Kartul teeb õnnelikuks!

Kartulis on rohkelt B6-vitamiini — 100 grammis koguni 32% inimese päevasest vajadusest. Tegemist on B-rühma vitamiiniga, mille kasutegurid on tegelikult oluliselt laialdasemad kui vaid südame-veresoonkonna haiguste ennetamine.

See vitamiin võib mõjutada kogu meie igapäevast elu. Nimelt reguleerib B6-vitamiin õnnehormooni ehk serotoniini tootmist. Lisaks aitab see parandada meie unekvaliteeti ja söögiisu.

Kartul hoiab põletikud eemal!

Veel sisaldab kartul P-vitamiini, mille igapäevasest vajadustest eriti ei räägita. See vitamiin on rohkem tuntud flavonoidide ja bioflavonoidide nime all. P-vitamiin vähendab lipiidide taset ja aitab põletikele paremini vastu seista.

Kartul viib väsimuse!

Kartul sisaldab rohkelt kaaliumi, koguni 26% inimese päevasest vajadusest. Tegemist on ainega, mille suure sisalduse poolest on rahva seas peamiselt tuntud banaan. Tegelikult sisaldab kartul kaaliumi isegi rohkem kui banaan. Lihaste, närvide ja südame töö korralikuks funktsioneerimiseks vajalik kaalium aitab muuhulgas väsimuse, nõrkustunde, tursete, kõhukinnisuse ja neerude puudulikkuse vastu.

Kartul hoiab närvid korras!

Kartul sisaldab ka korralikus koguses foolhapet, mis kuulub B-vitamiinide rühma. Meie organism vajab foolhapet ehk B9-vitamiini valkude, sh aminohapete sünteesi protsesside starteriks ja kontrollijaks. Foolhappe sisaldus on eriti oluline närvisüsteemi normaalseks arenguks.

Kartul hoiab kortsud eemale!

Viimaks sisaldab kartul praegusel külmal ajal väga olulist A-vitamiini. See on eriti vajalik väsinud ja elutu naha turgutamiseks, toimides antioksüdandina ning neutraliseerides vabu radikaale, aidates sel moel muuhulgas vältida kortsude tekkimist.