1. Hinga korraks ja proovi mõista, mida sa tunned

Liiga sageli ei anna inimesed endale aega ega ruumi, et saada aru, millised emotsioonid neid parasjagu valdavad ja nad ei lase endal neid üldse tundagi, väidab seksterapeut ja suhteekspert Piper S. Grant. “Kui sa tunned, et tahad karjuda, siis karju — patja, mitte oma partneri peale,” soovitab ta. “Kui tahad nutta, siis lase endal nutta.”

2. Pöördu oma lähedaste poole

Võta ühendust sõbraga, kelle puhul sa tead, et ta toetaks sind ega mõistaks hukka. “Pole ebatavaline, et sõber tahab sind kohe aitama tulla ja annab nõu, mida peaksid nüüd tegema,” teab Grant. Nad võivad küll arvata, et sellest on kasu, aga lõppude lõpuks ajavad nad sind lihtsalt veelgi rohkem segadusse.

3. Proovi mõista, mis juhtus

Mõtle, kas sa ikka kuulasid oma partnerit ja proovisid mitte teha ise liiga kiiresti olukorrast järeldusi. “Isegi, kui sa ei taha kuulata täpseid detaile, peaksid sa siiski teadma, miks su partner tegi, mida ta tegi,” soovitab suhete ja seksiekspert Bethany Ricciardi.

4. Mõtle, mis olukorras sa nüüd oled

Kust sa teada said? Kas tunned end turvaliselt? Kas sul on mugav oma partneriga nüüd samas ruumis viibida? Kui ei, leia endale ööseks mõni turvalisem koht ja hoolitse enda eest esimesena, soovitab Ricciardi. “Asjad võivad truudusetuse järel muutuda päris ebastabiilseks, aga sina peaksid tegema kõik selleks, et oleksid stabiilses keskkonnas ja saaksid enda igapäevaelu eest hoolt kanda.”

5. Tea, et see pole sinu süü

See oli tema otsus sind petta ja sa ei tohiks selles ennast süüdistada. “Vahet pole, mis situatsioon on, su partner lubas sulle pühenduda ja sa ei saa nüüd ennast vastutama panna,” kinnitab ka suhete ekspert Lori Bizzoco.

6. Hinda oma valikuid

Sul võib olla raske otsustada, mida nüüd teha, aga alusta sellest, et mõtled, millisesse suunda su suhe tüürib. “Vahet ei ole, kas jääte kokku või otsustate edasi liikuda, praegusel hetkel pead sina keskenduma edasiliikumisele,” teab Ricciardi. “Tööta selle nimel, et andestada või unustada.”

7. Võta 24 tundi enne, kui suuri otsuseid langetad

Sa ei pea ühtegi suurt otsust kohe vastu võtma, mistõttu anna endale vähemalt 24 tundi, et seda teha, soovitab Grant. “Sel hetkel, kui saad teada, et su partner pettis sind, võib tunduda, et peaksid seda kohe parandama hakkama või tegema suuri otsuseid keskendudes sellele, et ta pettis sind.” Selle asemel peaksid aga hoopis rahulikuks jääma ja oma valikud läbi mõtlema.

8. Hinda oma suhet

Astu sammuke tagasi ja otsusta, kas partneri petmine on üldse midagi, mida sa kunagi andestada suudaksid. “Kui see on miski, mille sa suudaksid andeks anda, peate rääkima, kuidas te parimal viisil edasi liigute. Kui mitte, pead liikuma endale parimal viisil edasi,” teab Bizzoco.

9. Väldi sotsiaalmeediat

“Sul tekib tahtmine reageerida sellele online-maailmas ja kirjutada, kui väga sa oma partnerit vihkad, kuigi hiljem annad talle andeks,” selgitab Ricciardi. Vastupidine võib olla täpselt sama halb. “Ära postita võltse, õnnelike fotosid endast, et oma kaaslast armukadedaks ajada või näidata, et sind juhtunu ei huvita, kuigi tegelikult see nii pole. Hoia enda asjad endale ja anna endale aega mõtlemiseks ning ole offline.”

10. Ära maksa kätte

“Sul on praegu väga valus ja sa tahaksid oma partnerit samamoodi tundma panna, aga ära levita valu,” soovitab Ricciardi. Sa ei taha ju teha midagi, mida sa enam tagasi võtta ei saa ja päeva lõpuks ei tunne sa end seda tehes ka paremini.

11. Lepi sellega, mis juhtus

“Paljudel juhtudel üritavad inimesed enda eest varjata, mida nende partner neile tegi. Probleemi eiramine ei muuda seda, mis juhtus, mistõttu koos partneriga probleemiga tegelemine on parim viis selle lahendamiseks,” teab Bizzoco.

12. Ära unusta enda eest hoolitsemist

Vahel võivad need emotsioonid sind enda alla matta ja inimesed kipuvad mitte sööma või vastupidi, mugivad sisse palju ebatervislikku toitu. “Kui sa pead tegelema millegi nii emotsionaalsega, on väga oluline enda eest füüsiliselt hoolt kanda, sest see aitab sul kõigi nende emotsioonidega toime tulla,” kinnitab Grant.

Mitte miski ei muuda seda aega valutuks, aga võid võtta appi need väikesed sammud, et sellest võimalikult tervislikult läbi tulla.

Allikas: Stylecaster