1. Oskus tagasisidet väärikalt vastu võtta

Enamikule meist on väga raske kriitikat taluda või omaks võtta teadmist, et me võiks mõnda asja paremni teha. Selleks, et rahulikuks jääda, pead õppima emotsioone vaos hoidma ning keskenduma informatsioonile, mida kaasvestleja sulle parasjagu annab. Mõni infolikd vastab tõele, mõni mitte, aga las selle üle otsustab su aju, mitte ego.

2. Oskus siiralt vabandada

Eksimine on inimlik ja kõik teevad vigu, aga mitte kõik ei oska tõeliselt ja siiralt vabandada. Vabandus peab tulema otse südamest.

Siin on kuus sammu tõelise vabanduseni:

1. Tegutse kiirelt.

2. Vabanda näost näkku, mitte kirja või telefoni teel.

3. Selgita, mis juhtus.

4. Näita ja selgita, kuidas selline asi enam kunagi juhtuda ei saa.

5. Vabanda.

6. Paku välja viis kahju hüvitamiseks/heastamiseks.

3. Oskus aega targalt planeerida

Sinu elus ei tule kunagi aega, mil sa ei pea ennast jagama mitme erineva koha ja inimese vahel, nii et ajaplaneerimisoskus on lihtsalt hädavajalik.Kõige olulisem õppetund siinkohal on see, et võta ette üks asi korraga ja tee see lõpuni enne, kui uue kallale asud. Multitasking ei ole efektiivne, sest aju ei suuda mitmele asjale korraga keskenduda ja väsib lihtsalt ära.

On tõestatud, et kui inimene töötab rohkem kui 40 tundi nädalas, siis tema efektiivsus väheneb. Nii et ületundidel ei ole mingit mõtet.

4. Oskus klaviatuuril kiiremaid otseteid kasutada

Kõik, mida me teeme, on seotud arvutitega, nii et väga mõistlik on sellega seotud nipid ja trikid kiiresti selgeks saada, et oma elu lihtsamaks teha.

5. Oskus viisakalt ei öelda

Paljud meist kardavad keeldumist, sest ei taha teistele pettumust valmistada. Aga kõikide lisaülesannetega nõustumine teeb su enda elu lõpuks liiga keeruliseks. Kuid iga kord enne nõustumist pead mõtlema ka sellele, kui palju asju sul endal seetõttu tegemata jääb ning kui palju sa tegelikult kaotad: oma tervise, vaba aja, une… on see tõesti seda väärt? See, et keegi palub abi, on täiesti loomulik, aga see ei tähenda, et sul on kohustus nõustuda. Ei öelda on ka täiesti okei.

6. Oskus kaasa tunda

Ennast teise inimese kingadesse asetada on üsna keeruline oskus, kuid eluks hädavajalik. Ei saa alati kõike oma mätta otsast vaadata, sa pead õppima, kuidas kuulata, mõista, kaasa tunda ja asju teise inimese vaatepunktist näha.

7. Oskus kehhakeeles suhelda ja seda lugeda

Kehakeel räägib sinu kohta palju rohkem kui sa arvatagi oskad. Enne kui suu lahtigi teed, on teisel sinust juba pilt välja kujunenud. Sinu enda huvides on see, et oskaksid seda enda kasuks tööle panna. Ja muidugi ka teise inimese kehakeelt lugeda. Ekspertide sõnul on mõned väga lihtsad nipid, et ennast meeldivaks teha: ära nihele, muidu arvab partner, et oled närvis või valetad, ning vaata vestluskaaslasele silma ka siis, kui ta on jutu lõpetanud.

Kui vestluskaaslane peegeldab su liigutusi, läheb vestlus ilmselt hästi ja sa meeldid talle. Kui ta naeratab, aga silmade ümber ei ole kortsukesi, siis tõenäoliselt ta teeskleb.

8. Oskus uusi suhteid luua

Suhete loomine on oluline oskus, mida sul läheb absoluutselt iga päev vaja. Head suhted ei teki iseenesest, nende loomisega on vaja vaeva näha. Eriti oluline on see oskus keskkooli- ja ülikoolilõpetajatele, kes peavad lahkuma oma harjumuspärasest seltskonnast ja uues keskkonnas hakkama saama, aga samuti uuele tööle minnes, uue hobiga alustades jne.

Üks hea nipp on see, et sa lihtsalt viibid rohkem nende inimeste seltskonnas, kellega sa tahad tuttavaks saada.

9. Oskus oma riideid parandada

Mida teha, kui keset tööpäeva lendab särgil nööp eest, teksapükste tagumik rebeneb lõhki või sukad hakkavad hargnema? Oskad sa neid parandada? Peaksid oskama, sest oskus lihtsamaid õmblustöid teha hoiab sulle meeletu hulga raha kokku.

10. Oskus teist keelt rääkida

Õnneks on meie kooliprogrammi valikus lausa mitu keelt, mida on võimalik väga heal tasemel omandada, nii et ära lase neid keeletunde raisku. Kui kooliajast ün juba mõnda aega möödas, ei ole hilja alustada keeleõpingutega erakoolis või provaatõpetaja käe all. Igal juhul on keeleõpe oluline ja vajalik su karjääris, sest ainult eesti keelega ei ole sul tööturul pea midagi ette võtta.

11. Oskus eelarvest kinni pidada

Kui sa ikka iga kuu lõpus loed sente ja võtad laenu juurde, ei saa sa ennast küll täisväärtuslikuks täiskasvanuks lugeda. Rahaga ümber käimise põhireegel on see, et sisse peab tulema rohkem kui välja läheb. Jah, palgad on väikesed ja elu on kallis, aga kui pead olulisemaks suitsupakki või kunstripsmeid kui elektriarvet või korralikku kõhutäit, siis on su pidev pankrot lihtsalt valede valikute küsimus.

12. Oskus Photoshopi kasvõi algtasemel kasutada

Sama oluline kui arvuti kiirklahvide tundmine on elementaarne oskus ise oma kodulehe logo ümber teha või mõni pilt pisut kenamaks tuunida.

13. Oskus üksi olla

Täiskasvanuks olemise juurde kuulub võime terve päev üksi olla ja seda nautida, mitte igavusse surra ja seltskonda igatseda. Iseenda seltskonna nautimine on hädavajalik oskus. Võta seda nii, et sa saad lõpuks ometi teha asju, mida oled ammu tahtnud, käia kuulamas kontserte, millest keegi teine pole huvitatud ja vaadata filme, mis kaaslastele midagi ei paku. Samuti peaksid leppima teadmisega, et kui elad üksi, tunnedki end aeg-ajalt üksikuna. Seda ei pea häbenema, see on täiesti normaalne.

14. Oskus avalikult esineda

Ükskõik mis alal sa töötad, varem või hiljem tuleb sul kas mõne presentatsiooniga esineda või oma töö tulemusi laiemale kuulajaskonnale tutvustada. See oskus peab sul olema käpas ja see ei tule iseenesest. Proovi oma närvilisus hoopis põnevaks erutuseks mõelda või leia tehnikad, mis sind rahustavad ja sulle enesekindlust annavad.

15. Oskus läbi rääkida

Et palgaläbirääkimised ja töötingimuste arutelu läheksid sulle sobivas suunas, pead teadma olulisi nõkse. Palka küsi alati rohkem juurde, et tööandja tuleks sulle n.ö poolele teele vastu ja lõpuks saaksid ikkagi soovitud summa. Teine trikk: selle asemel, et öelda: “Ma tahan oma auto eest 2000 eurot!” ütle : “Ma annan sulle oma auto 2000ga ära!” See jätab partnerile mulje, et ta on igal juhul võidumees.

16. Oskus endale ise süüa teha

Õpi selgeks vähemalt kartulite praadimine, omlett ja kotlettide tegemine ning oledki juba mäel. Sealt edasi on lihtne teha suppe ja mine tea — äkki isegi pitsat! Vähemalt viis rooga peaks su valikusse kindlasti kuuluma.

17. Oskus vestlust üleval hoida

Ära lase vestlusel vaibuda ja piinlikul vaikusel tekkida. Õpi selgeks mõned nipid, kuidas vestluskaaslase vastu huvi üles näidata ning teemasid tõstatada: näiteks võid talle alati komplimente teha, et ta ennast paremini tunneks ja rohkem avada julgeks ning küsida tema kohta vvõimalikult palju küsimusi. Uuri tema hobide, lemmikraamatute, filmide ja muusikavaliku kohta jne.

18. Oskus oma tööd dubleerida

Õudselt nõme on telefoni ära kaotada või arvuti katkimineku tõttu kogu oma elu nullist alustada. Ole targem ja dubleeri kõik tööd, pildid, kontaktid, et sa ei saaks närvivapustust, kui tehnikavidinad peaks üles ütlema.

19. Oskus abi küsida

Hea uudis on see, et oskus õigel ajal abi küsida ei jäta sinust mitte tossikese muljet, vaid hoopis vastupidi — näitab, et sa oled oma võimetest teadlik olev asjalik töötaja, kes tahab paremaks saada ja oma oskusi arendada. Samuti on sul võimalik tähtsatele ninadele muljet avaldada, sest neile meeldib tähtis ja tark olla ja aidata.

20. Oskus silmarõõmule läheneda

Atraktiivsele võõrale lähenemine tundub hirmuäratav igal juhu, aga täiskasvanud inimesed peaksid oskama seda sundimatult ja rahulikult teha. Mehed lähenevad tavaliselt otsekoheselt: “Sa oled kena! Kas ma võin sulle joogi välja teha?” Naised aga alustavad pigem avatud küsimustega: “Kuidas sulle kontsert meeldib?”

Igal juhul tuleks hoiduda vaimukustest ja labastest ning kulunud külgelöömislausetest, millega tõmbad lihtsalt endale vee peale.

21. Oskus end tööintervjuuks sobilikult riietada

Igal juhul hindavad tööpakkujad sind muuhulgas ka su välimuse põhjal, kuigi ei tohiks. Aga esmamulje ON oluline ja see, kui sul on seljas täiesti kohatud rõivad, näitab su iseloomu kohta rohkem kui sa tahaksid. Kindlasti väldi tugevat meiki ning liiga paljastavaid ja liibuvaid rõivaid, pese end enne tööintervjuud puhtaks ja ja pühi kingadelt tolm ja pori. Parimad värvid tööintervjuul mulje avaldamiseks on sinine ja must, kõige hävitavama hinnangu saad, kui sul on selljas midagi oranži.

22. Oskus õigel ajal üles ärgata

Täiskasvanud inimesel ei ole sissemagamiseks mitte mingisugust õigustust. Absoluutselt ükski vabandus ei ole piisav selgitamaks, miks sa neljal päeval nädalas hiljem tööle jõuad või koosolekule pool tundi hiljem hingeldades sisse sajad. Enesedistsipliin peab olema nii tugev, et isegi kui äratuskell ei helise, oled sa õigel ajal üleval ja valmis.

23. Oskus korralikult kätt suruda

Kõige hullem on see, kui pistad kaaslasele pihku oma külmad, niisked ja lõdvad näpud. See on lihtsalt jäle. Kätt tuleb suruda konkreetselt ja tugevalt, samal ajal pilkkontakti hoides ja naeratades.

24. Oskus kiiresti uinuda ja välja puhata

Sa juba tead, et vajad ööpäevas vähemalt 7-8 tundi und. Mõnikord on see lihtsalt võimatu, sest töökohustused ja isiklik elu võtavad liiga palju aega. Siis on aeg teha üks väike virgutav uinak keset päeva. 10 minutit iluund on täiesti piisav, et end korraks välja lülitada ning saada piisavalt energiat ja teotahet.

Allikas: Business Insider