Alustame halbadest uudistest:

1. Päev läbi laua taga istumine nullib su treeningu

Ka siis, kui käid iga päev korralikult trennis, nullid sa selle kasuteguri igapäevase kontorirotitöö ehk pikalt laua taga istumisega. Mida kauem sa istud, seda suurem on tõenäosus enneaegseks surmaks, südame-veresoonkonnahaigusteks, teise tüübi diabeediks jne.

2. Ohtlikum on pidevalt dieeditada ja põruda kui üldse mitte üritada

See uudis tõmbab küll motivatsiooni maha, aga kahjuks on tõsi — kui su kaal kõigub pidevalt, on sul suurem südameinfarktirisk kui neil, kelle kehakaal püsib stabiilsena (isegi siis, kui nad on ülekaalus). See ei ole muidugi põhjus trennist ja tervislikust söömisest täielikult loobuda, pigem võiks see sind innustada oma elustiili põhjalikumalt muutma ja kaalulangetust tõsiselt võtma.

3. Stress teeb paksuks

Kui sinu organismis on stressihormooni kortisooli tase kõrge, on sul oluliselt suurem risk ennast paksuks süüa.

4. Kurkum polegi nii kasulik kui arvasime

Kurkumile omistati palju kasulikke omadusi, aga nüüd on selge, et see oli vaid soovmõtlemine ning tõestatud kasulikke toimeid tal pole.

5. Kunstlikud magustajad keeravad metabolismi tuksi

Kui asendasid suhkru kunstlike magustajatega lootes, et see teeb su tervisele head, siis viska need nüüd minema ja võta magusa meki saamiseks appi mesi või stevia. Su keha läheb nimelt stressi, kui ta ei saa magusamaitselisest ainest nii palju kaloreid kui ta on harjunud ning hakkab kohe rasva siseorganite ümber ja naha alla koguma. Ehk siis: kunstlikud magustajad mitte ei soodusta kaalutlangust, vaid hoopis kiirendavad rasvumist.

6. Su suurus ei näita midagi su tervisliku seisundi kohta

Varem peeti oluliseks ainult kehamassiindeksit ehk KMI-d ehk inglise keeles BMI-d. Nüüd on aga selge, et selle näiduga suurt midagi pihta hakata pole. Olulisem on hoopis vööümbermõõt. Kõhule kogunenud rasv on palju halvem tervisenäitaja ning kui su punu üle püksiääre voolab, on su tervis oluliselt kehvem kui neil, kes kehamassiindeksi järgi on kerges üle- või alakaalus.

7. Soolarikas dieet ajab su paiste ja muudab ka näljasemaks

Mida rohkem soola sööd, seda näljasemaks muutud. Keha saadab signaali, et peaksid jooma, aga sa ajad selle signaali näljatundega sassi ning sööd veel juurdegi. Teadlased on kindlaks teinud, et mida rohkem soola su toidus on, seda rohkem sa sööd ja seda vähem sa jood.

8. Punase liha söömine ei ole tervislik

Teadlased ei taha punasele lihale halb amainet külge kleepida, kuid nad soovitavad selle söömist piirata korrale päevas. Kindlasti ei tohiks liha olla menüüs mitu korda päevas iga jumala päev.

9. Mida kauem öösel üleval passid, seda ebatervislikumaid toiduvalikuid teed

Öökullid tarbivad päeva jooksul väidetavalt vähem proteiini kui need, kes õhtul vara magama lähevad. Suhkrukogus on nende menüüs aga märkimisväärselt suurem.

Mõned head uudised ka:

1. Sa ei pea alkoholist loobuma, kui tahad kaalust alla võtta

Alkohol on kehakaalule kahjulik siis, kui jood tihti ja suurtes kogustes. Väikestes kogustes ja harva võid endale klaasikese kvaliteetset punast veini siiski lubada.

2. Koeraomanikud liiguvad rohkem

Koeraga peab õues jalutamas käima, mis sunnib sindki ennast liigutama. Koeraomanike päevane aktiivus on 20% kõrgem ja nad liiguvad päeva jooksul keskmiselt pool tundi rohkem kui need, kellel koera pole.

3. Vürtsika toidu armastajad elavad kauem

Sööd tšillit ja piprakastmeid? Väga tubli, jätka samas vaimus, sest sul on 13% väiksem enneaegse surma risk, sest teravates toitudes sisalduv kapsaitsiin toetab seedimist ja reguleerib veresuhkru taset. Aitab kaalu langetada ka!

4. Võid dieedi ajal endale patupäevi lubada, need ei hävita su eelnevaid tulemusi

Range dieet on väga raske pingutus, seetõttu ei suudagi enamik joonel püsida ja loobuvad ruttu. Õnneks teame nüüd, et vahepeal on täitsa okei pause lubada ja pisut patustada ning patupäevad võivad isegi aidata sul motivatsiooni tagasi saada ja edasi pingutada. Nii ei lähe su keha paanikarežiimile ega hakka arvama, et sa oled näljas, mis sunnib keha rasva koguma, mitte seda loovutama.

5. Täisteratooted aitavad seedimist kiirendada ja kehakaalu alandada

Vahetades oma harjumuspärased pagaritooted täisteratoodete vastu aitab kehakaalu säilitamisele või langetamisele sama hästi kaasa kui 30minutiline jalutuskäik.

6. Iga päev köögivilju süües väheneb stress ja kehakaal

See kehakaalu osa ei ole eriline üllatus ilmselt, aga hea uudis on see, et kui su menüüs on vähemalt viis peotäit puu- ja köögivilja iga päev, on sul 12% väiksem võimalus stressi jääda kui neil, kes päevas vaid ühe õunaga piirduvad.

7. Naised peaksid jõutrenni tegema

Sa ei pea tingimata kulturistiks hakkama, aga jõutrenn aitab eemale hoida südame-veresoonkonnahaigused ning diabeedi.

8. Kaks trenni nädalas on parem kui üldse mitte treenida

Kogu nädalase treeningu nädalavahetusse jätmine ei ole just ideaalne, kuid see on parem kui üldse mitte treenimine.

9. Prebiootikumid parandavad une kvaliteeti ja aitavad stressiga toime tulla