Unerütmi häiretes võivad oma rolli mängida ka ülemäärane kofeiin, rammus toit ja alkohol. Soovitusi, kuidas aidata meelel enne magama minekut rahuneda, on hulgaliselt, kuid üks tõhusam neist on hoida voodi kõrval märkmikku ja kirjutada sinna üles kõik see, mis enne magamaminekut meeles mõlgub.

Leian, et see võib toimida omamoodi ajupuhastamisena — saada kõik peast välja ja paberile, et meel oleks valmis lahti laskma ja magama minema. Kosutava une soodustami­sele võivad kaasa aidata ka lühike jooga harjutamine, kasutades rahustavaid asendeid nagu turiseis, millele järgneb lõõgastav jooga-nidra kuulamine. Viimast tuntakse joogaunena, mis mõjub sügavalt lõdvestavalt meelele ja kehale. See on suurepärane viis enne unne suikumist rahuneda.

Võid kasutada ka sinepi väge ja enne voodisse minekut kuuma jalavanni teha, et aidata meelel rahuneda. Sinep vähendab liigset verevarustust peas, aidates nii lõdvestuda.

Selle ja teised praktilised nõuanded kogu pere ravimiseks leiad Melisssa Corkhilli teosest “Looduslikud kodused ravimid”.