Mis teeb munast toidu maagilise koostisosa?

Eggo munade tootja DAVA Foodse juhi Vladimir Sapožnini sõnul on muna üks mitmekülgsemaid toiduaineid, mida süüakse nii traditsioonidega või usuga seonduvalt, aga ka kui tervisele kasulikku ning põnevaid kasutusvõimalusi pakkuvat toiduainet. Muna kuulub paljude ravidieetide koostisesse. Kõige kasulikum on süüa muna omletina ja toidus lahtiklopitult, kus valgustruktuur on enne kuumtöötlemist mehaaniliselt lõhutud. Oluliseks peetakse munatoite kroonilise kopsupõletiku, bronhiaalastma, aneemia ja ka rahhiidi ravis. Kuna munavalk on kergemini seeditav kui lihavalk, siis on ka aeglase ainevahetuse korral muna söömine kasulik. Valgud vastutavad organismi kasvamise, ehituse ja arengu eest, olles olulised ka energiatranspordis, immuunsüsteemi toimimises ning antikehade tootmises.

Munatoidud annavad jõudu ja on kasulikud organismi kurnatusel pärast raskeid haigusi. Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi. Palju on fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani. Enamik muna mineraalaineid on inimese poolt kergesti omastatavad, sest paiknevad orgaanilistes ühendites. Eggo munade tootmise juhi Vladimir Sapožnini sõnul omastab keha kõige paremini just keedetud poolvedela kollasega muna. Teaduslikult on ka tõestatud, et munavalge aitab alandada vererõhku, samaväärselt mõnede ravimitega.

Munad on head luteiini ja zeakantiini - antioksüdantide allikad, mida vajavad meie silmad. Kui mõtleme igapäevasele arvutikasutusele ja ekraanide taga veedetud ajale, siis vajame kanamune igapäevaselt. Need antioksüdandid kaitsevad meid ka vananemisest tingitud kollatähni ja kae tekke eest. Munades on rikkalikult väävlit, mis on oluline meie välimusele – juustele, küüntele, nahale. Väävel on oluline ka maksa detoksi töö tagamiseks ning liigestele ja teistele sidekudedele elastsuse säilitamiseks.

Mune sobib ühendada praktiliselt kõigi teiste toiduainetega – võimalikud on paljud erinevad variatsioonid koos köögiviljade, teraviljasaaduste, marjade ja puuviljadega. Munaga valmistame omlette, putrusid, kastmeid ja suppe ning soolaseid ja magusaid suupisteid. Muna on vajalik siduvaine toitudes ning toiteväärtuse tõstja. Seepärast on raske ette kujutada magusaid küpsetisi, pannkooke ja paljusid teisi roogasid ilma munata.

Retseptid:

Autor: DAVA Foods

Omlett spargli, krevettide ja greibisalatiga


Sa vajad:

  • 9 M- suuruses muna
  • sool ja pipar
  • või praadimiseks
  • Salat
  • 1 suur greip
  • 4 spl palsamiäädikat
  • 6 spl oliiviõli
  • 2 Rooma salatit
  • 100 g parmesani õhukeste viiludena
  • Täidis
  • 1 peotäis värsket sparglit, keedetuna (või 1 purk)
  • 200 g värskeid kooritud krevette (või külmutatud)
  • 1⁄2 peotäit tilli

Valmistamine:

Koori greip ja lõika pool viljalihast peenteks viiludeks. Aseta kõrvale.
Pressi teisest greibipoolest mahl välja ja keeda kuni sellest on järele jäänud 1 spl. Lisa palsamiäädikas, oliiviõli, sool ja pipar. Sega kaste salatilehtede ja parmesaniga.
Vahusta munad soola ja pipraga. Vala munasegu kuumale võiga pannile. Kui omlett hakkab tahenema, aseta see kuumuskindlale alusele. Kaunista sparglitega ja lükka alus ahju 150° juurde 10 minutiks. Serveeri soojalt krevettide, tilli, salati ja greibifileedega.

Munad õunte ja määrdejuustuga


Sa vajad:

  • 1 suur õun
  • 1 suur peotäis kooritud maapirne
  • 1 spl hakitud salveid
  • 1 spl (ääreni) jahu
  • sool ja pipar
  • 50 g määrdejuustu
  • 3 Eggo L-suuruses muna
  • või määrimiseks

Valmistamine:

Lõika õunad ja maapirnid suuremateks tükkideks, sega omavahel salvei, jahu, soola ja pipraga. Sulata määrdejuust madalal kuumusel kastrulis, võta pliidilt ja sega sisse munad. Kalla õuna ja maapirnisegu võiga määritud anumatesse ja vala peale munasegu. Munasegu ei pea tükke üleni katma. Küpseta 180° juures umbes 20 minutit. Võta välja ja naudi.

PS. Seda võib süüa ka praetud kanaliha, vasikaliha või muu sarnase juurde.