Tuletame meelde: roheliseks läinud kartulid on mürgised ja neid ei tohi süüa!

 (4)
Tuletame meelde: roheliseks läinud kartulid on mürgised ja neid ei tohi süüa!
KartulidFoto: Sven Arbet

Miks kartulid roheliseks muutuvad ja miks rohelisi kartuleid süüa ei tohi? Tuletame meelde!

- Kartul muutub roheliseks, kui viibib pikalt valguse käes, piisab ka tavalisest poevalgusest.

- Kartuli rohelised osad sisaldavad solaniini ‒ ühendit, mis on mõeldud kaitsebarjääriks putukate, haiguste ja mugulatega maiustavate loomade vastu.

- Samuti võivad kartulite solaniinisisaldust tõsta teatud liiki taimehaigused.

- Solaniini suurenenud sisaldusest kartulis annab märku mõru maitse, mille esinemisel söömine ka tavaliselt katkestatakse.

- Paraku ei saa mürgiseid aineid kuumtöötlusega eemaldada ning kuna me ei tea peale vaadates kunagi, kui sügaval mugulas leidub toksilisi komponente, siis kindlasti ei tasu roheliseks läinud kartulimugulat süüa.

- Solaniinimürgistus kutsub esile iiveldust ja kõhulahtisust.

- Selleks, et kartulid üle talve roheliseks muutumata vastu peaks, tuleb neid säilitada pimedas ja kuivas kohas, kus päikese- või lambivalgus neile ligi ei pääse.

Allikad: Naistekas, Eesti Loodus, Forte

Loe ka: Vastus küsimusele, mida oled ammu teada tahtnud: kas tohib süüa saia või moosi, millel väike hallituseplekk peal?

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare