Kõik oleks justkui korras, aga iga päev ärkan tundega, et tahaks ennast ära tappa

Mõnikord on inimestel tunne, et nende elus on juhtunud midagi kohutavat, mida nad enam ei mäleta, aga millega seotud emotsioonid on veel alles. Selle tulemusena on peas paras segadus — mäletused on ilusad ja toredad, kuid mingid asjad ja situatsioonid kutsuvad esile põhjendamatu melanhoolia, närvilisuse, apaatia ja täiesti mõistetamatu depressiooni. Pea meeles, et su tunded on alati õiged ja kui sa oled ennast pikka aega kehvasti tundnud, on sellel mingi põhjus. Nüüd tuleb välja selgitada, kust see tunne tuleb ja mis seda põhjustab. Kindlasti on psühhoterapeudist sel puhul abi!

Ma tunnen, et teen kõike valesti ja elan justkui kellegi teise elu

Tunned, et oled valinud endale vale partneri, õppinud vale eriala, töötad vales kohas ning elad linnas, mida sa ei salli. Tundub, et elaksid kellegi teise elu. Sellistel asjadel on alati mingi põhjus, tõenäoliselt tuleb tagasi vaadata su lapsepõlve ja uurida, milliseid ootusi ja eeldusi su vanemad su õlule panid. Igal juhul räägi terapeudiga, kes suudab su hinge lahti muukida ning leida mälusopist üles need hetked, mis su siiamaani viisid.

Käin ringiratast ja teen samu vigu ikka ja jälle

Väsid oma sõpradest kiiresti, ei püsi ühelgi ametipostil kuigi kaua ja igas töökohas on sul nii kolleegide kui ülemustega samad probleemid. Ka suhted liiguvad alati sama rada pidi ning lõpevad sarnase katastroofiga. Miks?

Üks põhjus võib olla enesekaitsereaktsioon, mis püüab su teadvusest traumaatilisi sündmusi ja kogemusi välja tõrjuda. Sa ei märka neid, aga iga kord, kui need su teele satuvad, koged sa neid justkui esimest korda. Lõpuks ei tule sa selle koormaga enam toime. Sellepärast ongi kiiresti vaja terapeudi jutule minna, kes aitab sul need mustrid lahti murda.

Mul on pidevalt kõhu- ja peavalud, kuid ükski arst ei ole suutnud põhjust välja selgitada

Ütlusel, et kõik haigused saavad alguse närvidest, on tõepõhi all. Psühhosomaatilised haigused annavad ennast märku nii valude, sagedaste külmetuste kui vähenenud seksiisuga. Nii et kui sa ka pärast pikki uuringuid ei ole aru saanud, mis su haigusi põhjustab, räägi psühholoogiga — vastus peitub su enda peas!

Ma lükkan kõiki asju ja tegevusi edasi

Venitamine ei ole probleem, vaid sümptom. Siinkohal ei räägi me muidugi tavalisest laiskusest. Pideva venitamise korral ei aita korralik ajaplaneerimine, motivatsioonikõne ega harjutused. Suutmatus ja tahtmatus kohustustel natist kinni haarata on mingi väga tõsise probleemi väljendus — kas sul puudub usk iseendasse või on tegu su vanematepoolse möödalaskmisega kasvatuses.

Ma vihkan oma välimust

Enesekriitika ja soov paremaks saada, kui seda on mõistlikul määral, on edasiviiv jõud. Aga kui paned oma välimusele liiga palju rõhku, pole kunagi rahul sellega, kuidas sa välja näed, planeerid oma tulevikku ja õnne vastavalt plaanitud kaalukaotusele, on tegu psühholoogilise probleemiga. Tõenäoliselt on keegi teine sellise kompleksi sulle tekitanud, tuleb ainult välja mõelda, kes see oli ja miks ta seda tegi.

Tunnen end alati süüdi

Oled pehme nagu vahukomm ja sulle on kerge selgeks teha, et sa eksid. Sa vabandad pidevalt, tunned, et teed alati valesti ja miski ei õnnestu. Võib-olla sa ei pane ise tähelegi, et sellised tunded su sees pidevalt keevad. Nii see ei peaks kindlasti olema ja pidev süütunne ei ole normaalne.

Mu suhted lõpevad alati väga valusalt

Sama tüüpi mehed/naised, samad konfliktid, huvipuudus, igavus, täitumata unistused — kõik need asjad korduvad taas ja taas. Tõenäoliselt on võti su lapsepõlves, aga milles täpsemalt asi on, selgub põhjaliku teraapia käigus.

Olen väga närvis, kui pean võõrastega suhtlema

Iga kord enne tähtsat kohtumist hakkavad su käed värisema — enne kohtingut, teel sõprade juurde, ülemusega vesteldes jne. See ei tähenda ainult seda, et sa oled häbelik, vaid näitab, et sul on tõsine kompleks, mis tuleks kiiremas korras lahti harutada.

Sõbrad virisevad mu üle

Sa ei suuda sõpru hoida, eemaldud lähedastest, mõned inimesed lihtsalt lõpetavad sinuga päevapealt suhtlemise ega vasta enam kõnedele-sõnumitele. Kõik need märgid näitavad, et sa oled ületanud nende kannatlikkuse piirid ja nad näevad sinu juures probleemi, mida sa ise ei märkagi. Leia terapeut, kes sulle asja lahti selgitab.

Ja viimaks...

Pea meeles, et ühekordne seletamatu peavalu, kahepäevane kurbus ja üks vastamata sõnum sõbrannale ei tähenda veel, et midagi oleks kapitaalselt valesti. Kõik eelpoolkirjeldatud asjad on probleemiks siis, kui kestavad pikalt ja pidevalt ning häirivad sinu ja su lähedaste elu.

Allikas: Bright Side