„Vannitoa värskendamisel on esimene samm välja mõelda, mis on selle juures ära tüüdanud ja meeldib kõige vähem. Mõnda häirivad hügieenitoodete pudelid, mis pidevalt kraanikausi servalt alla kukuvad. Teisel pole kohta, kus kuivatada puhtaid riideid või hoida musta pesu,“ sõnas IKEA sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Castro lisas ühtlasi, et suvi on oma rahulikuma tempo juures vannitoa, aga ka igasugusteks muudeks kodu värskendusteks parim aeg ning selleks ei pea sugugi palju kulutama.

Nägemist pudelid vanni äärel

Vannituppa ruumi tekitamiseks pole sisekujundaja sõnul suuremaid ümberkorraldusi vaja. Piisab vaid paarist uuest riiulist. Erinevad sisustuslahendused tuleb valida ja kohandada vastavalt igaühe rutiinile ning asjad käepäraselt paigutada.

„Paljud hoiavad kosmeetika- ja hügieenitarbeid vanni või kraanikausi serval. Nii näeb ruum sassis välja, rääkimata, et need kukuvad pidevalt põrandale või muudavad koristamise keeruliseks. Hügieentitarvete hoiustamiseks sobivad hästi spetsiaalsed korvid ja riiulid, mille kinnitamiseks pole vaja isegi seina auku puurida – korve ja riiuleid saab kinnitada näiteks iminappade abil. Ehk siis, vaid mõne euroga leiab igale esemele oma koha,“ ütles sisekujundaja.

Teine hea ja soodne lahendus on kahetasandiline duširiiul. Sellisele riiulile on kerge vannitoas sobiv koht leida ja vajadusel saab seda igal ajal ümber tõsta. Näiteks riputada dušiseinale või kinnitada iminapaga mis tahes pinnale.

Tähelepanu võiks pöörata ka alale, mis asub kraanikausi all. „Kui kraanikausi all ei ole kappi, võiks rätikute ja kosmeetika jaoks paigaldada lahtise riiuli. Kapi saab paari euroga mahukamaks muuta mõne hoiustamiskasti või -korviga. Selleks, et tuba oleks korras ja puhas, on riiulitel igasugused kastid ja korvid suisa hädavajalikud. Kosmeetikavahenditele, vatitupsudele ja habemeajamistarvikutele sobivad erineva suurusega läbipaistvad konteinerid ning majapidamistarvete, kemikaalide ja muude pesuvahendite sorteerimiseks kootud korvid,“ soovitas Castro. Ta lisas, et riiulitel mõjuvad korvikesed ja teised ilusad hoiustid lausa iluelemendina.

Näpunäiteid ruumi maksimaalseks kasutamiseks

Väikese vannitoa korrashoidmine võib olla paras peavalu. Sestap toob sisekujundaja välja ka mõned sageli ununenud kohad, mida panipagana kasutada.

„Tihti jääb tähelepanuta pesumasina kohal olev ruum. Seda annab vähese vaevaga maksimeerida laeni ulatuva kapi või riiulitega. Nii riiete kuivatamiseks kui ka kokkuvolditud käterätikute ja pisiesemetele mõeldud korvikeste hoiustamiseks saab kasutada kahekordset seinale kinnitatavat käterätikuivatit,“ nõustas Castro.

Seintel soovitab ta ära kasutada ka kõige väiksemad vahed. „Sinna saab kinnitada konkse näiteks hommikumantlitele või triikimislauale. Kui seintele tühja ruumi ei jää, võiks uksele kinnitada vaid paar eurot maksva riputi. Äärmiselt kitsad pesukorvid, madalad kapid ja kompaktsed triikimislauad on vähese ruumi korral samuti abiks,“ lisas Castro.