27.märtsil toimus Viru Keskuse Rahva Raamatus avalik arutelu teemal “Nähtamatu hiiglane tööturul ehk kas ja kuidas mõjutab vaimne tervis majandust?”. Arutelus osalesidTallinna Tehnikaülikooli töö- ja organisatsioonipsühholoogia õppekava juht doktor Liina Randmann, LHV Groupi juht Madis Toomsalu, Pindi kinnisvara omanik ja ettevõtja Kalev Roosiväli, Swedbanki personalijuht Ülle Matt ning SOL Baltics personali- ja kvaliteedijuht, Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE juhatuse liige Evely Gorobinski.

Peaasi korraldab lisaks veel testimised Tartus kolmapäeva, 28. märtsi õhtul Tasku keskuses ning Tallinnas neljapäeva, 29. märtsi pealelõunal Solarise keskuses. Kohapeal saab konsulteerida ka psühholoogidega. Testimine on vabatahtlik.

Depressioon on haigus, mis ei küsi rahvust, sugu, vanust ega ametit. Sügav depressioon on üks suurimaid suitsiidiriske. Rahvusvahelise Terviseorganisatsiooni WHO andmetel on suitsiidikordaja 100000 inimese kohta Eestis 2015. aasta andmetel 14,9, Lätis 17,4, Leedus 26,1, Soomes 14,2, Venemaal 17,9, Rootsis 12,7, Poolas 18,5 ja Valgevenes 19,1. Suitsiidikordaja põhjal on kõik nimetatud riigid edetabelis esimese 50 seas.

Peaasi sõeltesti tulemused on enam kui pooltel juhtudest depressiooni sümptomite osas üle piirnormi. See ei tähenda veel, et inimestel oleks kindlasti depressioon, sest diagnoosida saab vaid arst. Testi saab kolmes keeles teha siin: https://peaasi.ee/depressioonitest/