“Mõtle, kuidas sa ennast tunned, kui tuled koju mingi uue esemega, ” soovitab psühholoogiaprofessor Thomas Gilovich ajakirjas Time. “Tõenäoliselt ütled sa, et sul on uus ja äge diivan, aga mitte “ma olen nii tänulik oma uute riiulite üle”. Aga puhkusereisilt naastes on su esimesed mõtted ja laused ilmselt: “Ma olen nii tänulik, et ma sain seal käia!”

Gilovichi uus uuring näitab, et inimesed mitte ainult ei tunne ise rohkem tänulikkust oma reisimise ja kogemuste eest, vaid taoline tänulikkus suurendab ka inimeste heatahtlikkust ja sõbalikku käitumist teiste suhtes.

Elamused, mis tekitavad elevust ja heaolu, on näiteks reisid, kontsertid, maitsvad eined jne. Neil on palju suurem mõju inimese tänutundele ja heaolule kui näiteks uuel kleidil või mööblil.

Psühholoogiatudeng Jesse Walker usub, et heaolutunnet tekitab see, et elamusi ei saa võrrelda samamoodi nagu näiteks uusi autosid või rõivaid. Sa võrdled oma kogemusi iseenda sees ja iseenda eelnevalt kogetuga, mitte naabrinaise või kolleegi omadega.

Nii et ka lähedastele kingitusi otsides peaks seda meeles pidama: lisaks sellele, et elamused suurendavad heaolu- ja tänutunnet, aitavad need ka lahkusel ja hellusel paremini välja tulla! Uue kohvimasina ostmise asemel vii ema hoopis lõunat sööma, see on teie mõlema jaoks palju toredam kingitus!