Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokka sõnul tuleks naistel keha raseduseks ettevalmistama hakata juba rasedust planeerides.“Kolm kuud enne rasestumist tuleks hakata tarvitama foolhapet. Kui rasedus tuleb üllatusena, siis tuleks foolhapet võtma hakata nii kiiresti kui võimalik,“ soovitas Sokk. Lisaks foolhappele on apteekri sõnul lapseootel naistel tähtis jälgida, et toidust saadakse piisaval hulgal oomega-3 rasvhappeid. „Kui iganädalane toidusedel rasvast kala, pähleid ja õli ei sisalda, siis võiks raseduse ajal hakata juurde võtma kalamaksaõli preparaate,“ soovitas ta.

Kuna rasedusega tõuseb vitamiinide ja mineraalainet vajadus oluliselt, soovitab apteeker eelistada spetsiaalseid multivitamiinide ja mineraalide komplekse. „Paljude vitamiinide ja mineraalide imendumine on omavahel seotud ning spetsiaalselt lapseootel naistele mõeldud toodete loomisel on nende mõjudega arvestatud ning mikrotoitainte imendumine selle võrra parem,“ selgitas Sokk.

Kuus mikrotoitainet, mis on lapseootel naistele eriti olulised

Apteeker tõi välja kuus mikrotoitainet, mis on lapseootel naise tervise ja kasvava loote arenemiseks eriti olulised ning selgitas nende puudujäägi võimalike tagajärgi.

Foolhapet ehk B9 vitamiini peaks manustama vähemalt kolm kuud enne viljastumist ja jätkama selle võtmist kuni raseduse esimese trimestri lõpuni. Foolhappe puudus raseduse esimese 12 nädala jooksul võib põhjustada lootele mitmesuguseid arenguhäireid, näiteks neuraaltoru defekte, selgroolõhe ja seljaaju sopistumise teket, häireid suulae kujunemisel ning enneaegset sünnitust.

D-vitamiin on vajalik kaltsiumi imendumiseks. See reguleerib kaltsiumi ja fosfori ainevahetust ning mõjutab loote luude ja hammaste arengut. Defitsiit raseduse ajal võib põhjustada näiteks looteeas ebapiisava luumassi tekkimist, imiku väikese sünnikaalu, lapse aeglase kasvukiiruse ning autoimmuunhaigustesse ja esimest tüüpi diabeeti haigestumise riski kasvu.

Kaltsium on vajalik lapse luustiku moodustamiseks, see kaitseb raseduse ajal ema luude hõrenemise ja hammaste lagunemise eest. Kui kaltsiumi jääb väheks, siis võetakse lootele vajalik kaltsiumi kogus ema organismist, mistõttu on seega emal oht luude hõrenemiseks ja hammaste lagunemiseks. Kaltsiumi puhul on väga oluline jälgida maksimaalseid ööpäevaseid annuseid, sest kui tarbida suures koguses kaltsiumi, muutuvad lapse luud rabedaks, suureneb sünnitrauma ja hiljem ka luumurru oht.

Raud on vajalik ema hemoglobiini formeerumiseks, see aitab emal ja lootel hapnikku verega kudedesse transportida. Rasedusaegne rauapuudus võib põhjustada enneaegset sünnitust või lapse madalat sünnikaalu.

Magneesiumil on raseduse korral vererõhku reguleeriv, rahustav, silelihaseid lõõgastav ja ka valuvaigistav toime. Magneesiumi vajadus on kõrgem preeklampsiat ja kõrgvererõhktõbe põdevatel rasedatel. Magneesiumi puudus võib olla ka loote kasvupeetuse üks põhjus.

Oomega-3 rasvhapped toetavad loote aju ja nägemiskeskuse arengut ning võivad ennetada rasedusega seotud probleeme, nt preeklampsiat ja enneaegne sünnitegevust. Eriti olulised on oomega-3 rasvhapped viimasel kolmel raseduskuul ja lapse kolmel esimesel elukuul, kui ajukoes suureneb kiirelt vajalike rasvhapete kogus. Oomega-3-rasvhapped suurendavad lapse kaalu ning pikendavad raseduse kestust. See on eriti oluline rasedale, kel on suurenenud risk enneaegseks sünnituseks.

Apteeker rõhutas, et kuigi siin välja toodud kuus mikrotoitainet on ühed olulisemad, siis lisaks neile on oluline tagada kõikide ainete normaalne kogus lapseootel naise organismis. „Mida kaugemale on rasedus arenenud, seda suurem oht on, et ema organismist on vitamiinide ja mineraalainete varud ära kasutatud. Seetõttu on lapseootel naisel oluline toituda tervislikult ja mitmekülgselt ja jälgida oma tervist,“ rõhutas Sokk. Ta lisas, et kui tekivad vaevused, näiteks jalakrambid, siis see on märk magneesiumi puudusest ja kindlasti oleks vaja seda lisaainena juurde võtta.

„Üldiselt on rasedus ema organismile päris suur väljakutse ja vitamiinide ja mineraalide puudujäägi ennetamiseks on mõistlik toetda organismi lisaainetega,“ soovitas Sokk.

Organism vajab toetust ka imetamise ajal

Vitamiinide ja mineraalide taseme hoidmine on väga oluline ka pärast rasedust imetamise ajal, sest siis on ema organismil vaja toota toitaineid kahele ning ema kehal vaja rasedusest taastuda. „Beebi esimeste elukuudega käib kaasas vähene uni ning sageli pole värsketel emadel aega mitmekülgset toitu valmistada,“ selgitas Sokk ja soovitas ka imetamise ajal toetada keha spetsiaalsete vitamiinikompleksidega, kus olulisel kohal oomega-3 rasvhapped, D-vitamiin ja kaltsium.