Mitte nii suure üllatusena võitsid kõige soolarikkama toidu võistluse küüslauguleivad, mille väike 80-grammine pakk annab 4,5 g soola. Meeldetuletuseks: soola ööpäevane maksimaalne lubatud kogus kõikidest allikatest kokku täiskasvanud inimesel on umbes 5 grammi.

Küüslauguleibadele järgnevad mitmed valmistoidud: kartuli- singivorm, mille 300-grammine karp annab 4,2 grammi soola ning sama suur karp köögiviljavormi ning lihapalle kartulite ja kastmega annavad mõlemad keskmiselt 3,8 grammi soola. 3,4 grammi soola annavad nii karbitäis makaroni-singivormi, lasanjet kui ühepajatoitu. Sama koguse soola saab aga ka kiirsöögikohast ostetud keskmise suurusega portsjonist friikartulitest.

Vaid õige pisut vähem soola saate siis, kui valmistate omale kuivpulbrist suure kruusitäie kuuma suppi — 3,3 grammi ehk üle poole päevase soovituslikust soolakogusest on kohe käes! Üle kolme grammi soola annab ka üks väike soolakurk (võrdluseks — väike konservkurk annab „vaid“ 2 grammi soola) ning üks kuhjaga supilusikatäis (!) soolaseeni.

Neid avastusi saab igaüks ise soolakalkulaatoris jätkata, kuid toon siia valmis- ja kiirtoitude kõrvale veel välja ka need toiduained, mille puhul peaks saadava soola hulka kindlasti jälgima.
Puu- ja köögiviljade juures on nendeks kindlasti soolatud ja konserveeritud variandid. Lisaks mainitud soola- ja konservkurgile ka oliivid (10 oliivi annavad 4,1 grammi soola), letšo, maisi- ja paprikakonserv, terav tšillikaste. Suur soolaallikas on tomatimahl — klaasitäiest võib saada juba 1,8 grammi soola.

Piimatoodetest on soolarikkaimad ennekõike juustud nagu näiteks feta, Parmesani juust, juustupulgad, aga üsna palju sisaldab soola ka kodujuust. Dipikastmel hoidke ka silm peal. Samuti teistel kastmetel — sojakastmel, ketšupil, majoneesil ning erinevatel salatikastmetel. Hulgaliselt soolapomme on kindlasti aga ka erinevate liha- ja kalatoodete seas: grillvorst, verivorst, kuivatatud kala, soolakala, õllekrõpsud ja –sigarid, kotletid ja pihvid, sült, räim tomatis, kuivatatud veiseliha, viiner, soolapekk, kalapihvid ja maitsestatud hakkliha.

Kindlasti ei pea ühestki neist toitudest loobuma. Oluline on võrrelda tootepakendeid ning teha valik vähemsoolasema kasuks. Salatikastmed ja lihamarinaadid tasub teha alati ise ning kulinaarialeti valmistooteid tarbida pigem erandi kui reeglina. Kogu toitumise aluseks on mitmekesisus ning oma toitumist varieerides ning töötlemata toorainet (värsked puu- ja köögiviljad, maitsestamata kala, kana, liha jne) eelistades väldite samuti pidevat ja märkamatut soola ületarbimist. Rohkem soovitusi vähemsoolasema elu kasuks anname juba järgmisel korral.

Alguses mainitud ürtsikilu jääb aga edetabelis sinna keskmise juurde — ühest vürtsikilust saate umbes 0,5 grammi soola.