Vastab Kliinik 32 suuhügienist Eveli Hark:

Söömise ajal tekib kattu lisaks hammastele ka keelele. Katt koosneb toiduosakestest ja bakteritest. Nii nagu hambaid tuleb hambaharjaga katust puhastada, tuleks ka keelt puhastada, kasutades selleks keelekaabitsat. Piisab ühest korrast päevas ja osta saab kaabitsat apteegist. Kaabitsaga puhastades tõmmatakse seda suunaga tagant ette. Kord aastas tulek käia suuhügienisti juures, kes pärast põhjalikku puhastamist annab Teile individuaalset nõu suuhügieeni toodete osas ja õpetab Teid neid õigesti kasutama.

Suitsetajatel on keelel tihti rohkem kattu ja see on kollakam. Kuna suitsetamine on ka suuõõne kasvajate riskitegur, siis soovitan muidugi suitsetamisest loobuda. Samuti mõjutab suutervist toitumine. Kui süüakse palju süsivesikuterikast toitu ja juuakse happelisi jooke, muudab see suukeskkonna hammaste ja limaskesta jaoks väga ebameeldivaks. Selle tulemusel tekivad hammastesse augud ja igemed muutuvad põletikuliseks.

Seedetrakt algab suust ja seetõttu on tõesti tihti keelel näha muutused, kui probleemid on mujal seedetraktis. Soovitaksin Teil pöörduda hambaarsti või suuhügienisti konsultatsioonile, et leida põhjus.