Kuidas kaalu tõsta? Olen 25 aastane noormees ja natuke alakaalus. Söön mitu korda päevas, sh. mitmekülgset toitu, mida ei pea just dieettoiduks. On ka eelnevalt stabiilset trennis käidud, kuid ka selle abil kaalu tõsta ei suutnud (lihasmassi suurendamine).

Kahjuks ei kirjuta Sa, kui suur on sinu kehakaal ja palju on pikkust (Sinu küsimusest võin ainult eeldada, et oled arvutanud juba välja oma KMI). Mainid, et sööd mitmekülgselt, kuid siiski ei selgu kirjas, kui palju kcal Sa päeva jooksul tarbid. Selleks peaksid panema kirja kõik päeva jooksul söödud toidud ja joogid. Kaalu tõstmiseks intensiivsema treeningu puhul peaksid suurendama oma päevast kcal hulka 300-400 võrra. Kindlasti tuleb jälgida, et toitumine oleks kooskõlas toidupüramiidiga, et valgud, rasvad, süsivesikud oleksid tasakaalus. Lihasmassi suurendamiseks soovitatakse tõsta valkude tarbimist, kuid siiski ei tohiks nad anda üle 20% päevasest energiast. Valkude ületarbimine avaldab neerudele liigset koormust. Kindlasti sooviks ka täpsustada mida mõtled lause all “mitmekülgne toit, kuid mitte dieettoit”.  Kui see tähendab sagedast pitsade, hamburgerite jms söömist, siis peaksid kindlasti vahetama selle nn rämpstoidu välja täisteratoodete, väherasvase liha, piimatoodete, kala, juur-  ja puuviljade vastu ning jooma piisavalt vett. Soovi juures kaalu tõsta on tähtis, et see toimuks just läbi tervisliku toitumise.  Kaalu tõstmisega rasvamassi arvelt kaasnevad paljud terviserikked.

Kuidas selle Atkinsi dieediga või siis low-cal dieediga on? Paljudes kohtades öeldakse, et see on paha-paha, liiga palju valku, liiga palju rasva (rasv on üldse punane rätik paljudele) jne, samas mul parim sõbranna sööbki ainult muna, liha, piimatooteid, pähkleid ja köögivilju salatina või hautatult ja võtab alla mühinal. Kas see on tervisele kahjulik?

Atkinsi dieet põhineb süsivesikutevaeste, kuid kõrge rasva- ja valgusisaldusega toitude söömisel. Ta on kindlasti saavutanud oma populaarsuse just sellepärast et seda on lihtne jälgida, sest täiskõhutunne säilib kauem kui mõne teise dieedi puhul, mille käigus peab piirama paljusid erinevaid toitaineid. Kindlasti saab saab Atkinsi dieediga kaalu langetada või hoida seda kontrolli all, aga siiski ei saa seda dieeti soovitada. Mingite toitainete piiramine ja teiste liigtarbimine viib siiski pikemas perspektiivis mõne terviserikkeni. Meie organism vajab oma elutegevuseks kõiki toitaineid tasakaalustatult.  Laialt levinud arusaam aga et “rasv on punane rätik” kindlasti ekslik. Rasvad annavad meie organismile põhilise energia. Tähtis on, et neid tarbitakse õigetes kogustes ja õiges tasakaalus. Ettevaatlik peaks olema küllastunud rasvhapete tarbimisega (vorstitooted, kõvad margariinid jne ) ning ka toodetega mis sisaldavad transrasvhappeid, mida kasutatakse tihti kondiitritoodetes, küpsistes jne

Mis juhtub ja millega riskin, kui söön alla oma soovitatava kaloraaži? Tean, et see pole hea ja pikas perspektiivis väga riskantne tegu, kuid kuidas inimese keha siis käituma hakkab? Mis konkreetselt juhtub?

Kui süüa alla oma soovitusliku kaloraaži pikemas perspektiivis, siis lülitub meie keha umber nn säästureziimile, mille tagajärjel hakkab organism omale “varusid” koguma ja teine probleem, et sellisel juhul ei saa organism enam toidust kätte kõiki vajalikke toitaineid. Võivad tekkida erinevad terviseprobleemid. Kindlasti ei saa soovitada alla oma kaloraazi söömist, see võib tunduda alguses väga ahvatlev, sest tõepoolest langevad kilod kiiresti, kuid pikemas perspektiivis on see kui nõiaring, sest taas normaalselt sööma hakates kipuvad kilod tihti veel topelt tagasi  tulema. Et siis taas nendest vabaneda, tundub ainukese lahendusena olevat näljutamine. Parem on süüa vastavalt oma päevasele kcal normile see aitab vältida nii õgimishooge kui ka tagab organismile kõik vajaliku et normaalselt toimida.

Kuidas alustada toitumise korrastamist, kui pole õrna aimugi toitainetest, valkudest, rasvadest jne? Silmade eest lööb kirjuks, kui olen proovinud ise asjadest sotti saada. Kuidas toituda tervislikult väga piiratud eelarve juures?

Alustuseks soovitan hankida põhiteadmised mõnest internetportaalist, toitumine.ee, kaaluabi.ee, nutridata.ee

Väikese eelarve juures on võimalik tervislikult toituda! Tuleb olla vaid veidi leidlik. Kui on võimalus, osta soodsalt kokku hooajatooteid (marju, puuvilju, köögivilju) neid külmutada, konserveerida. Tihti on poodides sooduspakkumisi, mida tasuks jälgida. Soodsam on toitu kodus ise valmistada ja seda ka lõunaks kaasa võtta. Soovitan osta ka mõne kokaraamatu, mis õpetab lihtsatest toiduainetest valmistama erinevaid roogasid. Võtame kasvõi näiteks kartuli, kui palju põnevat on sellest võimalik valmistada, muutes vaid valmistamise viisi, (keetmine, küpsetamine ahjus tervena fooliumis, tükeldatuna, tehes putru) lisades erinevaid maitseaineid jne. Hommikusöögiks on lihtne valmistada ise omale müsli, röstides kaerahelbed ja lisades sinna kuivatatud puuvilju, seemneid. Kindlasti on ka vähe aeganõudev ja mitte kulukas valmistada suppe — proovida nii püreesid kui selgeid suppe. Mõned ideed võib saada ka Naistekas varem avaldatud artiklist "Kuidas toituda Evelin Ilvese soovituste järgi"

Palju edu katsetamisel!