Suur suhkrutarbimine on ohtlik ning võib viia ülekilode, vererasvade muutuste, halva suuhügieeni, insuliiniresistentsuse, 2. tüübi diabeedi, suhkrusõltuvuse ning magusaisuni. Laste puhul on sel veel täiendavad mõjud. Nad ei suuda rahulikult paigal istuda, tekivad kontsentratsiooniraskused ning selle tulemusel ka õpiraskused. Valge rafineeritud suhkur on keemiline produkt, millest on eemaldatud vitamiinid, mineraalid, jääkained, antioksüdandid, kiudained ja vesi, mida leidub looduslikus suhkrupeedis. Rafineeritud suhkrus ei ole toitaineid, vaid ainult n-ö tühjad kalorid, mis annavad küll energiat, kuid mitte toitaineid.

Keha vajab selle suhkru lagundamiseks näiteks B-vitamiini, mida võetakse verest ja ajust, kaltsiumi, magneesiumi ning teisi mineraale, mida võetakse luustikust ning rauda soolestikust. Seepärast võime pikaajalise suhkru ületarbimise tulemusena teha oma kehale suure karuteene, sest suhkru lagundamiseks kasutatakse ära keha jaoks vajalikud ained.

Paljude terviseprobleemide põhjuseks on just see, et me sööme ja joome liiga palju valget rafineeritud suhkrut ja teisi kiireid rafineeritud süsivesikuid nagu näiteks valge jahu, tärklis ning teised kiired suhkrusordid. „Lääne haigus“ ehk metaboolne sündroom tabab üha suuremat arvu inimesi ning sealhulgas just üha nooremaid. Metaboolse sündroomiga seotud haigused on kõrge vererõhk, 2. tüübi diabeet, ülekaal ning suurenenud veresuhkrunäitajad.

Kui soovid suhkrut vältida, peaksid ka tehislike magusainetega ettevaatlik olema. Mõned uuringud on näidanud, et magusat maitset tundes ei suuda meie keha aru saada, kas tegemist on suhkru või suhkruasendajaga ning hakkab eritama insuliini. Seetõttu on keha segaduses ning nõuab hoopis rohkem toitu, mis viib soovitu asemel ülesöömiseni.

Kui leiad koostisainete hulgast aspartaami, tsüklamaati, sahhariini või atsesulfaam K-d, peaksid olema ettevaatlik, sest need on kunstlikud magusained. Kui magusaine nimi lõpeb sõnaga "suhkur", nagu näiteks viinamarja-, puuvilja- või fariinisuhkur, on lihtne mõista, et tegemist on suhkruga. Aga on olemas ka magusad polüalkoholid, mille nimi lõpeb "–ooliga" nagu näiteks sorbitool, mannitool, laktitool, ksülitool, mis annavad teatud hulga kaloreid.

Alustuseks võta ette külmkapp ja kuivtoidu kapid ning tutvu oma igapäevase toidu pakenditega: hommikusöögihelbed, müsli, piimatooted, jogurtid, leib. Vaata hoolega koostisainete nimekirja, et saada aru, mida need toidud sisaldavad.

Esita endale mõned küsimused:

• Kas tootes on suhkrut?
• Kas koostisainetes on suhkrut või midagi muud, mis tundub magus olevat?
• Kas saad selle vahetada vähema suhkrusisaldusega või suhkruta toote vastu?
• Kas oled valmis selle toote välja vahetama?
• Kui jah, siis millal loobud seda toodet tarbimast?

Igaühe jaoks on tervise huvides vajalik suurendada oma teadmisi toidust ja selle suhkrusisaldusest ning vähendada suhkrurikaste toitude osakaalu.

Allikas: www.sund.nu