Kõige suuremateks riskirühmadeks, keda läbipõlemine ohustab, peetakse ameteid, mis eeldavad inimestega lähedast emotsionaalset kontakti. Näiteks sotsiaaltöötajad, õpetajad ja meditatsioonivaldkonna spetsialistid. Nende ametite esindajate hulgas on läbipõlemissündroomi ka kõige rohkem uuritud.

Koolipsühholoogia lektor Astra Schults andis Õpetajate Lehele möödunud aastal intervjuu, kus räägib, et õpetajad kuuluvad kindlasti riskirühma ning Eestis võib pea iga õpetaja rääkida, et ta on karjääri jooksul läbipõlemist kogenud. Läbipõlemist on kohe ka keeruline ära tunda ning siin on kolleegi märkamine oluliseks teguriks, lisas Schults.

On aga mitmeid võimalusi, kuidas läbipõlemist vältida, kuna sellest välja tulemine kestab kaks korda niipalju, kui sinna minek kestis. Nii et kui tavaliselt võtab läbipõlemissündroomi tekkimine aega kaks aastat, siis täielikuks taastumiseks läheb neli aastat. Alljärgnevalt 10 lihtsat reeglit, mida õpetaja kestlikuks ja rõõmsaks tööeluks rakendada võib.

1. Jäta töö kooliseinte vahele. Kuigi õpetaja töö ei lõppe kunagi, siis on see üks toimivamatest strateegiatest. Kindlasti aitavad tööd kooli jätta mõned ajajuhtimise nipid. Sea endale kindlad raamid, millal teed tööplaane, hindad ja paned kokku õppematerjale. See võimaldab edukalt vähendada stressi ning veeta rohkem aega iseenda ja perega.

2. Jaga töökoormust teise õpetajaga. Kui Sinu koolis on õpetaja, kes tegeleb sama vanuste lastega, siis on võimalik nii töid kui ka muresid jagada.

3. Saabu kooli 30 minutit varem. Suurem osa meist töötavad päeva esimeses pooles efektiivsemalt. Kasuta seda aega koolipäeva ettevalmistamiseks, pooleliolevate tööde lõpetamiseks või materjalide kogumiseks. Samuti võib seda aega kasutada e-mailidele vastamiseks või e-kooliga tegelemiseks. Koolipäeva alustamisel saad siis oma õpilastele keskenduda ega muretse tegemata jäänud tööde pärast.

4. Jäta pühapäev ainult iseenda ja pere jaoks. Pühapäevad on õpetaja jaoks tihti juba tööpäevad, kus tuleb järgmist nädalat ettevalmistada või hinnata töid. See võib olla raske, aga mitte võimatu, kui astud reedel koolimajast välja teadmisega, et terve nädalavahetus kuulub ainult Sulle ja kodustele. Kiiremateks perioodideks valmista ette nö hädaabi materjalid, mis võimaldavad Sul aega võita.

5. Ära pelga abi küsida. Isegi, kui tunned, et suudad kõiki töid ise teha, ära pelga küsida abi. See võib puudutada tööde hindamist või klassi peo korraldamist — lase õpilastel hinnata üksteise töid või palu abi lapsevanematelt. Õpetaja töö võib teinekord olla üsna üksildane töö — kui tunned, et Sinu taldrikule rohkem ei mahu, siis anna osa koormast teistele. Räägi oma vanemate kolleegidega, kuidas nemad on läbipõlemist kogenud ja seda ennetada suudavad. Kui oled ise abi saanud, siis aita ka teisi õpetajaid — jaga oma kogemusi vahetus suhtluses või internetis blogi kirjutades. Sinu tähelepanekud läbipõlemisest või selle vältimisest on ametikaaslastele väga olulised

6. Tuleta meelde, miks soovisid õpetajaks saada. Loo kontakt õpetajakoolituse tudengite või Noored Kooli võrgustikuga. Nemad on entusiastlikud õpetajad, kes säravisilmi räägivad Sulle, miks nad soovivad õpetajaks saada ja kuidas nad ametivalikuga maailma muudavad. Kutsu nad oma klassiruumi praktikale! Lisaks motivatsiooni tõusule aitab see samm ka töökoormust vähendada.

7. Õpi ja koge midagi uut. Käi koolitustel (õpetajatele pakutakse väga palju tasuta eneseharimise võimalusi) või töötubades ning leia võimalusi õppida koos teiste täiskasvanutega. Leia see oma asi ja kirg, milles tahaksid areneda

8. Väldi negatiivseid keskkondi ja inimesi. Kui astud õpetajate tuppa, kus kolleegid järjekordset päeva kiruvad, siis leia enda jaoks võrgustik, mis suudab õpetaja tööle positiivset tähendust luua. Negatiivne õhustik mõjutab varem või hiljem ka Sinu meeleolu ning suurendab läbipõlemise ohtu.

9. Õpi juhet seinast välja tõmbama. Mõnikord piisab viiest minutist, et stressist taastuda. Tee hingamisharjutusi või venitusi, kuula muusikat, mine jalutama ja võta päikest, mine kolleegidega lõunale ja rääkige millestki muust kui tööst. Hoia end füüsilises heas vormis — sinu keha on sama oluline tööriist nagu sinu vaim.

10. Õpi olema tänulik. Võime olla tänulik kõikide kogemuste eest aitab vältida nii läbipõlemist kui arvatavasti pikendada ka eluiga. Kui suudad igal õhtul minna magama ja mõelda tänulikkusega tervele päevale, siis ärkad järgmisel hommikul parema inimesena. Või veelgi lihtsam võimalus: mõtle igal õhtul vähemalt kolmele asjale, mille üle oled tänulik ning kindlustad endale rahuliku une kogu ööks.

Karin Härmat on haridusvaldkonna töötajate superviisor ja coach ning töötanud õppejõuna Tallinna Ülikoolis. Loe blogist!