1. Kirjuta üles oma viha põhjus ja hävita see paber

Pane kõik kirja: iga väiksemgi detail, iga väiksemgi põhjus, miks sa praegu vihane ja tige oled. Ära jäta midagi vahele, jra jäta ühtegi asja kirjutamata. Oma sõnade paberile panemisega vabastad sa meeletult palju pinget ja lased need halvad mõtted enda seest välja. Eriti võimsa tunde tekitab see, kui saad selle paberitüki kogu oma vihaga pärast põlema panna, väikesteks tükkideks rebida või lihtsalt tuulde lasta.

2. Otsi hellust ja armastust

Ülekeeva viha taltsutab kiiresti hea sõbra või armsama soe kallistus. See aitab igal juhul, hoolimata sellest, kui hull või keeruline situatsioon ka parasjagu ei tunduks.

3. Näri nätsu

Nätsu närimine leevendab pinget ja aitab sul üle saada kõikehõlmavast vihast ja põlgusest, mida sa end ümbritsevate inimeste vastu tunned. Nii et varu pinglisteks päevadeks nätsupakid valmis ja jälgi ise, kui erinevalt sa nätsu närides keeruliste situatsioonidega hakkama saad.

4. Mine jalutama või jooksma

Tegelikult aitab igasugune trenn su kehas endorfiinide ehk heaoluhormoonide tootmise käivitada, seega vali ise, kas jooksed, teed kükke või kätekõverdusi. Igal juhul aitab füüsiline tegevus sul kulutada energiat, mis sul muidu läheks vihastamise ja kurjustamise peale.

5. Laula oma lemmiklaulu

Muusikateraapia efektiivsust on tõestatud juba sadu kordi, aga kordame siis veelkord üle: halva tuju minema peletamise jaoks ei ole efektiivsemat viisi kui oma lemmiklugude kuulamine. Loo endame hea tuju playlist ja pane see mängima, kui tunned, et hakkad närvi minema. Veel paremini aitab, kui laulad kõva häälega kaasa.

6. Näri porgandit

Me ei soovita sul muidugi ülesöömisega tegelema hakata, aga on tõestatud, et krõmpsuvate toiduainete närimine mõjub samamoodi nagu nätsu närimine. Krõpmsuv heli lõõgastab ja tekitab rahulolutunde ning leevendab pinget su lõualuus.

7. Puhu pöidlale

Kui tunned, et süda hakkab kiiremini lööma ja vererõhk tõuseb, proovi üht pealtnäha naljakat trikki: puhu oma pöidlale. See aitab pulssi aeglustada ja sind kiiresti ja efektiivselt maha rahustada. Pluss — see on niivõrd naljakas ja jabur, et ajab sind lihtsalt naerma.

8. Korista

Nõudepesu või tolmupühkimine on kindla rutiiniga korduv tegevus, mis tõmbavad su kiiresti rahulikku rütmi ning boonusena naudid sa oma töö nähtavat tulemust.

9. Seisa lille juurde

Vihahoo ajal leia üks taim ning seisa selle kõrvale. Tõestatud on, et taimede läheduses on inimestel lihtsam keskenduda, selgelt mõelda ja efektiivselt tegutseda, seetõttu soovitatakse ka kontoritesse võimalikult palju rohelust tekitada. Kui rohelisest lillest ainult ei piisa, võta jasmiini või lavendli eeterlik õli juurde ja nuusuta neid — need rahustavad ja lõõgastavad kiiresti!

10. Sea endale taimer

Kõige lihtsam ja ilmselt ka kiirem viis oma vihast lahti saada on panna endale stopper käima kohe, kui vihahoog hakkab tulema. Kui sa näed, kui vähe sul tegelikult on aega ja kui palju sul sellest vähesests ajast kulub närvitsemise ja vihastamise peale, mõistad sa, et viha on mõttetu ja kasutu ja sele ajaga saaksid sa nii palju olulisemaid asju ära teha.