Erinevused päevaste ja öiste näokreemide vahel

Iga inimese nahal on teatud unikaalsed omadused, mida tuleks mistahes ilu- või ravitoote valikul arvestada. Just näonahk on selline, mis vajab korralikku hoolt – see on ju alati avatud tuule, päikese, niiskuse ja muu keskkonna mõjudele. Naha õigeks hooldamiseks valmistatakse näokreem kas päevaseks või öiseks kasutamiseks. Päevane näokreem on kerge, kiiresti imenduv näohooldustoode, mis on loodud naha niisutamiseks ja kaitsmiseks väliste keskkonnategurite – saastunud õhu, külma, kuumuse ja UV-kiirte eest. Öökreem on veidi paksema tekstuuriga, õlisem ja keskendub naha noorendamise protsessile, seega sisaldab koostisosi, mis soodustavad naha loomulikku taastumist. Öökreemi ei tohi kasutada päevasel ajal, kuna see ei kaitse nahka UV-kiirte eest ja võib jätta rasvase tunde ning naha terveks päevaks särama. Kui kannate meiki, võib päeval kasutatav öökreem seguneda teie meigiga ja muuta selle vähem atraktiivseks. Oma nahale sobivaimat kreemi otsides ärge unustage pöörata tähelepanu selle koostisele – ainult nii saate oma nahka kahjulike koostisosade eest kaitsta ning valida tõeliselt ohutu ja tõhusa näohooldustoode.

Päevakreem: milliseid koostisosi otsida?

  • Päikesekaitse. Igal aastaajal, päikesepaistelisel või pilvisel päeval, puutub meie nahk kokku UV-kiirtega, seega on päikesekaitse üks päevase näokreemi põhikomponente. See on tõhus ja lihtne viis võidelda päikese kahjulike ultraviolettkiirte kahjustustega, ennetada naha aktiivset vananemist ja tumedate laikude teket.

  • C-vitamiin. Tänu oma antioksüdantsetele omadustele kiirendab C-vitamiin kollageeni ja elastiini tootmist, mis aitavad nahal loomulikul teel uueneda ja kahjustatud naharakke taastada. Lisaks toimib see agressorina, kaitstes tundlikku näonahka UV-kahjustuste ja õhusaaste eest. C-vitamiin aitab hoida naharakud tervena ja elujõulisena igas olukorras.

  • Hüaluroonhape. Kui teil on kuiv või küps nahk, on soovitatav valida näokreem, mis sisaldab hüaluroonhapet. See koostisosa hoiab niiskuse naha sees, aidates sellel püsida pingul ja sile ning vähendades uute kortsude tekkimise ohtu.

Öökreem: milliseid koostisosi otsida?

  • Retinool on peamine koostisosa, mida öönäokreemidest otsida. See mõjutab naha ainevahetust ja stimuleerib kollageeni tootmist, mis aitab taastada väsinud nahka ja lõpuks parandada selle seisundit. Retinool aitab ka vähendada vananemislaike ja poore. Selle koostisosa eeliseid hindavad laialdaselt kõik kosmeetikaspetsialistid.

  • Alfa-hüdroksühape (AHA). Seda koostisosa kasutatakse laialdaselt kosmeetikatööstuses. See on tõhus vahend naha üldilme ja tunde parandamiseks ning vananemisilmingute vähendamiseks. Alfa-hüdroksühape niisutab intensiivselt nahka, vähendab ebakorrapärasusi (pigmentatsiooni), kirgastab jumet ja soodustab regeneratsiooni.

  • Salitsüülhape (BHA). See koostisaine sobib ideaalselt aknele kalduvale nahale. Salitsüülhape ehk beetahüdroksühape (BHA) tungib kergesti ummistunud pooridesse, puhastab neid, reguleerib õli tootmist ja toimib põletikuvastase ainena.

  • Glütseriin – see on niisutaja, mis aitab naharakkudel niiskust ligi tõmmata ja säilitada, muutes selle üheks parimaks koostisosaks kuiva naha ravis. Lisaks on glütseriinil antibakteriaalne toime, mis kiirendab haavade paranemist, mistõttu on see suurepärane lõhenenud või aknele kalduva nahaga inimestele.

  • Aaloe on tugevate antibakteriaalsete ja põletikuvastaste omadustega, sisaldab C- ja E-vitamiini, mis toidavad nahka ja on vananemisvastase toimega. Kui teil on dehüdreeritud nahk, aitab aaloe nahal hõlpsamini hapnikku omastada, niisutab seda, tugevdab nahakude ja aitab taastada selle loomulikku ilu.

Vältige kahjulikke koostisosi

Nahahooldustoodete koostisainete loetelu on sageli pikk ja segane. Mõned neist on nahale vajalikud ja kasulikud, teised aga võivad olla kahjulikud ja neid tuleks vältida. Kuigi üha enam ettevõtteid liigub praegu ohutute ja looduslike toodete poole, ilmuvad ilutoodete turule endiselt tooted, mis kahjustavad inimeste tervist. Kui pärast oma lemmikilutoodete ülevaatamist leiate mõne järgmistest koostisosadest, on aeg asendada oma nahahooldustooted uute ja tervisele ohutute vastu.

  • Parabeenid. Kosmeetikas kasutatakse parabeene, et toode säiliks võimalikult kaua värskena ja kaitseks toodet kahjulike bakterite kasvu eest. Uuringud on aga leidnud, et need koostisosad avaldavad negatiivset mõju inimese tervisele, häirivad hormoonide tööd, põhjustavad allergilisi reaktsioone ja lööbeid. Kahjulike ainete hulka kuuluvad metüül-, butüül-, etüül-, propüül- ja isobutüülparabeenid.

  • Naatriumlauriinsulfaat (SLS). Seda koostisosa kasutatakse kõige sagedamini kreemi õige konsistentsi tagamiseks. SLS-i peetakse aga üheks naha kõige tundlikumaks koostisosaks, mis eemaldab loomulikud naharasud, mis võivad põhjustada naha kuivust, ketendamist või isegi allergiat.

  • Etanool – alkoholipõhine koostisaine kuivatab ja ärritab nahka ning ei lase nahal end kaitsta kahjulike UV-kiirte eest.

  • Sünteetilised lõhnaained. Kui teil on tundlik nahk, vältige sünteetiliste lõhnaainetega tooteid, kuna need võivad nahka ärritada, põhjustada allergilisi reaktsioone ja suurendada naha pigmentatsiooni.

Pöörake tähelepanu koostisosade järjestusele

Näohooldustoote valimisel on oluline teada, millised koostisosad on olulised ja milliseid vältida, kuid oluline on pöörata tähelepanu ka koostisosade järjestusele tootes. Enamasti on koostisosad toote etiketil loetletud kasutatud koguste kahanevas järjekorras, st esimesed koostisosad moodustavad suurema osa tootest. Seega, kui leiate kahjulikke koostisosi ja need on sildil esimestel kohtadel, vältige sellist toodet. Sama reegel peaks kehtima ka siis, kui otsid konkreetseid aineid, mida sinu nahk vajab – valige toode, mille koostisosi on vaja sildi alguses. Ainult ilutooteid vastutustundlikult valides aitate oma nahal püsida terve, sile elastsena.

Jaga
Kommentaarid