Ja nii ongi — pole vahet, kas rääkida kaalu langetamisest, lihasmassi säilitamisest või suurematest muutustest kehakoostises, valgud ja nende tarbimine on eesmärgi saavutamisel väga olulisel kohal. Kuigi organismi jaoks on olulised ka süsivesikud ja rasvad, koondub tähelepanu valkudele paaril lihtsal põhjusel.

Nimelt, valgud:

  • mõjutavad ainevahetust. Valkude lõhustamisel kulutab organism rohkem energiat kui näiteks süsivesikute või rasvade puhul;
  • tekitavad täiskõhutunde ja aitavad isu, sh magusaisu ohjeldada. Näiteks neil, kes soovivad kehakaalu langetada, võib see lihtsustada kaloridefitsiidi saavutamist;
  • aitavad veresuhkrut ja insuliini kontrolli all hoida. See on oluline nii ainevahetushäirete ennetamisel kui ka nende leevendamisel;
  • Avaldavad mõju lihasmassile. See ei ole tähtis mitte ainult sportlastele, vaid ka näiteks vanematele inimestele. Just eakate puhul on lihasmassi säilitamisel märkimisväärne mõju elukvaliteedile. See on üks põhjus, miks neil soovitatakse valkude tarbimisele üha rohkem tähelepanu pöörata.

Rääkides konkreetsetest toiduainetest, siis valgurikaste toitude all peame enamasti silmas broilerit, loomaliha, kala, kalkunit, muna ja piimatooteid, aga ka kaunvilju sh läätsesid ja ube. Kui nüüd võrrelda neid toiduaineid valgusisalduse järgi, on neist kõige kõrgema valgusisaldusega kalkuni rinnaliha. Selle kasuks räägib ka väga madal, peaaegu olematu rasvasisaldus ja kõrge bioloogiline väärtus. Viimane tähendab seda, et organism on võimeline selles leiduvaid toitaineid kergesti omastama.

Niisiis, otsid oma söögikorra juurde midagi valgurikast? Miks mitte kaasata järgmine kord oma juurviljade kõrvale tükk kalkuniliha.