1. Unerütm muutub täielikult

Terve keha suurab endale sobiva ja vajaliku unerütmi sisse töötada ja sellest kinni pidada. Sa lähed magama ja ärkad üles samadel aegadel ning tunned end värske ja puhanuna. Stressis keha on aga rahutu. Sa tunned end pidevalt unise ja väsinuna, aga korralikku ja jõudu andvat und peaaegu ei saagi — öösel vähkred, uni ei tule, ärkad tihti, hommikul on tunne, nagu oleksid kellegagi kakelnud… See on väga ohtlik muutus ja peaksid kindlasti oma keha kuulda võtma ja tema signaalidest aru saama.

2. Toitumisharjumused muutuvad

See, mida sööd, kuidas sööd ja kui palju sööd on muidugi individuaalne ning sõltub sinu eelistustest ja harjumustest. Aga üldjuhul suudab su keha sulle öelda, mida, kui palju ja millal ta vajab ning annab sulle märku näljast ja täiskõhutundest. Sa sööd regulaarselt ja väga tihti oma päevaplaanist kõrvale ei kaldu.

Stressis keha nõuab teistsugust toitu. Sa hakkad kas üle sööma või unustad toidu sootuks, tekivad uued ja sinu jaoks tegelikult kummalised maitse-eelistused, lemmiktoidud enam ei maitse ja isutab hoopis millegi muu järele.

3. Oled pidevalt ärritatud

Inimese normaalne ja tavaline olek on rahulik, rõõmsameelne ja valmis raskustele vastu astuma. Selline asi nagu igahommikune liiklusummik on lihtsalt paratamatus ja sa ei lase ennast sellest põrmugi häirida. Aga stressiseisundis see muutub.

Stressi korral ajab ka kõige väiksem kõrvalekalle või eksimus sind endast täiesti välja. Katus lendab pealt isegi selliste asjade pärast, mida sa varem poleks isegi tähele pannud või märganud ning su kaaslased on hakanud märkama, et lõbusast ja säravast isikust on saanud närvipundar.

4. Alkohol ja/või uimastid tõmbavad kui magnetiga

Paar drinki kuus või isegi nädalas on täiesti normaalne, aga kui märkad, et ei suuda end enam üldse sõltuvusainetest eemal hoida, on see selge märk, et midagi on väga korrast ära. Püüd põgeneda paralleelreaalsusesse ja oma maailma murede eest ära näitab, et sa ei tule enam oma koormaga toime ning otsid võimalusi põgenemiseks. Alkohol ja uimastid võivad pakkuda küll hetkelise leevenduse, kuid pärast on ju olukord kordades hullem, seega pead selle punktiga ikka väga ettevaatlik olema.

5. Tervis selgelt halveneb

Arusaamatu ja meeletu väsimus on esimene ja kõige olulisem märk sellest, et sa ei ole terve. Kui sellga kaasneb näiteks väga tihe külmetustesse haigestumine, püüab su keha sundida sind aega maha võtma ning natukesekski iseendale keskenduma, et sa täielikult mõistust ei kaotaks. Äkiline kaalutõus või kaalukaotus (mis on seotud otseselt su söömisharjumuste muutumisega) on samuti näitajad, et su tervisega ei ole kõik korras.

6. Huvipuudus

Kui oled kaotanud igasuguse huvi oma sõprade, töö, hobide ja iseenda vastu, tähendab see seda, et su keha on üle koormatud ja ei jõua enam tegeleda muu kui ellujäämiseks absoluutselt hädavajalikuga.

7. Enese unarusse jätmine

Ka oma välimuse unarusse jätmine ja selle vastu huvi kaotamine on selge märk stressist. Eriti juhul, kui varem pöörasid oma riietusele, meigile ja soengule väga suurt tähelepanu ning ei läinud kunagi sättimata välja ning nüüd nõuab isegi duši all käimine sinult suurt pingutust.

8.Tujumuutused

Su tuju on su vaimse tervise parim näitaja. Heas seisus olev inimene on tavaliselt rõõmus, heatujuline, rahulik ja tähelepanelik. Stressis inimene suudab tühiasja peale endast välja minna, aga mingid suured ja tähtsad asjad suudab ta täiesti ära unustada. Üsna suure tõenäosusega liiguvad tujud hüpetega seal alumises, õnnetumas spektris, ega jõua kuigi tihti ülespoole õnne- või rahulolutundeni.

9. Väsimus ja ükskõiksus

Kõikehõlmav stress imeb su energiast ja elujõust täiesti tühjaks. Sind ei huvita enam mitte miski ja ükskõik kui palju sa ka ei magaks, väljapuhanuna ei tunne sa ennast enam ühelgi hommikul. Hoolimata pingutustest ei kao need tunded kuhugi.

10.Pidev ja kõikehõlmav üksindusetunne

Ja lõpuks hakkad tundma ennast täiesti üksikuna, sest sa oled väsinud, tüdinud ja õnnetu, keegi ei mõista sind ja see ajab sind närvi, sest sa ei usu, et maailmas leidub mõni inimene, kes suudaks sinust aru saada ja sind aidata.

Kindlasti ära jää selliste märkide ilmnemisel üksi norutama! Sind aitavad näiteks spetsialistid peaasi.ee`st ja enesetunne.ee`st