Kiire kallistus, õlale patsutamine, õrn käepigistus — kõik need ei tundu esmapilgul paarisuhtes kuigi tähtsad olevat. Praeguseks on aga mitmed uuringud leidnud, et sellised tühisena näivad puudutused võivad edastada üllatavalt palju tundeid.

Veel mõni aasta tagasi arvasid teadlased, et puudutused vaid kinnitavad sõnadega väljendatavaid emotsioone, kuid nüüd on leitud, et puudutustel on lausa oma sõnavara ja lauseehitus. Puudutuste keelel on nõnda keeruline struktuur, et teadlased alles tegelevad selle lahtimõtestamisega.

Näiteks võib tuua DePauw’ ülikoolis tehtud katse, kus vabatahtlikel paluti oma tundeid väljendada, puudutades kergelt kinniseotud silmadega võõrast. Tuli välja, et inimesed olid võimelised puudutusega edastama viha, hirmu, armastust, tänulikkust, kaastunnet, vastikust ja kurbust 78-protsendise täpsusega.

Väljendab sõnadeta armastust

Et aru saada, kui sügavad tunded teie suhtes valitsevad, võiksid jälgida, kui palju te tavaelus teineteist põgusalt puudutate. Mida rohkem puudutusi ja mida kauem need kestavad, seda parem. Miks?
Harvardi ülikooli teadlased viisid 69 paariga läbi vestlusi, paludes neil omavahel arutada raskeid eluperioode, näiteks pereliikme haigust, vanema surma või tööprobleeme. Intervjuu ajal lugesid teadlased kokku, mitu korda kaaslased teineteist puudutasid; pärast aga paluti kahe nädala jooksul anda iga päev ülevaade sellest, kui rahul nad oma suhtega olid.

Selgus, et mida rohkem abikaasad teineteist puudutasid ja mida kauem puudutus kestis, seda õnnelikumad nad oma suhtes olid. Teadlased järeldasid, et kõik need pisikesed puuted –käepigistusest kuni põsepaitamiseni välja — tekitasid partnerite vahel lausa silmanähtavaid häid võnkeid, mis rääkis nende paarisuhte kohta rohkem, kui esmapilgul võis arvata.

Kas puudutust saab kasutada ka valu ja kurbuse leevendamiseks, tuttavatega või spordis, loe edasi Kodutohtri jaanuarikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri jaanuarikuu teemad
* Kas mälu saab treenida?

* Müüt või tõde: südame kaitsjad ja rikkujad

* 18 suurimat iluapsu ja nahamuret

* Puudutuse võimas vägi

* Miks oled päeval unine?

* Tulevikutoit: putukad

* Immuunsüsteem tasakaalu!

* Rene Bürkland paneb kuppudega energia liikuma

* Islandi samblikku köhaga ja köhata

* Naise tervis: allavaje pole häbiasi