Kas meie organism üldse vajab suhkrut?

Meie organism vajab edukaks toimimiseks erinevaid aineid. Süsivesikud, sealhulgas suhkur on meile vajalikud energia saamiseks. Süsivesikutest saadav energia peaks igapäevaselt moodustama 55-60% ning sahharoosist ehk roosuhkrust saadav osa võiks moodustada kuni 10% vajaminevast toidunergiast. Sahharoos on taimne süsivesik, mis koosneb glükoosist ja fruktoosist, mis imenduvad inimese organismi. Glükoosi varuvormiks on glükogeen, mis talletatakse maksas ja lihastes ning see on puhtal kujul energeetiline varuaine.

Peale suhkru on olemas ja erinevaid magusaineid, kuidas me peaksime nendesse suhtuma, kas need on tervisele ohutud?

Me kõik tunneme aeg-ajalt vajadust magusa järele ning mõned  tükid šokolaadi või klaas karastusjooki ei tee meie tervisele midagi halba. Kuid tavaline lauasuhkur imendub kiiresti, tõstab veresuhkru taset ja  nõuab organismilt selle normi viimiseks suuremat insuliini tootmist. Üleliigset hulka ei kasutata ära ning see ladestub rasvana. Seega tuleb lauasuhkru tarbimist piirata.

Soovi korral on võimalik suhkur asendada magusainetega ja nautida magusat lisakilode pärast muret tundmata. Hiljuti jõudis meie turule Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud looduslik magusaine stevia. Suhkrulehes olevad steviosiidid sobivad väga hästi ka diabeetikutele, kuna ei tõsta vere suhkrusisaldust. On leitud, et stevia võib veresuhkrut isegi alandada. Ma arvan, et stevia kasutamine karastusjookides, magustoitudes ja šokolaadis on igati tervitatav, kuna enamusel inimestest on raske magusast loobuda ja magusained aitavad kehakaalu kontrolli all hoida. Esimesena Eestis tõi Coca-Cola hiljuti turule jäätee Nestea, milles on kasutatud just steviat. Selle tulemusena on nüüd joogis 30% vähem suhkrut. Kuigi stevia kasutamisel on väga pikk ajalugu, siis Eesti toidutootjad alles avastavad magusa suhkrulehe võimalusi. Sellel taimel on toidutööstuses kindlasti suur tulevik.

Kas dieeti pidades tuleks magusat täielikult vältida?

Mina leian, et ühtegi toiduainet ei peaks endale keelama ja rangelt maha kriipsutama. Kasulikkus ja kahjulikkus on kinni ikka kogustes. Tasakaalustatud toitumise reegleid järgides võib endale lubada kõiki toiduained, aga kogustega ei tohiks liialdada. Kui piirduda toidusoovitustes antud kogusega, mis on 2-4 portsjonit (nt 4-8 tl suhkrut), siis tuleb organism sellega edukalt toime. Inimene saab meeldiva maitseelamuse ja mitmekülgse tasakaalustatud toitumise korral saab keha kätte kõik vajalikud toitained. Toitumise kõrval ei tohiks kindlasti unustada liikumist. Ka igapäevaseid toimetusi tehes saab ennast oluliselt rohkem liigutada, kui valida auto asemel tempokas jalutuskäik. Füüsiliselt aktiivne inimene põletab toiduga saadud kalorid ja lisakilode pärast muretsema ei pea.