1. Kujutled, et kogu maailm on sinu vastu

Autojuht lõikas sulle teele ette, sõber ei vastanud kohe sõnumile, kolleeg läks sinuta lõunale ja sina…. solvud ning võtad seda isiliku rünnakuna, sest tõlgendasid neid tegelikult täiesti süütuid tegevusi endavastase rünnakuna. Õnnelikud ja rahulolevad inimesed nii ei tee, neile ei tule pähegi millestki nii tühisest probleemi tekitada.

2. Oled oma maailma staarike

Sinu maailmas keerleb kõik sinu ümber. Kirjutad ise endale stsenaariumi, filmi alguse ja lõpu ja oled peategelane, aga kahjuks unustad sa end ümbritsevad inimesed sinna sisse kirjutada. Seetõttu ei tea su pere, sõbrad ja kolleegid, mida sa neilt ootad ning saavad sõimu iga kord, kui nad midagi sinu jaoks ootuspärast ei tee.

Lase lahti. Las keegi teine mängib vahepeal peaosa. Lase uued inimesed oma ellu. ära karda muutusi, tervita neid!

3. Igal uuel algusel on sinu ettekujutluses õnnetu lõpp

Sul on komme alati halvimat mõelda ning käia oma peas läbi kõikvõimalikud halvad stsenaariumid. Enda arvates valmistad sa ennast niimoodi ette ja kui asi peakski tuksi minema, ei raba see sind jalust. Iga kurguvalu tähendab vähki, see lennuk, millega puhkusreisile sõidad, kukub kindlasti alla ning inimene, kellega sa just kohtusid, lööb sulle kindlasti noa selga. Aga peaksid meeles pidama, et negatiivsus sünnitab aina rohkem negatiivsust. Su ellu ei saagi tulla midagi head ja ilusat, kui sa kõik need pisikesed algedki kohe halvaks keerad.

4. Sead endale ja teistele ebarealistlikud ootused

Elad lootuses ja usus, et kõik su mõtted on teistele loetavad ning väikseimadki vihjed selgelt arusaadavad. Paraku ei ole mitte kellelgi sellist võimet, sul endal ka mitte muuseas. Nii et anna teistele võimalus ja ära mõista neid hukka iga väiksemagi eksimuse pärast, eriti siis, kui sa olid ise neile oma peas mingid ülesanded mõelnud ja nad neid ei täitnud.

5. Ootad mingit saatuslikku märku

Sa ei tee ühtegi otsust ilma mingi müstilise taevaliku ende või märgita ega võta ise vähimatki vastutust oma elus toimuva eest.

6. Sa ei võta riske

Iga kord, kui sulle pakutakse võimalust, mis hõlmab kas väiksemat või suurt riski — võta see vastu! Parem kahetseda neid asju, mida sa oled teinud ja millega põrunud kui taga nutta neid, mis jäid tegemata.

7. Võrdled oma elu teistega

Eestlasele on väga tüüpiline see naabrist parema kompleks ja seda, kui hästi tegelikult endal läheb, ei osata märgata ega hinnata. Sõbral on parem auto. Kolleegil uhkem maja. Õel parem mees. Vennal rohkem raha jne. Kas see kadedus viib sind kuhugi? Eriti arvestades, et sa tõenäoliselt ise midagi selle heaks ei tee, et nendega samale pulgale jõuda, vaid ootad jätkuvalt seda saatuslikku märget ega julge riskida.

8. Lased endast üle sõita

Sind kasutavad ära kõik need inimesed, kes toituvad teiste energiast: energiavampiirid, isekad ja ülbed kolleegid, kes ei jõua ise midagi teha ja lükkavad sulle kaela, negatiivsed inimesed, kes ainult halavad, need, kes lihtsalt kunagi suud kinni ei pane jne. Õpi oma aega haldama, oma aja peremees olema ja neid, kes sulle närvidele käivad, kukele saatma.

9. Sa ei lase minna

Elu koosneb võitudest ja kaotustest ja kaotustega tuleb osata leppida. Raskest ja hävitavast suhtest tuleb välja saada, sellele, kes sulle ammu haiget tegi, tuleb andestada, lähedase inimese surmaga tuleb leppida. Õnn ei oleks võimalik, kui vahepeal ei juhtuks midagi halba, sest siis me ei oskaks päriselt olulisi asju hinnata ja tähele panna.

10. Sa ei anna midagi tagasi

Oled ainult võtja rollis ega pea vajalikuks ise midagi vastu anda. See ei tähenda, et peaksid oma igapäevatööst loobuma ja Aafrikase vabatahtlikuks minema, loevad ka väga väikesed asjad. Aita naabritädi trepist üles. Vii pensionärist vanaemale suur kotitäis head süüa. Viska viiekas annetuskasti. Soovi kolleegile sünnipäeva puhul õnne. Käi varjupaigakoeraga jalutamas.

Andjad on õnnelikud, võtjad on õnnetud.

Allikas: Thought Catalogue