Tantsutreenerina puutun iga päev kokku väga paljudega, kes harrastavad tantsimist. Neil kõigil on olemas oma põhjus, miks nad tegid valiku just tantsutrenni kasuks. Põhjused on väga erinevad, aga on midagi, mis neid ühendab ja see on soov liikuda!

Üks minu õpilastest on öelnud, kui õnnelik ta on, et avastas enda jaoks tantsimise, kuna see on ainuke füüsiline tegevus, mis aitas tal saada lahti kroonilistest seljavaludest. Ta rääkis, kui väga talle meeldib liikumine, aga kui palju valu see talle tekitab. Asi on selles, et kui inimene tantsib, siis saab tema keha väga mitmekülgset koormust. Eesmärgiks ei ole treenida konkreetseid lihaseid.

Tantsimise ajal ei ole meie mõtted suunatud sellele, kuidas tugevdada seljalihaseid või treenida jalalihaseid. Me väljendame ennast liikudes ja see väljendus võib iga kord olla natuke erinev. Tantsutrennis on võimalik ise kontrollida koormust, lisades jõudu liikumisse või võtta hoogu maha. Siin tuleb appi ka treener, kes ideaalis peaks olema väga tähelepanelik iga õpilase suhtes ja vajadusel oskama anda individuaalseid soovitusi.

Kas tants ravib? Täitsa võimalik!

Tantsijana võin väita, et tants ja enesekindlus käivad käsikäes. Seega, tantsutrennis on võimalik omandada ka enesekindlust. Sirge kehahoiak, pea püsti ja naeratus — need on ainult mõned näited sellest, millele mina oma trennides võin väsimatult õpilaste tähelepanu suunata. Mul on siiralt hea meel, kui õpilased tulevad minu juurde ja ütlevad, et tunnevad nüüd ennast palju enesekindlamalt nii tantsupidudel kui ka niisama iga päev teistega suheldes.

Mis puudutab naeratamist, siis olen lugenud, et naeratamine pidi aitama meie mälul paremini töötada. Ainuüksi sellepärast soovitan ma õpilastel suunurgad ülespoole tõsta.

Võid käia trennis paar-kolm korda nädalas, aga tantsutrenni mõju kestab palju kauem. Üks korralik tantsutund annab pikemaks ajaks uskumatu energialaengu ja positiivse meeleolu. Olen korduvalt kuulnud, et isegi lõunapausi ajal tehtud trenni saadakse oma päevategemistega paremini hakkama ja töö sujub produktiivsemalt. Olen sellega täiesti nõus!

Kas kehakeel räägib rohkem kui sõnad?

Me kõik oleme erinevad, mõtleme erinevalt ja suhtume asjadesse erinevalt. Aga ühes võin ma kindel olla, et kui inimene on avastanud enda jaoks tantsimise, siis võib see saada üheks oluliseks ja vajalikuks tegemiseks tema elus. Seda näitab praktika, seda tõestavad minu õpilased, kes aastast aastasse tulevad trenni tagasi ja ootavad põnevusega uusi tantsulisi väljakutseid. Et eksisteerida harmoonias iseenda ja ümbritseva maailmaga, on vaja pidevalt saada mingit emotsionaalset laengut ja leida ka väljendus oma emotsioonidele. Tantsimine on üks parimaid viise väljendada ennast emotsionaalselt ja füüsiliselt üheskoos.

Kunagi ei ole hilja tantsimisega alustada. Vanusepiirangut lihtsalt pole! Kui on soov tantsida, siis tuleb leida endale sobiv tantsustiil või -treening, et tunda ennast mugavalt ja siis täiel rinnal uut hobi nautida. Kui sa pole varem tantsimisega tegelenud, siis on raskem otsustada, milline tantsutrenn võiks just kõige paremini sobida. Aga kui ei proovi, siis ei saa kunagi teada. Ainult vaatamisest muidugi ei piisa. Tuleb minna kohale ja järele proovida.

Näiteks bailatino sobib väga hästi nii lastele kui ka täiskasvanutele. See hõlmab erinevaid ladina-ameerika tantse, nagu samba, cha-cha-cha, jive, rumba, salsa, merengue, bachata, reggaeton jt.
Igal tantsul on oma karakter, tehnika ja kindel muusika ning tänu sellele ei peaks bailatino trennis kunagi igav hakkama. Ladina-ameerika rütmid ei suuda jätta kedagi külmaks, isegi mitte kõige külmema ilmaga. See on rõõmsa ja positiivse meeleolu looja. Kõiki neid tantse on võimalik tantsida nii paaris kui ka üksinda.

Samuti on Eesti naiste seas väga populaarsed idamaised tantsud. Eksootilise muusika saatel õpetab treener omapärast tantsutehnikat, mis aitab viia mõtted väga kaugele oma igapäevastest tegemistest.

Noorte seas on hästi populaarsed tantsustiilid Club Freestyle, Hip-Hop, Cheerleaders&Show, House, Dancehall, Jazz jt.

Eestis õpetatakse ka Aafrika tantse, Mustlastantsu, Hawaii Hulat, Flamencot, Linetantsu jt. Eks see nii ole, et tuleb kulutada natuke aega õige ja sobiva tantsustiili otsingule, aga võib kindel olla, et see on seda väärt.

Tsiteerides legendaarset lauljat James Browni: „The one thing that can solve most of our problems is dancing.“ („See üks asi, mis võib lahendada enamiku meie muredest, on tantsimine.“)

* Autor on DanceAct Tantsustuudio bailatino treener