Viis aastat tagasi kirjutas Sander Silm Rohelises Väravas innustava-unistava artikli sellest, kui levinud on Soomes nn toiduringid. “Toiduring (soome keeles ruokapiiri) koosneb üldjuhul 10–20 perest, kes ostavad koos kas otse talunikelt või ka hulgimüüjatelt kaupa. Tampere tehnikaülikooli üliõpilaste toiduring hõlmab aga sadu tudengeid, kellele kord kuus tuuakse värsked toiduained koju kätte,” kirjutas ta toona.

“Nende eesmärk on saada soodsalt värskeid toiduaineid, aidata kaasa elujõulise maaelu säilimisele ning vähendada koormust keskkonnale, kuna tooted tuuakse lähedalt. Vähetähtis pole ka see, et inimesed teavad, kus nende söök on toodetud. Paljudel juhtudel on suhted toiduringi ja talu vahel aga juba sedavõrd tihedad, et toiduringi inimesed käivad omas talus isegi talgutöödel.”

Lasteaiad toiduringis

Aasta pärast Sander Silma artikli ilmumist toimus Tartus väike koosolek, kus seltskond inimesi otsustas hakata tellima oma iganädalast toitu Lõuna-Eesti talunike käest. Nii talude koostööd kui ka linnainimestega suhtlemist hakkas koordineerima Alt-Lauri mahetalu perenaine Kaja Kesküla. Kuigi tegu on Eesti toiduringide pioneeriga, on Kaja Kesküla täna üsna tagasihoidlik: “Püüame areneda sammhaaval, et ei annaks tellijatele põhjendamatuid lubadusi ja talud klientide vajadustele tootmisega järele jõuaksid.”

Tartusse tellijaid saaks praegu juurde võtta küll, ütleb perenaine, sest osa endisi Supilinna tellijaid saavad nüüd oma kauba kätte sealsest ökopoest. Sellest aastast on toiduringi osaks ka neli Tartu lasteaeda. Paras aeg liitumiseks Lõuna-Eesti toiduvõrgustikku kuulub ka talusid, mille toodang ei ole mahe, kuid on siiski käsitsi ja kodusoojas valmistatud. Märgistatud mahetoodetel on riiklik garantii: mahetootjaid kontrollib taimetoodangu inspektsioon, kelle inspektor käib talus kohapeal vähemalt korra aastas.

Mahesaadused on kasvatatud ilma pestitsiidide ja mineraalväetisteta ning loomad peetud rangete heaolunõuete kohaselt, saadused töödeldud mahereeglite järgi. Pole lubatud sünteetilised värv-, lõhna- ega säilitusained. “Praegu on nii väikestel kui ka suurtel taludel tegelikult tõsine ellujäämise probleem,” selgitab Kaja Kesküla. “Need väiketootjad, kes püüavad pidevalt mahetooteid pakkuda, konkureerivad sügisel hinna osas hobikasvatajatega. Mahetoodete ostmisest huvitatud saaksid ise omavahel kokku võttes ja taludele tootmislepinguid välja pakkudes kaasa aidata kindla turu tekkimisele ja tootmise ergutamisele.” Talv on just sobiv aeg uuteks algatusteks, et kevadel oleks mahetalunikel juba võimalik külvates nõudlusega arvestada. Kohalikku ja tervislikku eelistama ning väikesi toiduringe looma innustavad Dagö laulusõnad: “Me toiduklubisse alati tulla võid, kui su silmist pliidile võtta saab tuld.”

Toiduringid

• Maakaup.com: kaubaring, mis toob talutooteid kord nädalas Tallinna ja Viimsi kaubajaotuspunktidesse.
• Tagurpidi lavka (tagurpidilavka.wordpress.com): mittetulunduslik toiduring, mis toob kauba koju Tallinnas ja selle lähiümbruses. Lõuna-Eesti toiduringi kaudu Võru, Põlva ja Tartumaa talunike toodete Tartusse tellimiseks saab küsida pakkumist, saates kirja e-aadressile mae.lauri@gmail.com
• Tartu inimeste toidukogukond Juurikas: http://toidukooptartu.wordpress.com
• Pärnumaa talunike toiduring Pärnus ja lähiümbruses: www.maatoit.ee
• Algatusgrupp OTT (Otse Tootjalt Tarbijale) Kuusalus: http://kuusaluott.weebly.com E-poed
• Ökosahver (www.sahver.ee) tegeleb mahekasti müügiga Tallinna kesklinnast Viimsi, Laagri ja Tabasaluni.
• Mahekaup.ee e-poest saab posti teel koju tellida kõiki poes müüdavaid asju.
• Bioteek.ee on e-pood, kust saab tellida nii kodu- kui ka välismaist mahekaupa, kaupa jagatakse enamasti Tallinnas, kuid mitteriknevat kaupa saab tellida ka mujale.
• Tervitus.ee on e-pood, kus on aukohal Eesti talukaup ja ökokaup, Tallinnas tuuakse kaup koju kätte, mujal Eestis SmartPOSTi pakiautomaati.

Artikkel on ilmunud Rohelise Värava lehes:
http://www.greengate.ee/?page=10&date=2010&id=17912