Doktor Sean Bourke San Franciscost nendib kurba tõsiasja, et kaalulangus soosib mehi: „See tuleneb erinevustest hormoonides, ainevahetuses ning lihasmassis. Testosteroon aitab meestel musklit ehitada, mis omakorda kiirendab kaloripõletust.“ Bioloogilise eelise tõttu langetavad mehed keskmiselt 0,5-1 kilo nädalas rohkem kui naised, kel on sama stardikaal ja sarnane treeningrutiin. Naistel ei maksa aga sellest heituda, vaid meeste „juhuslikest“ strateegiatest midagi omalt poolt kõrva taha panna.

Loobu mõnest lemmikust

Kuigi see võib tunduda pooliku soovitusena, võib selle lihtsa sammu abil potentsiaalselt langetada aastaga üle kümne kilo. Kui enamik kaloreid pärineb ühest allikast, võib sellest loobumine kaasa tuua järsu languse.

Meeste taktikal on oma ilu — see on teostatav! Selle asemel, et terve toidukategooria (karbohüdraadid, suhkur) menüüst eemaldada, loobu ühest konkreetsest tootest (juust, vein, jäätis). Ülesande hõlbustamiseks soovitame paari nädala jooksul üles märkida kõik toidud, mida oled söönud, et näha, millised kalorinormi suurendavad ja millistest võid kahetsuseta loobuda.

Kiired ja vihased treeningud

Kui tihti oled jõusaalis trenažööril treenides näinud saali sisenemas meest, kes teeb kiirelt mitu harjutust ja lahkub ruumist, enne kui sina oled jõudnud väntamise lõpetada? Teadlased kinnitasid hiljuti, et meessoole on omane treeningtaktika, mida iseloomustavad lühikesed jõulised spurdid. Kõrge intensiivsusega intervalltreening suurendab järsult keha kaloripõletuse võimekust, sest kasvab kopsudesse jõudva hapniku kogus.

Paljud meestele mõeldud treeningrühmad kasutavad kõrge intensiivsusega intervalltreeningu meetodit, mis võivad naiste jaoks esialgu liiga agressiivsed tunduda. „Kick-box, hip-hop — intensiivsete treeningliikide hulk üha kasvab,“ väidab doktor Pamela Peeke. Colarado ülikoolis 2012. aastal tehtud uuring tõestas, et need inimesed, kes treenisid trenažööril lühikesi spurte tehes 25 minutit või vähem, põletasid päevas 200 kalorit rohkem. Kes pole pikka aega treeninud, sellel soovitame esialgu rahulikumalt võtta ja intensiivsust tasapisi tõsta.

Toitu nagu koopamees

Meeste huvile paleo dieedi vastu on loomulik seletus: meie kiviaja eellaste menüü järgi koostatuna sisaldab see dieet rohkelt liha, puuvilju, köögivilju ja pähkleid. Paljud paleo dieedi fännid väidavad, et moodne toit sisaldab ohtralt suhkrut, teravilju ja taimseid õlisid, mis muudavad meid paksuks ja seetõttu tuleks neist loobuda. Seda nõuannet on võtnud kuulda mitmed atleedid nagu Kobe Bryant. „Suurim paleo dieediga kaasnev muutus on suhkrust ja töödeldud toidust loobumine,“ väidab toitumisnõustaja Diane Sanfilippo, kes on kirjutanud paleo dieedist ka raamatu.

„Koopamehe“ dieet on väga piirav ning vähesed soovitavad seda täies mahus järgida. Kardinaalse muutuse asemel vii sisse üks järgnevast kolmest soovitusest. 1) Tarbi ainult tervislikke rasvu, mida leidub oliiviõlis, kookosõlis ja avokaados; 2) Söö õigeid karbohüdraate, mida leidub magusas kartulis, kõrvitsas ning puuviljades — need annavad sulle energiat; 3) Iga toidukord sisaldagu proteiini, mis parandab seedimist ja mõjub kaalulangusele positiivselt.

Kogu musklit

Isegi kui sinu mees ei ole kunagi kulturismivõistlusel osalenud, on ta ilmselt veendunud, et musklid on mehelikkuse sümboliks ning raskuste tõstmine ideealseks treeningvormiks. Naiste jaoks pole jõutrenn midagi võõrast, kuid õrnema soo puhul on palju suurem tõenäosus, et eelistatakse vastupidavustreeningut. Samas leidub tonnide viisi teaduslikku kirjandust, mis tõestab, et miski ei hoia keha rasvaprotsenti paremini madalal kui jõutreening. Lihased lihtsalt põletavad ka puhkeseisundis rohkem kaloreid. Naised ei pea pelgama, et nad hakkavad jõusaalis veedetud aja tõttu kulturiste meenutama, sest seda protsessi mõjutab testosteroon.

Uue harjutuse lisamine treeningkavasse on imelihtne. Kasu on võimalik lõigata juba ühest jõutreeningust nädalas. Seejuures ei pea isegi jõusaali külastama, sest võid vabalt kasutada oma keharaskust, tehes kätekõverdusi või harjutusi kõhulihastele. Kes on aga juba raskustega harjunud, sellel soovitame neid juurde lisada. Kahekilose hantli asemel vali pisut raskem ja tee kordusi vähem.

Hakka võistlema

Nii klišeelikult kui see ka ei kõla, soosib meie kultuur konkureerimist, eriti meeste puhul, kelle jaoks kogu elu on lahinguväli. Muidugi võib võistluslik aspekt näiteks lapsi kasvatades problemaatiliseks osutuda, kuid sportimisel tuleb see kasuks. Võistlusmoment sunnib mehi osalema harrastusliigas või firmasisestel võistlustel. Professor Bryan Blissmeri sõnutsi aitab see mentaliteet meestel kokkuvõttes rohkem kaloreid põletada. „Konkurents innustab atleete treeningutel 5-10% rohkem pingutama,“ väidab Blissmer.

See ei tähenda, et peaksid järsku osalema igal kohalikul jooksuvõistlusel. Lase sõbralikul konkurentsil ennast innustada ja otsi omale sparringupartner. Michigani ülikooli teadlased avastasid, et isegi virtuaalne sõber on siinkohal abiks, sest ta aitas naistel keskmiselt 11 minutit kauem velotrenažööril veeta. Sa võid isegi iseenda vastu võistelda. Pane enda jaoks väga konkreetsed eesmärgid paika, näiteks luba endale, et teed iga päev viis kükki rohkem, lisad igal nädalal jooksudistantsile kilomeetreid või suurendad juurviljade kogust toidulaual.