1. Alustasid pensioniks kogumisega kohe kui tööle läksid

Igast palgast peaksid kasvõi väikese osa pensionipõlveks kõrvale panema. Tundub, et pensionini on veel liiga pikk tee ja sa ei pea selle peale veel mõtlema, aga meie väikeste palkade, veel väiksemate pensionite ja suhteliselt ebakindla tuleviku juures ei ole kunagi liiga vara valmistuda.

2. Maksad oma laenud õigeaegselt ära

Kodulaen, õppelaen, autoliising, telefoni järelmaks — sa ei jää kunagi maksetega hiljaks, mis tähendab, et sa ei pea lisaks intresse maksma.

3. Otsid poodidest sooduspakkumisi

Sa tead, et võid iga päev kesklinna kõige kallimas toidupoes ostelda, aga sa ei tee seda, sest kodulähedase poe sooduspakkumiste lehega oled põhjalikult tutvunud, jälgid ka meie Kasuliku ostukorvi, ning ostad kodutarbeid allahindluste ajal ja toidukaupu sealt, kus on soodsam. Iga sent loeb!

4. Sul on finantse juhuks, kui midagi ootamatut peaks juhtuma

Soovitav on alati hoida pangakontol alati sellist rahasummat, mis hoiaks sind vähemalt kolm kuud vee peal, kui midagi peaks kapitaalselt tuksi minema. Mida rohkem sul varutud on, seda kauemaks oled kindlustatud ja seda rohkem aega on sul ennast uuesti jalule ajada.

5. Sa ei kuluta kogu oma vaba raha ära

Kui saad preemiat või võidad lotoga, mida selle rahaga teed? Säästad või tormad linna peale sõpradele välja tegema ja tähistama? Igal juhul on mõistlik see kõrvale panna või laenumakseks kasutada. Muidugi tuleb end aeg-ajalt premeerida, aga kui lööd laiaks iga viimse sendi, ei ole sul lootustki paremale tulevikule.

6. Säästad pensioniks rohkem kui hädavajalik

Sa ei piirdu ainult kohustusliku teise sambaga, vaid oled liitunud ka kolmandaga ja leiad viise, kuidas oma vanaduspõlve paremaks muuta. Investeerid näiteks kinnisvarasse, aktsiatesse või soetad kuldmünte — igal juhul ei ole sa piirdunud vaid selle kõige hädapärasemaga, vaid oled astunud samme selleks, et oma elu ise paremaks muuta.

7. Sul on kõik, mida sa vajad, aga mitte kõik, mida soovid

Alla oma võimete elamine on väga hea indikaator, et oskad rahaga hästi ümber käia. Su põhivajadused on rahuldatud ja sa ei tunne millestki puudust, hoidud laristamisest, kuigi tegelikult saaksid seda endale lubada. See tähendab, et kokkuhoitud raha läheb säästuhoiusele — jälle samm parema tuleviku suunas tehtud.

8. Teenid palgatõuse ja ametikõrgendusi

Tore, kui sul on kindel töö ja püsiv palk, aga veel toredam, kui leiad viise oma sissetulekute suurendamiseks. Inflatsioon teeb oma töö ja see palk, mida teenisid 5a tagasi, ei ole täna enam kindlasti sama väärtusega. Paljud teevad selle vea, et unistavad küll suuremast palgast, aga ei julge seda isegi küsida.

Teine väga vajalik oskus tööl on hea töö ja väärt suhtumisega silma paista, sest ainult sel moel o sul võimalik karjääriredelil järgmisele pulgale jõuda. Samm edasi = suurem palk.

9. Elad liiga kallis korteris/majas

Kui sul on võimalik kodukuludelt kokku hoida, saad säästa juba väga suuri summasid. Mõtle hoolega läbi, kas sa ikka tõesti vajad kolmetoalist üürikorterit linna südames või tuleksid tegelikult toime ka ühetoalises keskusest pisut eemal. Kodukuludeks ei tohiks sul kuluda rohkem kui 30% eelarvest.

10. Sa investeerid liiga tagasihoidlikult või vastupidi — liialt tormakalt

Kindlasti ei ole kasulik kogu oma vaba raha ühte loodetavasse tuluallikasse suunata. Suhtle finantsnõustajaga, kes aitab sulle sobiva plaani välja töötada. Selge on see, et niisama raha pangakontol hoida ei ole ka väga mõistlik.

11. Sul ei ole krediitkaardivõlgasid ega kiirlaene kaelas

Need kaks asja on ripuvad kivina kaelas väga paljudel ning põhimõtteliselt kustutavad lootuse paremale tulevikule. Igasugune laen on ränk kohustus sul tuleviku arvelt, seega mõtle tõesti kolm korda enne, kui hakkad laenu võtma või krediitkaardiga maksma.

Allikas: Business Insider