Andestamise raskus ja jõud

Andestamine on üks keerulisemaid oskusi, aga kõige võimsam vahend teiste põhjustatud valu kustutamiseks. Andestamine ei tähenda seda, et sa unustad ja liigud edasi, ega ka seda, et teine on igaveseks süüst prii.

Andestamine tähendab seda, et sa vabastad järk-järgult endast soovi partnerit väärteo eest karistada. See tähendab, et andestus on valik. Endale on lihtsam andeks anda kui teisele, sest me kipume endale pidevalt korrutama, et tema valik oli haiget teha, tema otsustas, et nii on okei ja sina ei ole vastutav tema valikute eest.

Ei olegi. Aga oma valikuid teed sina ise. Sa valid oma tundeid ja tegusid ning sina otsustad, kas konflikt jääb edasi püsima ja süveneb või oled sa suuteline andestama. Kõige olulisem on see, et sa valiksid iseenda heaolu ja rahulolu, mis ei ole enne võimalik, kui sa pole vihast lahti lasknud ja valmis andestama.

Kuidas andestada?

Psühholoog Robert Enright soovitab järgmisi samme:

1. Tea, et andestamine on võimalik

Selleks, et teise eksimusel minna lasta, pead olema kõigepealt valmis uskuma, et andestus on olemas, see on tehtav ja sa oled selleks valmis.

2. Tee valik

Keegi ei peaks sind sundima andeks andma, kuigi tihtipeale seda tehakse. Sa pead ise otsustama, et sa oled nõus ja valmis.

3. Koosta nimekiri

Kirjuta üles kõik, kes on sulle minevikus haiget teinud. Seejärel sorteeri välja need, kes on sind kõige rohkem haavanud. Alusta andestamist nimekirja lõpust ehk neist, kellele sul on kõige lihtsam andeks anda ja liigu järjest ülespoole. Võta endale aega, et igat protsessi läbi töötada, emotsioone endast läbi lasta ja hoolega läbi mõelda. Sa tunned ise ära, kui oled valmis järgmist sammu astuma.

4. Lase viha välja

See samm on justkui kontrolliks, kui vihane sa tegelikult oled ning kas ja kui kaua sa seda eitanud oled. Kas oled kurjem kui tegelikult arvasid? Milliseid füüsilisi reaktsioone su kehas viha esile kutsub? Kui oled neid märganud, on aeg mõelda, kas sa tahad paraneda?

5. Anna lubadus

Pärast neljandat sammu oled sa tõesti valmis selleks, et andestuse teele astuda ja sinna ka jääda. Kui inimesed on näinud, kuidas viha neid muudab, mõistavad nad, et peavad vähemalt proovima seda viha endast välja saada ning andestada.

6. Pane end teise inimese kingadesse

Nüüd algab tõsine töö. Proovi partnerist hoopis uue nurga alt mõelda. Kas ka tema on selle protsessi käigus haiget saanud? Kas tema valu on sulle üle kandunud või sulle veel rohkem haiget teinud?

7. Mõista, et tema on ka inimene

Te mõlemad sündisite, te mõlemad surite ja mõlemad veritsete, kui teid noaga lõigatakse. Äkki ikka on võimalus, et ta on täpselt samasugune inimene kui sina ja väärib seetõttu teist võimalust?

8. Sulata oma süda

Kas teadlikult või mitte, aga teise inimese teod ja sõnad on su südame kõvaks teinud. Mida rohkem sa andestamise nimel töötad, seda rohkem sa tunned, kuidas südamesse hakkab tekkima tilluke kaastundekübemeke ning ebaterve viha lendab sinust välja.

9. Luba endal valu tunda

Selles punktis on täiesti normaalne tugevaid emotsioone tunda. Kindlasti ka valu. Aga need emotsioonid lubavad meil edasi liikuda. Kui oled oma haavajale võimeline andestama, oled endale tõestanud, et oled temast suurem ja tugevam ja lõpuks on see ju hea!

10. Avasta ja meenuta

Tugevalt haiget saanud inimesed hakkavad rohkem märkama teisi sarnases olukorras inimesi enda ümber. Nad näevad, kui kolleegil või sõbral on halb päev või kui tavaliselt rõõmsameelne inimene norutama kipub. Nad on empaatilisemad ja püüavad head tehes neid turgutada ja ergutada. Ja Ja siis tuleb see punkt, kus sa märkad, et valu ongi möödas ja sa oled palju õnnelikum kui enne.

11. Korda

Sa alustasid oma teekonda nimekirja koostamisega. Pöördu selle juurde tagasi, vaata üle, märka, kuidas nimed paberil ei tee sulle enam haiget, ning lase minna. Sa oled oma koormast vaba.

Allikas: Daily Net