“Minu jaoks on juba liiga hilja”

Ei ole. Ei karjääri, suhtestaatuse ega välimuse muutuse või unistuste täitmise jaoks ei ole ajalisi piiranguid. Selline sisendus võib sulle endale ohtlikuks, sest oled endale “parim enne” tähtaja märkinud. See aga tähendab, et sa ise takistad iseendal õnnelikuks saamast ja soovitud asju tegemast.

“Lasen partneril rahaasjade eest hoolitseda”

Küpse naise tunnus on majanduslik iseseisvus ja valmisolek ootamatusteks. Tore, kui saad alati partnerile loota, aga mis saab siis, kui ühel päeval enam ei saa? Siis pead ise toime tulema ja see kukkumine võib valus olla, kui pole selleks valmistunud.

“Elu oleks lihtsam, kui ma oleks noorem”

Vananemiseksperdid ja nooremad täiskasvanud ei ole sinuga kindlasti nõus. 20-30aastased kannatavad palju rohkem stressi ja depressiooni käes, aga hea uudis on see, et mida vanemaks saad, seda paremaks vaimne tervis muutub. 40+ naised tunnevad end oma kehas tegelikult paremini kui nooremad, nad on oma eluga rohkem rahul ja iseendaga rahu sõlminud.

“Kes minusugust vanamutti ikka enam tahab”

Sellise suhtumisega tõesti ei tahagi keegi. Lõpeta endale selle korrutamine ja iseenda sel viisil maha tegemine. Armastusel ei ole ajalimiiti ega “parim ennet”, ta võib tulla ja tabada absoluutselt igas eas. Nii et unusta see number passis ja mine nabi endale see, keda/mida ihaldad!

“Ma olen liiga vana, et muutuda”

Inimene muutub läbi elu. Me ei lõpeta kunagi arenemist ja kasvamist, nii et see vabandus oma soovitu saamata jätmiseks tegelikult ei sobi.

“Miks see just minuga peab juhtuma?”

Nüüd oled sa juba nii vana inimene küll, et võiksid lõopetada enda haletsemise ja haletsuse taga ajamise. Sa ei ole ohver ja võim on sinu, mitte kellegi teise käes. Võta elu sellisena nagu see on ja leia ka väiksematest asjadest rõõmu. Kui sul endal on raske seda teha, siis leia endale nõustaja, kes aitab sul asja tuumani jõuda.

“Pean nüüd igaveseks sellele nõmedale tööle jääma”

Esiteks ei vasta see tõele. Teiseks sead sa ise ühe suure tõkke oma karjäärimuutuse teele — kui sa ise ei usu, et sa sellega hakkama saad, siis ei usu teised ammugi. Kui vana töö ei rahulda, õpi uus amet või vaheta töökohta juba täna!

“Ma ei saa kunagi lapsi”

40+ naistel on täiesti võimalik saada täiesti terveid lapsi. See ei ole väljamõeldis, vaid tõestatud teadus. Jah, rasestumine võib olla pisut keerulisem kui 20aastastel, kuid midagi ilmvõimatut siin tänaste meditsiiniliste teadmiste ja oskustega enam ei ole.

“Olen oma elus liiga palju vigu teinud selleks, et elada nüüd oma unelmate elu”

Mineviku apsud on õppetunnid, mis tegid su selleks inimeseks, kes sa täna oled. Aga see ei tähenda, et peaksid mineviku koormat endal pidevalt õlgadel kandma! Iga päev elus pakub võimalusi teha midagi uuesti, parandada vigu, luua endale helgem tulevik ja oma unistusi ellu viia. Minevik ei võrdu tulevikuga!

“Ma olen jooksma minekuks liiga vana”

Mida vanemaks saad, seda rohkem su keha füüsilist aktiivsust vajab, nii et otsi aga tossud välja ja mine tee oma esimene tiir. Kehaline aktiivsus hoiab sind tervena, aitab ennetada paljusid vanusest tulenevaid probleeme nt liigeste ja liigse kehakaaluga, hoiab mälu värske ja mõistuse klaari, nii et anna aga tuld!

“Lihtsalt ootan, millal see keskeakriis ükskord pihta hakkab”

Oota aga, kuid see oodatud kriis võib tegelikult tulemata jäädagi, sest seda ei ole ju tegelikult olemas. Igale muutusele, mis naisi keskeas tabab, kleebitakse kriisi silt otsaette. Mida rohkem endale kinnitad, et oled kriisis või kohe jõuad sinna, seda rohkem sa alateadlikult ka selle nimel tööd teed ja lõpuks oma kauaoodatud kriisikese ka saad.

“Minu seksikad päevad on möödas”

Palun vaata nüüd selliseid naisi nagu Halle Berry (51), Jennifer Aniston (48), Elizabeth Hurley (52) ja Christie Brinkley (63), meie oma Anu Saagim ja Ülle Lichtfeldt ning mõtle uuesti!

“Olen tantsimiseks liiga vana”

Täitsa loll jutt. Tantsimine aitab vananemist pidurdada ja tagasi pöörata, nii et roki terviseks. Tantsutundide eelis on veel see, et uute tantsuliigutuste õppimine ergutab ka mälu ja hoiab su mõistuse värskena. Füüsiline aktiivsus ja mõttetöö samal ajal — paremat vananemisvastat kombot annab otsida!

“Olen vana ja paks”

Kellelegi ei meeldi virisejate seltskond, nii et kui sa muust rääkida ei suuda kui oma pekivoldist ja vanusest, siis jah, ilmselt avastadki ühel hetkel, et oled vana, paks ja üksi ka veel. Mida rohkem sa endast halvasti räägid, seda sügavamale see sulle sisse juurdub, seda halvemini sa ennast tunned, seda madalam on su enensehinnang ja seda madalamaks langevad su ootused iseenda suhtes.

“Kaalu kaotamine on võimatu”

Tõsi on, et su metabolism on aeglasem kui varem, aga midagi võimatut ülekilode maha raputamises küll ei ole. Lihtsad muutused elustiilis, näiteks suurema koguse vee joomine, valgurikka hommikueine söömine, köögiviljakoguse suurendamine menüüs aitavad sul lihtsalt ja suurema vaevata kaalu normi saada. Ja tantsimine ning jooksmine muidugi ka.

“Ma ei jõua enam teha neid asju, millest olen alati unistanud”

Esiteks — kõigil on kiire, kõikide graafikud on täis ja sellel ei ole vanusega mingit pistmist. Teiseks — kui sa võtad endale aja, siis sul on see aeg. Kas ületunnid on vajalikud? Kas kolm osa seebikat pärast tööd on vajalik? Äkki saaks nende asemel hoopis sõpradega kokku, jalutaks õues, uuriks oma unistuste reisisihi kohta infot, mõtleks, kust saada raha oma unistuste täideviimiseks? “Mul pole aega” on kõige labasem vabandust väljendamaks seda, et sa tegelikult ei viitsi.

“Bikiine ma küll enam selga panna ei saa”

Mine randa, pane bikiinid selga, naudi. Rannariiete uuring 1300 naise seas näitas, et kõige enesekindlamalt tunnevad end oma kehas just naised vanuses 65-74! Ja suurem osa vastanuist leidis, et naistel on parematki teha kui oma keha pärast põdeda. Jumala tõsi!

“Minu parimad aastad on möödas”

Sõnades peitub tohutu jõud. Kui sa endale kinnitad, et kõik on läbi, siis ongi läbi. Meie parimad aastad võivad tulla absoluutselt igas vanuses ja see ei sõltu mitte millestki muust kui sinust endast!

Allikas: Good Housekeeping