Inimestel on läbi aegade olnud naadiga vastakad suhted. Keskajal koheldi naati kui pühaduseristi. Toidus kasutati seda sagedasti Venemaal, Siberis, Skandinaaviamaadel ja Kesk-Euroopas. Turukaupmehed pakkisid naadilehtedesse teisi köögivilju — nii püsis kaup värske ning huvitavama aroomiga. Inimene tõi naadi oma aeda metsast ning oleks viimane aeg avastada selle umbrohu tõelised võlud.

Millal korjata? Kus kasvab?
Naadi kõige parem korjamisaeg on kevadel, siis on lehed noored ja väikesed. Just kevadisel ajal on parim teha ka organismipuhastus ja jääkainete väljutamiseks on tervislikumad metsikud taimed — naat, võilill, paiseleht.
Naati võib leida võsastikus, leht- ja segametsades, parkides ning loomulikult koduaias. Et leida need kõige aromaatsemad ja tugevamatoimelised võrsed, on soovituslik korjata taime päikesepaistelisema ilmaga.

Kooslus ja raviomadused
Naat on toitaineterikas taim: selles leidub rohkelt E- ja C-vitamiini ning eeterlikke õlisid. Naadis on ka sooltebaktereid hävitavaid aineid ja flavonoide (värvaineid).
Toidu või tee sees kasutatavad noored taimelehed soodustavad liigse vee eemaldamist kehast, parandades samal ajal seedeelundite tegevust ja kõrvaldavad põletikud (reuma, podagra, liigese põletik). Kuna naadi toime salati sees võib olla üsna tugev, võiks taimest hoiduda sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed. Naadist võib valmistada ka suurepärase aromaatse tee. Lõhnameelte ergutamiseks võib lisada veel piparmünti ja melissi. Kevadisest naadist saab valmistada ka värsket mahla. See on päris tülikas protsess, ent tähtsad bioloogiliselt aktiivsed toimeained, vitamiinid ja mineraalained saame kiiresti kätte.

Kus naati kasutada?
Naati kasutatakse kas iseseisva taimena salatites või maitsenüansiks suppides ja vormiroogades.
Naat rikastab liha- ja kalarooga, piima- või leivasuppi. Taime võib lisada hautistele, kotlettidele, pikkpoissi, pannkoogi- või pirukataignasse (täidisesse).
Peenestatud naadilehti võib lisada ka kala-, liha- või kartulisalatisse.
Et kasulikke vitamiine ja antioksüdante saaks ka talvel, on hea eelnevalt naati marineerida, hapendada ja soolata. Kevadiste lehtede hoidistamiseks võib kasutada ka sügavkülmikut või
kuivatada.

Allikas: Kliinik.ee