“Hambaid peaks pesema kaks korda päevas, 2-5 minutit ja pesta tuleks kindlasti enne sööki või 30 minutit pärast sööki,” paneb proviisor Tiina Normak südamele. Pärast söömist järgnev happerünnak pehmendab hambavaapa, mis muudab selle harjamisel tundlikuks. Happelise keskkonna neutraliseerimiseks soovitab proviisor kasutada suuvett, tavalist vett või ka ksülitooliga närimiskummi.

Hambaharjad jaotatakse pehmeteks, poolpehmeteks või kõvadeks ning pigem on soovitatav kasutada lühikese peaga pehmet hambaharja. “Harjapea pikkus mängib rolli raskesti ligipääsetavatele kohtadele ligipääsemisel,” põhjendab Tiina Normak seda, miks võiks eelistada lühikese peaga hambaharja.

Ühe hambaharja eluiga on kaks kuni kolm kuud, pärast mida tuleks kindlasti soetada uus.

Tiina Normaku sõnul sobivad elektrilised hambaharjad kõrgemate ootustega tarbijatele, mis eemaldavad efektiivsemalt kattu ning on ka mugavamad kasutada – näiteks on neil ajakulu möödumisest märku andvad taimerid. “Elektrilise hambaharja kasutamine aitab kaasa paremale suuhügieenile,” märgib proviisor.

Hambapasta valimisel tuleks lähtuda enda hammastest, sh hammaste tundlikkusest. Tähelepanu tuleb pöörata ka lastele – väikelaste puhul peaks eelistama hambapastat, mis ei sisalda parabeene, vahtu tekitavat ainet ega fluoriidi, lisab Normak.