Benu veebiapteegi farmatseudi Triin Hirvlaane sõnul on PMS-i sümptomid naistel isesuguseid ja võivad ka kuude lõikes erineda. „Kõige levinumad sümptomid on näiteks ärrituvus, ärevus, nutuhood ja teised meeleolumuutused, aga ka väsimus, keskendumisraskused, unehäired, kõhuvalu, kõhugaasid, kõhulahtisus- või kinnisus. Niisamuti lihasvalu, peavalu, rindade tundlikkus, nahale võivad tekkida vistrikud või komedoonid, juuksed muutuda kiiremini rasuseks, võib tekkida ebatavaline söögiisu või libiido muutused,“ loetles apteeker ridamisi erinevaid PMS-i avaldumisviise.

Kuigi premenstruaalse sündroomi põhjus pole Hirvlaane sõnul täpselt teada, on mõjutavaks teguriks hormonaalsed muutused. „Samuti võib rolli mängida nii-öelda ajukeemia ehk näiteks serotoniini kõikumine, mis mõjutab omakorda meeleolu. Vähene serotoniini kogus võib põhjustada ka depressiooni ilminguid, uneprobleeme ja samuti väsimust,“ selgitas Hirvlaan.

Premenstruaalse sündroomi sümptomeid saab apteekri sõnul leevendada, kui olla kehaliselt aktiivne ja teha regulaarselt trenni, magada piisavalt ehk 7-8 tundi ööpäevas, maandada stressi, toituda mitmekülgselt ja tervislikult. „Kolme toeka toidukorra asemel soovitan süüa pigem väikeste portsjonite kaupa ja tihedamini. Toiduainetest sobivad köögiviljad, täisteratooted, puuviljad, seemned, oliiviõli ja väherasvane liha,“ jagas Hirvlaan PMS-i leevendamiseks toitumissoovitusi.

Kui elustiili muutuste ja tervisliku toitumisega ei õnnestu premenstruaalset sündroomi vähendada ja sümptome kontrolli all hoida ning need häirivad igapäevategevusi, siis soovitab apteeker pöörduda arsti poole. „Sel juhul oleks kasulik pidada sümptomite kohta päevikut, siis on arstil ja ka endal lihtsam jälgida, millal sümptomid ilmnevad.“

„PMS-i ennetada või täielikut ära hoida pole võimalik, kuid aktiivne eluviis ja tervislik toitumine aitab sümptomeid leevendada,“ rõhutas Hirvlaan ja lisas, et abi võib olla ka toidulisanditest, näiteks kuningakepiõli kapslitest, mis sisaldavad oomega-6-rasvhappeid.

PMS-ist on ohustatud kõik naised, kellel on menstruatsioon ning premenstruaalse sündroomi sümptomid kaovad enamasti raseduse ajaks ja menopausi algusega.