduse toidu valmistamiseks. Sööme väljas, haarame midagi, kannatame tühja kõhtu, joome liiga palju kohvi… tasapisi need harjumused muutuvad aina ebatervislikemateks.

Just seetõttu valmib Hea Tuju Laboris Kuressaare vanalinnas toit, mis ei sisalda nisu, loomset piima ega rafineeritud suhkrut, sest seda on üleüldiselt meie toidulaual juba liiga-liiga palju. Good Mood Food snäkid on sõnumikandjad, sest eesmärk on laiem, kui lihtsalt inimesi füüsiliselt toita. Good Mood Food eestvedajad püüavad avada uksi, mis viivad uute põnevate avastuste ja uue elukvaliteedini.

Selle missiooniga pea 5 aastat tagasi Good Mood Food alguse saigi. Oma pisikese perega jagavad sõnumit tervisest, toidust ja täisväärtuslikumast elust. Mis on siis nende tõde ja nende vastused?

Selles aina enam tormavas ühiskonnas on päris raske üldse midagi kuulata, näha, märgata, oluliseks pidada. Samuti — saada nähtud, kuuldud ja märgatud, oluliseks peetud. Kõik see on väga stressitekitav. Niimoodi tuleb sisse mõiste motsionaalne söömine — kui oled väsinud, janune, vajad lähedust, sul on mure jne. Selle asemel et rahuldada oma vajadus, me sööme end mingit sisutut filmi vaadates paksuks. Selle asemel, et… võtta aeg maha.. hingata.. olla… keskenduda iseendasse. Rahulda oma vajadused, mitte oma kapriisid. Toida oma hinge ja vaimu esmalt ning sa näed, kuidas keha vajab palju vähem toitu. Anna oma kehale kvaliteeti — iseendale pühendatud aeg ja kodune tervislik toit ning sa näed, kuidas pilt läheb selgemaks.

Kui mõistame, et vajame oma elus muutusi, siis saame kaaluda väliseid ja sisemisi faktoreid muutuste elluviimiseks. Väliselt saame vaadata üle oma inimsuhete kvaliteedi, elutempo, füüsilise liikumise ja toidulaua. Üleüldine tendents on see, et süüakse liiga palju rafineeritud
suhkrut, nisu- ja piimatooteid, kõige hullem kui veel koos. Liiga palju liha… (see on see koht, kus paljud artikli lugemise lõpetavad ja lähevad kööki võileiba tegema).

Aga kui kahtled, siis mõtle läbi kõik oma viimased toidukorrad ja vaata, kas leiad neid, kus ei ole nisu, piima, suhkrut? Enamik tänapäeva kroonilistest haigustest on meie enda tekitatud. Esimene ja kõige kõnekam faktor sealjuures on toitumine. Ja süües aastaid valesti, on tulemuseks enamasti ülekaaluline inimene, kelle keha on samal ajal näljane vitamiinide ja mineraalide järele. Sellest ka üleskutse — söögem päris toitu mitte tühje süsivesikuid!

Sel kevadel toimus pilootprojektina esimene ülilahe Hea Tuju Laager, kus kõigist neist teemadest ka lähemalt räägiti ning loomulikult väga palju koos kokati. Laager oli lihtsalt vapustav nii tegijaile kui ka osalejatele ning tekkinud sünergia andis lausa tiivad. See oli loomulik jätk hooajalistele õpitubadele, mida köögis igal võimalusel korraldatakse. Parim tunne on luua keskkond, kus kõik ennast mugavalt tunnevad, sest mis saaks olla parem kui isevalmistatud imehea toidu kohal vanu ja uusi tarkusi jagada, kuulata… ja keha tänab sind!

Lähtudes vajadusest “vabade” toodete järgi olemegi loonud täiesti oma retseptid, kus nii küpsised kui ka madaltemperatuuril kuivatatud snäkid ei sisalda neid inimorganismi vaikselt hävitavaid pahalasi. Põhikoostisained on köögiviljad, seemned, idud ning puuviljad, mis kõik pakatavad heast ja paremast. Good Mood Food kasutab nii palju kohalikku toorainet kui võimalik. Loodud on kolm sarja: söögikorra asendamiseks seemnebatoonid (n-ö tervislik kiirtoit), maiasmokkadele kommiasendajad puuviljabatoonid ja küpsisearmastajatele küpsetisted.

Populaarseimad tooted küll varieeruvad erinevatel aastaaegadel, aga ära märgiksime peedi-pohla ja suvikõrvitsa-sibula seemnebatoonid, hapukirsi Kommikud, Kukununnu kookosepätsid ja kõige uuema leiutise — kookoseküpsised punase peediga ehk Peedinunnud. On olemas ka eraldi jõulutooted, millest kõige põnevam on pihlakarull. Kokku on Hea Tuju Laboris sündinud juba üle 30 erineva omanäolise retsepti.

Rõõm on pakkuda inimestele teadmisi ja tooteid, mis toovad nende ellu hea tuju, parema tervise ja lisamugavuse, kus iganes. Südantliigutav on näha kasvavat teadlikkust ja soovi valida tervislikud tooted ennetavalt, iseendast hoolides. Good Mood Food on sellesse investeerinud aega, energiat ja ressursse, sest süda ütleb, et tehakse õiget asja.

Kui tervislik toit on mõneski mõttes oma tähenduse kaotanud, siis elava energiaga tervistav toit on see, mida tõeliselt vajame.

Jaga
Kommentaarid