1. Sool või äädikas munakeeduvees ei aita kuidagi munade katki minemise vastu, need vaid takistavad munavalgel katki keenud koorest välja voolata.

2. Munad lähevad katki, kui nende temperatuur tõuseb liiga kiiresti. Munad tuleb pliidile tõsta külmas vees.

3. Nõelaga munaotste torkimine ei enneta oluliselt pragusid, küll aga ei sobi sellised munad lakkidega värvimiseks.

Ehmataks koore lahti?
Teine mureteema on “kinnise koorega” munad. Küll soovitatakse neid külma veega ehmatada, küll soolases vees keeta, isegi munade peale karjuda. Ükski neist ei aita.

Liiga värskel munal lihtsalt on koor kinni ja seda lahti ehmatada sisuliselt pole võimalik. Aitab, kui on teada, millal munad on munetud, või hoida “kinnise koorega” mune mõni päev külmikus ja keeta siis uus kogus.

Kuuldavasti on selliseid mune ka siis veidi kergem koorida, kui nad paar päeva keedetud peast külmikus on seisnud, aga seda ei ole ma järele proovinud.

Valmis keedetud mune ei pea samal päeval ära sööma. Need säilivad külmikus pärast keetmist veel päris mitu päeva.

Kuidas teha vahet toorel ja keedetud munal? Kui panna muna ühel küljel lauale keerlema, siis vedela sisuga toores muna keerleb aeglaselt, seest tahke keedetud muna kiiresti ja ühtlaselt.

Roheline muna ei tule kõne allagi!
Kuidas siis lihtsalt ja lollikindlalt muna keeta — nii, et koored terveks jääks ja sisu roheliseks ei keeks?

Soovitav oleks hommikul keedetavad munad juba õhtul külmikust välja võtta, aga alati ei seisa meeles ja pole väga hullu, kui ununeb. Pool tundi enne keetmist võiks munad siiski toatemperatuurile soojenema võtta.

Munad tuleks potti laduda ühe kihina. Katta munad võimalikult külma veega (ideaalis on vesi niisama külm kui munadki).

Tõsta kaanega kaetud pott pliidile ja lülitada pliit sisse.

Lase munad mulinal keema, keera kuumus madalaks ja keeda umbes pool minutit kuni minut, mitte rohkem. Tõsta kaanega pott kuumalt pliidilt ära ja lase 10-12 minutit seista. Niimoodi pole võimalik mune üle keeta, need võib vabalt potti unustada ja midagi ei juhtu.

Seejärel kalla kuum vesi munadelt ära ja jahuta külma veega.

Lasemunadel kuivada ja veereta neid käe all vastu lauda, kuni koor on üleni mõraline. Alusta koorimist tömbist otsast.

Munad, mis mõne päeva külmikus säilima peavad, võiks jätta koorimata.

Allikas: Naisteka arhiiv

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid