Geumofoobia – hirm (tundmatu) maitse ees

Maitse on väga subjektiivne asi – miski, mida üks võib süüa nõrkemiseni, ajab teise hetkega öökima. Lapsed on eriti kurikuulsad oma vastuseisu poolest kõige tervisliku ja köögiviljade suhtes. Kuid mida arvata inimesest, kes läheb paanikasse juba pelgalt mõttest, et miski maitseb kuidagi?

Geumofoobia alla käivad nii need, kes lähevad paanikasse, kui tuleb pähe mõte ebameeldivast maitsest, kui ka need, kes ahmivad ärevuses õhku, kui nad üldse mingi maitse peale mõtlevad. Sellised inimesed ei ole päris need, keda sa endale õhtusöögile kutsuda tahad ja uut retsepti tutvustada sooviksid. Nad on väga kinni toitudes, mida nad eluaeg söönud on ja eelistavad toite, millel on võimalikult vähe maitset.

Arahhitürofoobia – hirm pähklivõi suulakke kleepumise ees

Et asi selge oleks – arahhitürofoobikutel ei ole hirmu pähklivõi ees. Vastupidi, paljud neist armastavad seda. Hirm on hoopis selle kleepumise ees suulakke. Hirmust üle saamise strateegiateks on väikesed ampsud, tükilisemad struktuurid, või siis pannakse suur hunnik marmelaadi peale, et tekitada võimalikult paks kiht suulae ja pähklivõi vahele. Kuid paljudel on hirm niivõrd halvav, et nende jaoks on saavutus ka see, kui nad poes pähklivõi letist silmi kinni pigistamata mööda lähevad.

Kunagi kasutati filmitööstuses just pähklivõid, et jätta mulje justkui koerad ja kassid räägiksid. Selleks määriti lusikatäis nende suulakke, millest nad siis meeleheitlikult keele ja koonu liigutamisega lahti püüdsid saada. Tänapäeval kasutatakse digitaalseid vahendeid selleks, mis on vist hea mõte juhuks, kui ka koduloomad arahhitürofoobia käes kannatama peaksid hakkama.

Mageirokofoobia – hirm söögitegemise ees

See hirm võib kõikuda ka äärmusest äärmusesse – alates sellest, et tal on hirm, et loeb kogemata retsepti valesti, kuni selleni, et on hirm, et ta mürgitab kõik õhtusöögile tulevad külalised ära. Eks seda ärevust oleme me kõik tundnud, kui retseptis palavikuliselt näpuga järge ajame, et kindlasti midagi kahe silma vahele ei jääks. Kuid kui asi jõuab selleni, et sa oled paanikas, kui sa endale snäkiks võileiba teed, võib tegu olla mageirokofoobiaga. See hirm võib mõjutada paljude inimeste tervist, kuna hea tervis eeldab ka tervislikku toitu ja inimene ei suuda endale süüa teha ja peab seega leppima koju tellitava toiduga, mis enamjaolt su tervisele mingeid teeneid ei tee. Lisa sellele ärevus ja paanikahood ning sul on retsept tõeliseks jamaks.

Fagofoobia – hirm neelamise, söömise ja ärasöömise ees

Kui sul on hirm toidutegemise ees, siis on küll nõme, aga vähemasti saad sa paluda teisi inimesi, et nad sulle süüa teeks. Kuid kui sul on hirm neelamise ees, siis paluda seda teha kellelgi teisel, ei ole võimalik. Fagofoobiat kohtab üpris harva, kuid ilmselgelt on tegemist ühe keerulisema hirmuga, sest need patsiendid on hädas oma tervise ja kaaluga ning kaotavad meeletul hulgal kilosid, sest ei suuda end midagi sööma sundida. Vahel aetakse seda hirmu segamini hirmuga lämbumise ees, mis võib olla küll fagofoobia kõrvalnäht, kuid antud hirmul ei ole lämbumine fookuses.

Selle hirmu käes kannatajad võivad end avastada olukorras, kus psühholoogiline hirm tekitab füüsilisi nähte – kõri tõmbub kokku ja neelamine muutub aina vaevalisemaks, mis omakorda kasvatab seda hirmu aina enam. Kuna probleem on aga puhtalt füüsiline, siis sageli kui püütakse kitsenevale kõrile meditsiinilist lahendust leida ja arstid mingit füüsilist põhjust selleks ei näe, jäävad foobikud abita. Kui miski nii märkimisväärset segab sinu elu ja ainus, mida arst sulle öelda saab, on: „See kõik on lihtsalt sinu peas kinni!”, siis on seda uudist päris raske alla neelata.

Tsibofoobia- hirm toidu ees

Hirm kokkamise, maitsmise ja isegi söömise ees on päris hull olukord, kus olla, kuid kui sul on hirm seda toitu isegi puudutada, või olla toiduga samas ruumis, siis see on juba täiesti uus tase. Tsibofoobia käes kannatavad eelkõige lapsed ja osad neist kuni täisikka jõudmiseni. Kui osadel on hirm vaid teatud tüüpi toitude ees, siis nagu kõiges, on ka tsibofoobia puhul ekstreemseid näiteid. Antud foobia tundub küll natuke loogilisem, kui eelpool nimetatud, kuid tõesti ainult õige pisut, sest neil on hirm, et toit võib neile viga teha. Sarnaselt paranoilise inimesega, kes on veendnud, et kõik inimesed tahavad talle halba, on tsibofoobik kindel, et toit, mida nad söövad teeb neile viga või on neile tappev. See hirm viib sageli selleni, et foobikul peab olema täielik kontroll toidu valmimise üle ja ta peab ise nägema valmimise protsessi igat hetke ja tihti jäetakse menüüst välja kõik tahked toidud.

Kuna see foobia ohustab eelkõige lapsi, siis raske on selle tekkepõhjusi kindlaks teha ning seetõttu pannakse lastele tihti ka valediagnoos ja nähakse seda toitumishäirena. Sümptomid võivad olla küll sarnased, kuid ravi mitte. Tsibofoobia ravi hulka kuulub näiteks samm sammult hirmu vähendamine. Kus alguses pannakse toit samasse ruumi, siis mingi ajapärast laua peale, siis kõrval tooli peale jne, et foobia käes kannataja harjuks mõttega.

Allikas: grunge.com