Psühholoog ja joogaõpetaja, Rännaku praktik Dorothe Trassl on enneagramidega tegelenud 13 aastat. „Enneagram näitab ära, mis on see, mis ei lase sul elada vabalt, milliseid emotsioone sa väldid ja pidevalt alla surud. See annab sulle tööriistad, et samm-sammult ja turvaliselt oma hirmudega tuttavaks saada ja õppida nendega toime tulema,“ selgitab Dorothe. „Meil on lapsed, partnerid, äripartnerid ja me mõjutame teisi inimesi oma käitumisega. Meie enda valik on, kas mõjutame neid headusega, mis meie sees on või viskame neile oma emotsioone valimatult näkku. Kui saada teadlikuks, et kõigil on oma väikesed traumad ja kui sinu kaastunne areneb nii palju, et suudad seda mõista, annab see elu kvaliteedile palju juurde. Tegelikult peaksid kõik inimesed endaga sellise töö läbi tegema“.

Kui küsida Dorothelt, mida enneagram tema elus muutunud on, siis vastab ta, et lihtsam on öelda, mida see muutnud ei ole. „Olen õppinud paremini tundma nii ennast kui teisi. Kui minevikus oleksin kõigis ebaõnnestumistes teisi süüdistanud, siis nüüd mõistan oma rolli selles mängus. Kui öelda otsekoheselt, siis igaüks peab oma hunniku ise ära koristama! Pead aru saama oma tunnetest ̶ need on sinu tõlgendus sellest, mis su elus toimub. Sind ümbritsevate inimeste käitumine tuleneb nende isiklikest kogemustest ja valusatest üleelamistest ja see, kuidas sa nendele reageerid, on sinu enda valik, nagu värvifilter objektiivi ees. Enneagram on õpetanud mind tuvastama need filtrid ja eemaldama, kui ma neid ei soovi. Oma psühholoogitöös lähen teemasse sügavale sisse ja eemaldan ebasoovitava käitumise emotsionaalsed juured. See muudab inimese käitumise paindlikumaks, annab oma elu üle suurema kontrolli. Minu enda elu muutis see meetod tuntavalt.“
Koolitaja Joonas Saks: „Me ei ole oma elust teadlikud 95 % ulatuses ja kasutame suheldes enamasti oma tavapäraseid käitumismustreid. Need mustrid tulevad meile pereliini pidi kaasa, aga neil on ka oma raamistik, mille kohta andiski enneagram mulle teadmised.“ Igal inimesel on võimalik leida üles oma emotsionaalsed motivaatorid, mis põhjustavad teatud tüüpi käitumist. Ükskõik kes meist võib sattuda ülesöömise, suitsetamise või mis iganes halva harjumuse ohvriks, aga põhjused on täiesti erinevad. Mis emotsioonide eest sa põgened ja mida sa elult ootad? „Asi ei ole niivõrd käitumismustrites kui emotsionaalsetes harjumustes, mida ei saa mõõta, sest sa ei ole neist enamasti teadlik. Teadlikkuse kasvatamiseks on vaja head tuge, õpetajat, kes jälgiks protsessi näiteks seminari käigus. Ainult läbi kogemuste saad aru, mis sind elus tegelikult edasi viib ja õnnelikuks teeb,“ räägib Joonas, kes septembri lõpul aitab neile küsimustele vastuseid leida Tallinnas toimuval seminaril.

Tema sõnul peavad inimesed õppima läbi kogemuse, mitte läbi lugemuse. „Meil on pakkuda alustajale vajalik toetus, et ta saaks minna asjaga sügavuti edasi. Ühepäevane workshop suudab teemat vaid avada, aga hiljem järgnevad seminarid õpetavad süvitsi minema, ennast emotsionaalselt vabastama“.

Olles viimased 5 aastat edukalt kasutanud enneagrami oma töös ettevõtja, koolitaja ja terapeudina, ütleb Joonas ise, et selle meetodi tundma õppimine on aidanud tal saada paremaks kaaslaseks ennast ümbritsevatele inimestele. „Sul peab olema sisemine soov muuta oma elu, soov vabaneda oma pahedest. Seminarile on oodatud kõik, aga usun, et kõige rohkem sobib see inimestele, kes ise töötavad teiste inimestega, näiteks terapeudile, psühholoogile jms“.

Enneagrami koolitus toimub 28. septembril Bliss Konverentsikeskuses.